fredag 30 augusti 2013

Kreta


Av Greklands 6000 öar är Kreta den största. Ön är 260 km lång och 60 km bred. 
 Huvudstaden heter Chania numera.


Mest odlas vindruvor, oliver och apelsiner.

Vi besökte en botanisk trädgård uppe i bergen. Den var ca 10 år gammal och anlades efter en brand, då en stor olivodling förstördes.Där kunde man se både vanliga och ovanliga växter. Det var uppdelat i tropiska växter, kryddor, vindruvor och annan frukt.
60 % av Kreta är berg.

En av alla öar heter Thodorou, som låg precis utanför där vi badade. Det är en ö, dit man bara får åka en dag om året, beroende på att Kri-Kri-getterna på ön, ska fredas.

Eftersom den dagen inte inföll då vi var där, lånade jag bild av Google. Det finns fler getter än befolkning på Kreta. Just Kri-Kri-getterna finns på Thodorou och en del andra ställen på ön t.ex. i Samariaravinen. Ravinen är 18 km lång, vilken vi vandrade i en gång för flera år sedan, så det "slapp" vi nu.


Kanske det bästa av allt. Sitta ute på kvällarna och njuta av mat och dryck. Alltid avslutades med ett glas raki (som är en "restprodukt" vid vinframställning) och uppblandat med honung var det riktigt gott.

3 kommentarer:

 1. hej.. oj så ni har vart bortresta..Va härligt med Grekland..fast jag har inte vart dit, men fina bilder o jisses va fina blommor.. ha en skön helg/kramar

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig semester du varit på. Jag undrade just var du höll hus. Så vackra blommor, den första har jag aldrig sett tidigare.

  SvaraRadera
 3. Ååh... semesterresa! Härligt! Fina bilder! Vackra blommor! Fick du med dig några roliga frön eller sticklingar?
  Ha det gott!

  SvaraRadera