måndag 10 juni 2013

Lakrits och violDet är de godaste dofterna jag vet. Just nu blommar violapel eller som den egentligen heter "Charlottaapeln". Det är inget stort träd och det hade jag heller inte önskat, men det hade gärna fått växa till sig litet. Blommorna är söta att titta på. Men det är doften! Precis som violpastiller.Bin tycker nog också om doften. För några år sedan landade ett helt samhälle i det lilla trädet. 


Och så är det lakrits. Jag hade en lakritsplanta en gång. Blommorna doftade inte lakrits, utan det var roten som skulle växa sig stor. Och ur roten skulle man utvinna lakrits.


Anismynta eller Lakritsmynta luktar verkligen lakrits när man tar i den. Jag gör te på den.

En annan växt som doftar lakrits eller anis, är Spansk körvel (ja även den danska ettåriga doftar lakrits - kanske ännu mer). Nu börjar den gå i frön, som är goda att tugga på. Men man får inte låta den fröa av sig, för då kan det bli litet för mycket av det goda i trädgården.
Jag hackar bladen och har i bröddeg eller använder de omogna fröna. Förr hade man den i t ex rabarber för att den är litet sötaktig och det kan man ha nu också.
Bra för minnet och humöret lär den också vara. Frågan är om det inte håller onda andar borta. Det verkar hjälpa.
Nu blommar rhododenron som vackrast. Men doftar gör den inte. Humlorna hittar dit ändå.

2 kommentarer:

  1. Jag köpte en anisisop i fjor efter att jag läst om den hos dig, och den lever fortfarande! Violapel kände jag inte till, men du har så mycket annorlunda växter. Det är så kul att läsa om dem och de ger mig lite inspiration. Ha en fortsatt solig dag.

    SvaraRadera
  2. Violapel... så spännande - har aldrig hört talas om den förut... Spännande med dofter och smaker :) Anisisop har jag också - fjärilar och bin gillar den också... eller dem - för dr frösår sig glatt - helst i grusgården :)
    Ha det gott!

    SvaraRadera