onsdag 4 september 2013

Lätt och lagomNu är det dags att plocka bär och frukt. Jag har sagt det förut, men jag är inte så förtjust i bärplockning.

Små och få lingon, många flygfän. Och blåbär hittar jag inte ens.
 
 Havtorn, små och sitter fast. Dessutom är de taggiga. Fick ett råd, att man skulle klippa av kvistarna och lägga dem i frysen. Sedan skulle det vara lätt att skaka av bären. Men hallå!! Nästa år då - då finns det ju inga grenar. Då kan det ju inte bli bär heller. I år blev det bara ½ kaffekopp. Enkelt att plocka direkt från busken.


Rönnbären växer för högt.

Det här är bär i min smak. Stora och lättplockade. Visserligen når jag inte alla, men så mycket behöver jag inte heller.
De som inte äts, blir chutney. Jag plockar plommonen i plastpåsar och skriver på hur många de är. När jag kokar sylt eller chutney, plockar jag upp kärnorna efterhand och håller räkning på dem. Lätt!


Likaså de här. De är stora, lättplockade (inga taggar) och precis i lagom höjd dvs ögonhöjd. Och alla mognar inte samtidigt, vilket är rätt skönt.


Physalis är också smidigt. De är lättodlade. Man tar bara några kärnor från köpebären och stoppar i jorden. Sedan växer de, övervintrar (i garaget i mörker),och till och med frösår sig i trädgårdslandet. Det kan vara lätt att ta bären för tidigt. Pappershöljet måste vara vitt och papperstorrt nästan.Äpplen är också lagom i storlek. Lätta att plocka. Just Transparent Blanche passar bra till mos. Det ska också vara enkelt. Skär fyra snitt runt kärnhusen. Skalen ska vara kvar - det är mycket smak i skalen (och med röda äpplen blir moset så fint rosa). Lägg äppelbitar i en långpanna i ugnen. Efter en stund är de mjuka och kan köras i mixer med litet socker. Sedan i askar och in i frysen. Ingen kokning och passering inte. Och lättsockrat förstås!Aroniabär tycker jag också är smidiga. Många bär i varje klase. Lagom plockhöjd. Stoppas i frysen och när man har lust gör man saft eller sylt. Jag har förut tyckte att sylten blivit för "grov" i konsistensen, men när bären varit frusna innan, blir det bra.

Vi äter sylt på filen varje morgon, så jag är glad att det finns bär som är lagom lättplockade.3 kommentarer:

 1. Du har verkligen mycket i din trädgård. Håller med om att halvtorres är svårplacerade. Jag brukar lägga dem i frysen innan jag gör något av dem precis som med Aroniabären. Är det så enkelt att så physallis? Då måste jag testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle naturligtvis vara havtorn och svårplockade. Jag stavar som en kråka. Skriver på iPaden och den sätter själv in ord och ibland ,glömmer jag att kolla upp.

   Radera
 2. Håller med dig helt och fullt när det gäller plockning av bär... alldeles för smått för att jag ska ha tålamod. Plommon och äpplen är helt OK, men i år finns bara en handfull äpplen på vårt träd och plommonträdet är ett minne blott... Men svamp... det är kul att plocka. Eller rättare sagt att leta efter svamp... det är det som är roligast!
  Tror jag ska testa physalis nästa år :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera