måndag 3 november 2014

FlyttFör några dagar sedan tömde jag växthuset och fyllde uterummet med växter, högt och lågt. Det var bara en mellanplats. I uterummet blir det snart för kallt. Nästa plats för växterna blir garaget. Då blir det trångt och mycket sämre miljö.

Förutom alla pelargoner, citrusar, kapokträd, fikonträd, olivträd m.fl. finns det en hel del som jag inte vet vad det är.


Den här till exempel. Jag har flera stycken och de har skyltar där det står Kanna, men inte är det kannor.

Den här då - utan skylt. Stammen och stjälkarna har taggar vilket inte framgår av bilden.

Och den här. På skylten står "klättrande". Jag har fått frö av min syster som tagit på Seychellerna. Och den har börjat klättra.

Det här är någon slags lilja, som man ibland får med om man prenumerar på tidningar. Jag har inte tidigare sparat knölarna, men i år gör jag det.Hur ska allt få plats?

17 kommentarer:

 1. Du får nog beställa en utbyggnad på garaget. Att du kan få dem till att trivas så år efter år är fantastiskt.

  SvaraRadera
 2. Ja du får nog ta o bygga ut nu! Jisses så många fina blommster du har.. den vita är väl en doftlilja..o den med taggar liknar en aralia. , men det är ju inte det. ha de bra!

  SvaraRadera
 3. Ser att du redan har fått svar, men den vita är som sagt en doftlilja. Jag älskar den eftersom den doftar nästan som lustrekräm (vet inte hur det stavas) som vi tvättade oss i när vi seglade i saltvatten. Hoppas att du får svar om de andra växterna :D

  Själv har jag en bod som fortfarande ska fyllas lite till och hur det ska gå till vet jag inte - det lär bli stora problem med vattningen i vinter :/

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 4. Ja det är inte lätt att ha plats att övervintra allt man vill. Tur att du har garaget i alla fall, jag måste ta mina växter till mina föräldrar om jag ska ha någon chans eftersom jag bor i lägenhet. Så många häftiga växter du har, hoppas alla klarar vintern!

  /Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 5. Jag kom också att tänka på Aralia när du skriver taggar på stam och blad. Jag har lagt ut lite nygamla bilder så du kan jämföra. Den här är ett litet träd, som står ute året om. Den står rätt skyddad omgiven av berg och sommarstugan.

  Jag har ingenstans att vinterförvara växter, varför jag undviker sådana.

  SvaraRadera
 6. Jag känner inte igen något, förutom doftliljan som jag har haft flera gånger i krukor på altanen. Den är så underbar.....
  Det enda stället jag har att vinterförvara växter i är det gamla soprummet som har en dörr på utsidan av verkstaden, men är inbyggd i den. Den skrubben har Rolle isolerat, satt in belysning som vi har tidur till och så finns det en reglerbar ventilation in till garaget. Så har han satt dit en avancerad termometer som visar både inomhus- och utomhustempen, samt högsta och lägsta varje dag. Perfekt...
  ...men utrymmet är pyttelitet, så i år har jag "fyllt" det med bara tre växter. Två Agapanthus, en stor blå och en liten vit samt en jättestor näva som tyvärr inte överlever ute. Sen har jag en vattenkanna, samt en back med massor av marmelad, gelé, chilisås och syltad chili. Dom får nämligen inte plats i kylskåpet så dom får stå i "holken" som vi kallar utrymmet.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 7. Du har så många spännande växter som jag aldrig sett tidigare. Du verkar jätteduktig på att få dem att trivas också. Alltid lika kul att kika in hos dig för att se dina små juveler./ Kram Titti

  SvaraRadera
 8. halloij.. sylta sockor är nästan samma som dedär.. men på ett annat sätt.du kan gå in o kolla på google tex. Och bakningen..jag bakar nog lite om du tex kollar på madame Edith (blogg)..o äter det gör vi väl alla.Då vi dricker kaffe är det gott att ta en kakbit till...

  SvaraRadera
 9. Kära du, tack för omtanke och alla kommentarer! Hoppas du får till det med alla som ska flytta in!

  SvaraRadera
 10. Tjuvens också, det var inte din lila passionsblomma som slog ut. Kom hem och hittade en underbar blomma i vinterträdgården, men jag gissade fel. Nu är jag väldigt nyfiken på vilken av plantorna i boden som kommer ifrån dig. Tjuvaktiga skator!

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 11. Doftliljan är underbar och jag har aldrig sparat på dem heller men nästa år kanske jag skall göra det. Skator de kan ställa till det.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Du har ju en alldeles egen djungel!
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 13. Ja jag vet, städade ur växthuset i dag och vet inte var jag ska ställa allt för vinterförvaring! Ja det får lösa sig...
  Jättefina bilder av alla härliga växter du har, ta hand om dom!
  Kram, Titti

  SvaraRadera
 14. Hej!

  Har du lust så får du mer än gärna ta en ny stickling. Den finns ju någonstans ute i boden, men de enda jag har koll på är den som du fick stickling av och bananpassionsblomman som jag fick av dig :)

  Ha en fin dag!
  //Linda

  SvaraRadera
 15. Vilka exotiska växter och jag gillar den som kallas "slingrande"! Egentligen räcker det ju, så! Ja, en del skall in och en del vet jag inte var vi ska ställa......vi har en bod som vi kan hålla lite värme i och det brukar gå bra.

  Ja, du undrade hur ett nyckelben kan böja sig, det undrade jag också och då sa läkaren att det kan hända. Jag är väl ovanligt seg kanske. Sen tycker ju jag också att det hade varit lika bra att ta och karva därinne på en gång.....men man spelar med, eller nej, jag frågade faktiskt om "vi" inte kunde ta och göra det på en gång men då vill man hellre försöka "laga" utan att gå in i lederna. Jaja. Är du i branschen?
  Agneta kram

  SvaraRadera
 16. Jag hoppas du fixat logi för alla dina fantastiska växter för nu snöar det här!
  Kul att du kikade in på mina 365... den där lusen ja... jag tänkte att kan man dressera loppor, så måste de funka med löss också :)

  SvaraRadera
 17. Tack så jättemycket för sticklingarna. Jag är lite orolig för dem eftersom de låg i den kalla brevlådan i flera timmar innan de kom in, men de verkar må rätt bra. De står i jord i vinterträdgården. Funderar på att sätta dem under lysrör.

  Tack igen!
  Kram och trevlig helg!
  //Linda

  SvaraRadera