tisdag 27 mars 2012

Äntligen en tussilago

Nu har jag hittat min första tussilago för i år. Samtidigt hittade jag flera vitsippsstånd, samt vårlök.









Och en vilsen humla, som naturligtvis fick hjälp ut i det fria.


Den här växten heter Stevia Rebaudiana. Den smakar väldigt sött om man äter bladen, nästan som sacketter.
Man kan använda den i matlagning. Den tål värme, inga kalorier, inga kolhydrater, påverkar alltså inte blodsockret och GI på 0.

Låter det för bra för att vara sant och varför är det inte mer känt? I Japan har man använt den i 40 år.I USA anser man att den inte är tillräckligt säker för att använda (men i kosttillskott får den användas). Sockerindustrin är inte intresserad av att utröna hur säker växten är.

Den växer vild i Sydamerika och där odlas den också kommersiellt, liksom t ex i Israel, Thailand och Kina.

Iallafall verkar det vara svårt att själv få till en odling som är givande. Det kan räcka till en paj eller liknande. Det finns Stevia-pulver att köpa, men då måste det vara mer än växten för det är inget grönt pulver. Men man kan ju odla lite. Det finns frön att köpa och även plantor numera.


4 kommentarer:

  1. Tjingeling kompis, jag vet att den smakar sött. Tror att det var den jag fick smaka av förra året? Tänk om alla skulle veta hur duktig du är med dina "ovanliga" växter...och vad du kan trolla fram olika goda bakverk, maträtter m.m.
    Du är allt en riktig "hejare" på att fotografera!
    Må gott vännen och vårkramen från mig.

    SvaraRadera
  2. Vilken intressant växt....har aldrig hört talas om den förut.

    SvaraRadera
  3. Vilken spännande växt. Den måste jag läsa mer om. Har hört talas om Stevia. Det står med mycket i amerikanska recept, men jag har aldrig testat det. Ha det bra.

    SvaraRadera
  4. Roligt att du gillar mina bilder, jag är glad att jag lyckas inspirera någon :)

    SvaraRadera