tisdag 22 december 2015

Korvstoppning


Ett julbord har av tradition innehållit väldigt mycket kött. Skinka, korvar, köttbullar, revbensspjäll, pastejer, syltor, sill, lax och så vidare. Men väldigt litet grönsaker. Kanske för att tomater och gurka inte har så mycket smak så här års.
Brunkål och rödkål tillhör väl också julbordet, men den är ju både stekt och kokt, så inte kan det kallas färska grönsaker, även om det är grönsaker.
En bild lånad från Google

Jag är också uppvuxen med den typen av julbord, fast inte med allt. Men för litet grönsaker iallafall.

Även nu blir det mycket kött och fisk och litet för litet grönsaker, måste jag erkänna. Men mer än förut.
Egentligen skulle jag kunna nöja mig med lax. Men så speciellt juligt är ju inte lax. Det äter vi ju nu och då.
En grönsak jag tycker är suverän - MOROT. Och det är den året om. Som den är eller tillagad. Men inte så julig.


Eftersom jag skrivit att det blir lätt för mycket kött, är det ju underligt att jag nappade på Ernsts ide´om att göra korv. Men det gjorde jag, för det såg så enkelt ut.

Och det var inte svårt. Och jag har aldrig gjort korv förut. Mammas gamla köttkvarn fick komma till heders.

 Först skulle fjälstret träs på korvhornet. Det var det enda som det var litet meck med.
Det var tunt, men gick inte sönder.
Sedan skulle rimmat sidfläsk malas.




 Och allt blandades med färs, chili, lök, vitlök och oregano.
Och sedan började själva stoppandet, som gick som en dans. Man kunde till och med dricka litet glögg under tiden.
Man skulle kanske gjort en större sats, men det här var lagom att börja med.











Hur blev det då? Jo, det blev jättebra. Mycket köttigare än de korvar man köper. Och med ordentligt sting i smaken. Vad bra att jag odlat så mycket chili!!!

Fjälsterpaketet innehöll väldigt många meter. Det stod djurtarmar, men jag vet inte vilket djur, men skulle gissa får eller gris. 
En människa har ca 6 meter tunntarm . Tolvfingertarmen är den bit som går från magsäck till tunntarm och den är just 12 fingrar lång (vet inte vilket finger).Och på slutet kommer 1,5 meter tjocktarm. En liten anatomilektion.


Jag har fjälster kvar och ska absolut pröva att göra korv igen. Fast jag skulle gärna prova att röka den. Den här skulle stekas/grillas.
 
Förutom mycket kött innehåller julmaten rätt mycket fett och en del är sött. Men det har ju blivit väldigt mycket mer grönsaker numera bland julmaten.
Men en julskinka gjord på griljerad kålrot, fattar jag inte. Kan det vara gott? Och varför ska den likna en skinka? Om man vill undvika kött.
God Jul och mer morötter!

  Och till sist mitt bästa grötrecept.





22 kommentarer:

  1. Jag är också uppväxt med en riktig lantjul. Det slaktades, rullades köttbullar och stoppades korv....Men hemlagat smäller ändå högst!
    Ha en riktigt härlig jul!
    Kram Milla

    SvaraRadera
  2. Även jag är uppvuxen med hemlagat som fanns på julbordet men det åt vi mest i mellandagarna när det var släktkalas.Julafton då var det risgrynsgröt tillsammans med familjen som gällde.ha en riktigt fin Jul/Margareta

    SvaraRadera
  3. Rasmus och hans pappa ska göra julkorv efter samma recept som du...då vet jag att det blir gott då. Vi har också alldeles för lite grönsaker på julbordet. Det får nog bli en skärpning till nästa jul, för jag är helt övertygad om att man hade mått mycket bättre då. Hoppas du får en mysig jul.

    SvaraRadera
  4. Min barndoms julbord såg ut så där med tusen ting, hemlagat, gott. Men jag är inte speciellt bra på matlagning och bak och gör det så enkelt som möjligt för mig. Idag ska jag i alla fall fixa revbensspjäll och köttbullar, som jag ska ha med till dottern. Vi firar julafton med knytkalas, där alla drar sitt strå till stacken.

    God Jul!

    SvaraRadera
  5. Hemmagjord korv är oslagbart tycker jag, tyvärr blir det ingen till denna julen men jag tänker nog göra en laddning efter jul! Här blir det traditionellt julbord men med mycket gröna rätter också. Själv skulle jag nöja mig med sillarna och skaldjurspatén + det gröna men nu blir vi många och har knytkalas så allas önskemål blir tillgodosedda! Ha en skön och härlig jul och njut i massor! Kram Lotta

    SvaraRadera
  6. Det är jättegott med allt vad julmat heter och Ernst korv blev säkert god. I år har jag valt bort det köttiga och satsar på fisk istället men också grönsaker.

