söndag 23 juni 2013

Litet kortare dagar - men än är sommaren lång
Midsommar har varit. Nu blir dagarna litet kortare igen. Men än är vi bara i början på sommaren.

Och nu kan man börja skörda snart.


Det blev köpt potatis till sillen i midsommar. Men nu har den egna potatisen börjat blomma. Jag satte flera olika sorter. De har egentligen väldigt vackra blommor.

I växthuset blir det massor av tomater och chili, samt några paprikor. Av Physalis har jag bara en planta kvar och även den fick stryk i vinter. Men den är på gång.


Flera goda gurkor har vi redan tagit.Men oj hur går det med vinet? Huset behövde målas och vinrankan fick monteras ner. 
 Vindruvan heter Zilga. Druvorna är små blå och med kärna. Smaken är som smultron-blåbär. Fördelen är att den tål -25 gr. Nackdelen är alla kärnor. Det bryr sig inte fåglarna om. Tur att det brukar bli många klasar.I växthuset har vi Himrod, en grön, söt och  kärnfri sort. Även den är fåglarna som galna i. Vi har fått spänna nät för vädringsfönstren, för att själva få några druvor.

Sedan har vi en tredje sort. Jag plockade fyra små plantor på en ödetomt på Madeira. Alla växer och en har en druvklase 5 cm över marken. Den ska det bli Madeiravin på.5 kommentarer:

 1. Potatisblommor är riktigt vackra. Behöver du flaskor till när du ska göra ditt Madeiravin? Jag har en del tomma i källaren. Det måste var kul att vandra runt i din trädgård. Du har precis allt där.

  SvaraRadera
 2. Oj skitt så härligt!! Jag har inte hunnit med att rensa o göra så att det ser städat ut vid min vinranka.. men det kommer väl..vi får hoppas att inte fåglarna har sett den ännu..plurp om den är försvunnen:(( Ja nu är midsommar över..o vi balar AIV idag.så ikväll blir vi sena med kossorna/kalvarna för B o L ville få det klart på det ställe där de är..Ha de bra!

  SvaraRadera
 3. You have a lovely garden. Beautiful photos!

  SvaraRadera
 4. Så fint med det dansande paren runt stången... nu dröjer det helt år igen...
  Ja, potatisblommor är verkligen vackra - de finns ju solanumarter som krukväxter... tänker på Himmelsöga. Hade en på stam, men tyvärr klarade den inte den här vintern....
  Jaha du - madeiravin - det är inte illa :) Jag hade en blå vindruva som tyvärr dog efter 10 år... trist.

  SvaraRadera
 5. Den gula som ser ut som kaprifol tror jag är någon sådan... i alla fall växte den som en kaprifol :) Tog bilden över ett högt plank, så jag kom inte i närheten av den...

  SvaraRadera