fredag 16 januari 2015

Käckt(extra)knäck



Att baka är det roligaste matbestyret. Jag bakar allt matbröd, bara för att det är så roligt. Det finns vissa som tycker att det vore roligt med köpebröd. Någon gång.

Knäckebröd bakar jag då och då. Det är inte svårt. Det enda som är viktigt  är att man kavlar tunt och ser till att det är riktigt torrt när det är gräddat.


Recept:
Knappt ½ paket jäst
3 dl vatten
4 msk olivolja
1 tsk salt
5 dl blandade gryn (linfrön, havregryn, sesamfrön, melonkärnor, solrosfrön brukar det bli här)
4 dl vetemjöl
Smaksätta kan man om man vill. I julas hade jag nejlika, kanel och ingefära.
Nyligen hade jag torkad chili (jag var feg och tog bara ½)
I somras hade jag körvel. Men man kan ha nässlor, fänkål, timjan eller något annat.

Blanda allt till en rätt lös deg. Låt den stå och svälla en stund.
Bred ut degen på tre plåtar på bakplåtspapper.
Kavla ut så tunt man kan (man får ta mjöl på kaveln). Kavla nästan lika stort som bakplåtspappren.
Skär rutor litet svagt. Att trycka ut med mått var svårt.
Grädda i 150 gr i minst en timme (man kan sätta plåtarna  under varandra och byta plats någon gång). De måste kännas spröda.
Sedan knäcker man efter där man skurit.
Lycka till!

8 kommentarer:

  1. Det där såg ju gott ut kanske man ska prova att baka. Fördelen när man bakar själv är ju att man får precis den smak som man gillar bäst och ingenting smakar ju som det som är hembakt och bara doften av nybakt bröd gör ju att man får lusten.Ha en fortsatt bra dag hälsningar./Margareta

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet! Det låter väldigt gott och inget slår hembakat.

    SvaraRadera
  3. Skriver igen från förra inlägget:
    Hej igen!
    Och jag letar och jag letar, men jag hittar inte din mailadress dit jag kan skicka bild på kransen..........ser jag den bara inte, eller?
    Då är vi två som vill till ishotellet då! Och Norge, dit måste du åka igen. Och vara förberedd den här gången!!!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  4. Låter gott! Hembakat är alltid godare än köpt!
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  5. Hej Britt!
    Du frågade om hur man lägger upp två bilder bredvid varandra. När du lagt in bilderna i ett blivande inlägg, kan du vänsterklicka på bilderna och då kommer en textrad upp under eller över bilden. Klicka på Liten och dra upp bilden till det ställe du vill ha den på. Det är lite knepigt första gångerna, men man lär sig snart. Om det blir fel klickar du bara på ångraknappen och börjar om tills bilden är där du vill. Sen kan du klicka upp bilden till större format när den är på plats.
    Hoppas du förstår min virriga förklaring. Trevlig helg/ Titti

    SvaraRadera
  6. Åh toppen! Detta ska jag baka...
    Tusen tack för receptet!
    Kram,
    Titti

    SvaraRadera
  7. Tack för receptet! Det tror jag att jag ska ge till mamma ;)

    SvaraRadera
  8. Jag bakar inte så ofta, men det händer... och ibland blir det knäcke :) Tack för receptet... ser att jag nog måste bli lite modigare vad gäller kryddningen...

    SvaraRadera