    Önskar dig en RIKTIGT GOD JUL ! /Marie

    SvaraRadera
  7. Jag kan inte äta en måltid utan en redig sallad eller groddar. Det har blivit ett beroden som barnen skäms över när jag kommer bort. Alltid jag som tar de sista grönsakerna. Här äter vi kål nästan varje dag i hela december. En rödkålssallad på rå rödkål med valnötter och apelsin och kapris är supergott till julbordet.
    Vad kul med att korvarna blev bra.
    Önskar dig nu en riktigt GOD JUL
    Annika

    SvaraRadera
  8. Ja man får förena lite nyttigt med det goda, på något vis denna helg! Men korv är ju attans gott annars...
    GOD JUL och kram till dig!
    Titti

    SvaraRadera
  9. Åh korvstoppning vill jag göra nån gång! Jag har härliga grannar som gör och kommer med smakprov ibland och jag vill själv lära mig :-)

    SvaraRadera
  10. Jag gör inte så mycket till jul numer... och många rätter har försvunnit till förmån till mer grönsaksrätter. Idag, julafton är vi hos äldsta sonen med familj och jag har med mig en jansson och en svampomelett.
    Är imponerad av att du gjort egen korv... farmor och mormor gjorde det och jag har gjort det tillsammans med svärmor ett par gånger, men det var många, många år sedan.
    Önskar dig en riktigt God Jul!

    SvaraRadera
  11. Korven blev ju jättefin på första försöket och allt! Alldeles för lite grönsaker på julbordet, men här blir det minst tre olika sorters kål, morötter med apelsin och jordärtskockor i senapssås. Tomater och gurka är ju inte i säsong så dom struntar jag i.
    God fortsättning på julen
    Anette

    SvaraRadera
  12. Tack för fina bilder och för anatomilektion! Hoppas du har en riktigt skön jul!

    SvaraRadera
  13. Tomtegröt, så heter det, och inget annat! Så roligt att höra det igen.

    Kött äter jag nästan inte, bara fågel och fisk, men julbord innehåller ju många kötträtter men också sill, så jag får mina fiskar, jag! Men jag är inte fanatisk på något sätt, jag har smakat på julskinkan och ätit av köttbullarna, och det är jättegott!

    Jag är van från min barndom att det skall vara mycket grova grönsaker till all mat, så det kommer med av bara farten, men det är lätt hänt att det liksom kommer bort på julbordet, det tror jag. Men min mamma hade alltid Tyrolersallad som hon noga såg att alla åt av (kål, rödbetor, äpple, lite kokt potatis & vitpeppar och mager yoghurt, bara lite) och det är gott till.

    Ja, man har sina vanor!

    God fortsättning!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  14. Fepplade på tangenterna och den långa kommentaren försvann :)

    Kommer ihåg när jag var liten och man, farfar, slaktade alltid till jul. Och på julbordet ville man ha allt det färska och nygjorda. Det hängde liksom kvar trots att kyl och frys gjort sitt inträde. Vem ville ha tråkiga rotfrukter till det? Det åt man ju alltid annars :)

    Visst är det kul att göra korv. Har gjort lammkorv ibland för det är så himla gott. Men jag är bortskämd med en mamma som gör olika varianter på fläskkorv som vi har året om.

    God fortsättning! Carina

    SvaraRadera
  15. Hihi, ja korvstoppning i all ära...det har det blivit här också fast inte på det sätt som du gjort....jag har nämligen stoppat i mig själv med massor av mat....snacka korvstoppning :)
    God fortsättning.

    SvaraRadera
  16. Men så mysigt att göra korv själv. det gillar jag,det påminner mig att till en Jul i Dalarna gjorde vi nästa allt själva till Julbordet det tog nästan hela December men sååå kul det var.Korven,sillen rullsyltan och ja jag minns knappt allt. Puh det gör jag inte om men ett gott minne för barnen som var med då.De pratar ibland om det.
    Önskar dig en fin och skön fortsättning!!
    Snart är det nytt år med oskrivna blad. det ska bli spännande att få fylla dom
    Kram Meta

    SvaraRadera
  17. Hihi, jag gjorde som jag blev tillsagd...bäst att lyda order, fniss....önskar dig en fortsatt skön helg.

    SvaraRadera
  18. Vad kul att du provade på korvstoppning! Jag anar hur gott det blev, har sparat en del recept genom åren men aldrig provat att göra.

    Själv äter jag knappt något kött på julbordet, bara en enda skiva skinka. Jag frossar i laxar, sillar och det vegetariska utbudet (dottern och hennes pojkvän är vegetarianer så vi har alltid en hel del vegetariska alternativ).

    Och självklart har vi gjutit choklad i Star Wars-formarna efter att de rengjorts ordentligt!

    Önskar dig ett gott slut på året!

    SvaraRadera
  19. Jag instämmer. Skulle också kunna nöja mig med laxen. Gravade en tjock och fin lax i tisdags och köpte rökt lax. Brukar vilja ha najadlax också, men lyckades inte få tag i det. När det gäller grönsaker så blir det mest kål - brunkål, långkål och baconlindad brysselkål. Skulle vilja hitta någon riktigt bra grönsaksrätt som passar till jul.

    Kul med egen korv. Kanske borde testa någon gång. Svärmor gör varje år och den här gången var den riktigt god.

    Ha det så fint!
    Linda

    SvaraRadera
  20. Trevligt med hemgjord korv. Det skulle vara kul att prova att göra. Det såg ju inte så svårt ut heller. Tack för tips och instruktioner! /Eva

    SvaraRadera
  21. Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året.

    SvaraRadera