torsdag 3 april 2014

Djupsäng


Snart är odlingssäsongen igång. Ett år prövade jag på djupsängsodling. Bättre och större grönsaker har jag aldrig fått.

Man gräver rätt djupa diken, fyller med kompostjord (som inte behöver vara helt förmultnad) och lägger sedan jord över. Det blir väldigt luftigt och poröst. Och fukten och näringen finns längre ner.
Sedan sår man i åsarna så sådden kommer dessutom upp en bit. (varmare och det går snabbare).
När odlingssäsongen är över, är jorden jordförbättrad på ett naturligt sätt.




Är det inga nackdelar?
Jo, det är jobbigt att gräva. Då hade vi ännu tyngre kompaktare lerjord än vi har nu.
Det går åt mycket kompost om det ska bli bra.
 Det var det året, som vi blev hemsökta av sork och mullvad och  som sedan har  bott kvar.  Men om det berodde på odlingen vet jag inte. Men man kan tänka sig att sorkarna jublade över att få varierad raw food i långa banor. Och mullvadarna fick gott om mask att smaska i sig.

Just nu har grannen mer bekymmer med djur än vi har. Så jag vill inte locka över dem till oss. Vi har tidigare fångat både sork och mullvad. De använder tydligen varandras gångar och de konkurrerar inte om maten.Så man kan ha både ock.
Mullvad brukar det bara finnas en åt gången, men sorkar kan vara många. Och det är ju de som gör åverkan på växtligheten.
När vi fångade mullvaden på bilden, tyckte jag nästan det var litet synd om den. Så fin päls och så tjock och go´om magen. 

Det blir ingen djupsäng i år iallafall.


17 kommentarer:

  1. Djupsäng hade jag inte hört talas om, kan ju vara bra att veta att man kan göra när man har överskott av kompost. Vad är det på andra bilden...jordärtskockor?

    SvaraRadera
  2. Vi har ingen djupsäng, men sorkar har vi fått besök av nu i år! Jag håller som bäst på att hitta solcellsdrivna sorkskrämmor så att vi får bort dem så fort som möjligt innan de gör skada i rabatterna. Är också lite orolig att de ska gräva hål i dammen.

    SvaraRadera
  3. Så spännande! Jag har läst om sådana odlingar och skulle gärna vilja göra en – men det faller alltid på att jag inser hur vansinnigt tungt det är med grävningen.

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  4. Djupsäng kände jag inte till. Vi har tack och lov varken sork eller mullvad i vår trädgård. Däremot uppe på fotbollsplanen lever mullvadarna rövare för fullt. Det är en bra bit från min trädgård, så jag hoppas de inte orkar gräva så långt.

    SvaraRadera
  5. Spännande... har aldrig hört talas om djupsäng, men om det lockar sork och mullvad så kanske man ska tänka sig för...

    SvaraRadera
  6. En av fördelarna med att bo på ett berg med ett tunt jordlager som mestadels består av sprängsten är att man slipper sork och mullvadar - det finns ju inget att gräva gånger i för dem. Hoppas du slipper dem i år, för även om de är söta så ställer de till med mycket elände i trädgården!
    Kram!

    SvaraRadera
  7. I djupsäng brukar jag odla vitlök som brukar bli väldigt fin. Jag håller med om att det är väldigt jobbigt att gräva. I sorkhålen brukar vi hälla i karbid det håller dem på avstånd.
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  8. Ville bara titta in och önska dig en finfin helg! Ser ut som om solen tänker hänga i även i morgon!

    Kram och solsken
    //Linda

    SvaraRadera
  9. Hahaha, inte för tillfället. Han har insett hur fantastiskt det är med allt som redan blommar och att gurkorna snart går att skörda. Dessutom har jag ställt allt så att det ser snyggt och välordnat ut :)

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  10. Det där med djupsäng lät intressant! Det måste bli väldigt näringsrikt och luckert för växterna! Det är bara att gräva på alltså, vara flitig och stå i! ;)

    Hoppas ni slipper sorkar och mullvadar framöver! Det hjälper ju inte att de är söta, man vill inte ha dem i trädgården!
    Ha en toppenhelg!
    Annika

    SvaraRadera
  11. Djupsängsodling hade jag aldrig hört om tidigare. Det låter ju fantastiskt bra. Tja, om det inte vore för alla djur såklart...
    Mullvadar vill man inte ha.Och inte sork heller. Här har vi tyvärr en råttfamilj som ränner för tillfället. Inte heller så kul.
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  12. Djupsängsodling borde vi prova här men den lilla jordmängd vi har här på berget. Ska ta mig en funderare på det, du beskriver det så bra också!
    Mullvaden är så söt, men ett litet elände när den kommer in i trädgården och sorken också.
    Ja, typpor är höns!!! Jag vet inte om det är lokalt, men alla jag känner häromkring säger typpor, eventuellt kan det ju vara barnspråk, men jag tror inte det. Här i Bohuslän är alla barnsliga!!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  13. Här har jag aldrig haft varken sork eller mullvad. Bara massa eländiga rådjur!

    Vi odlar de flesta av grönsakerna i pallkragar och bottnar med massa kompost och det blir perfekt!

    Boken skickas på måndag ;)

    Kram och ha en skön söndag!

    SvaraRadera
  14. Djupsäng är tyvärr inget för oss, vi har bara sand i backen när man kommer ner en bit. Men å andra sidan ska jag ju inte odla några grönsaker heller.....
    Men hur 17 kunde ni ta död på den ursöta mullvaden. Det såg ju ut som en liten hundleksak! *fniss*

    SvaraRadera
  15. Sork o mullvad är inte speciellt välkomna här heller. I höstas flyttade det in en gånggrävare i övre delen av trädgården och den/de har underminerat både rabatter och gräsmatta...
    Vitpeppar i öppningarna på gångarna har jag provat och så brukar jag peppra tulpanerna också på våren, för rådjuren verkar inte lika förtjusta i den kryddan som vi människor är. ;)
    Peppar, peppar sorkarna har inte gjort så mycket skada i rabatterna hos oss faktiskt.

    SvaraRadera
  16. Papaya i dikeskanten låter ju fantastiskt! Och jag förstår inte hur vindor kan vara ogräs – de är ju så fina. Vi har en helt ljuvlig rosa vinda i dungen intill trädgården, men när vi får främmande och jag sätter slingrorna i vas så brukar skönheten få onda ögat ;) Nere vid vattnet växer det vita vindor som också är ljuvliga.

    Trist att dina gurkplantor inte mår bra. De gillar värme och fukt och brukar vara glada om de slipper vatten där stammen går ner i jorden. Jag funderar på att ställa en luftfuktare intill mina i sommar – i somras drabbades plantorna i växthuset nämligen av spinn och det var ju inte så kul.

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  17. Äsch, trivia är engelsk slang eller förkortning av trivial, alltså trivialitet, egentligen ganska värdelöst vetande. Alltså, det är ju inte så nödvändigt att veta att OM det skulle bli bär på min buske så är det sådana som man köper som cocktailbär......det var bara det! Jag lever ibland i lite språkförbistring.
    Kramar
    Agneta

    SvaraRadera