fredag 1 maj 2015

Första maj
Ännu en vårmånad har passerat.  Det går fort, tyvärr. Vi har inte haft speciellt varmt och  det har varit " vårvindar friska, viska och leka...", men ändå fina dagar.

Första maj för mig är att sätta potatis. Omkring första maj har det blivit varje år.

I år har vi extra mycket potatis, och det är bra det. Vi har fått en del sättpotatis från våra vänner i Skåne. Vi fick mandelpotatis, sparrispotatis och en gammal röd sort utan namn (fast jag kallar den för Anders-potatis av någon anledning).

Själva köpte vi Minerva, Rocket och Hörnli. Av en potatisbonde med över 300 sorter. Det lär finnas ca 500 sorter.
Men trädgårdslandet räcker till litet annat också. I år har jag förgrott majs. Ska bli spännande att prova.


Så visar jag hur det går för hjärtnöten. Det blir fler och fler kraftiga blad.

Och i Kvittenträdet är det fullt  av knopp. Persikoträdet blommar som bäst också.

Ikväll lyssnar vi på studentsångarna från Lund. Då vi bodde där, var vi på plats och lyssnade. Ikväll blir det vid TV:n. Mannen i huset kommer nog att sjunga med.
Och så får man se hur långt magnoliorna kommit i Lund.


Här har blommorna börjat trycka sig ur sina knopphöljen. Och snart står hela trädet i rosa blom.


Hur andra firar första maj, kan du se hos Bland rosor och Bladlöss. 

21 kommentarer:

 1. Brukar kolla in lundamagnoliorna mer än sången, det är jag.
  Kanske blir det potatis i jorden här idag, eller imorgon, vi får se.
  Ha en skön helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Låter spännande med så många potatissorter, men jag äter inte potatis så det är lite onödigt här. Du har verkligen mycket på gång i din trädgård. Min stjärnmagnolia börjar också slå ut så smått. Hoppas det blir en solig och fin första maj hos dig.

  SvaraRadera
 3. Så sugen jag blev nu att sätta potatis. Kul med flera olika sorter! Bilden på magnoliaknoppen är fantastisk! "Visst gör det ont när knoppar brister", tänker jag. Längtar så efter ett eget magnoliaträd. Jag har en liten magnoliabuske, men den bjuder inte på några blommor i år. Ha det gott! /Annika

  SvaraRadera
 4. Vad spännade med så många sorters potatis. Och hjärtnöt var en nyhet för mig. Måste läsa på lite om den! Det är kul att odla och prova nytt.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 5. Under vårblomning!
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 6. Det är verkligen något visst med egen potatis, går inte att jämföra med köpt! Så vacker magnoliaknoppen är. Må så gott och Glad vår! /Lotta

  SvaraRadera
 7. Vad härligt du har det och så många sorters potatis du har i år då Här blev det bara en sort Amadine den röstades fram i familjen fast jag hade velat ha sparrispotatisen den gillar jag bäst.Jag har satt majs förra året och den blev jättegod iår blev det bara en planta och man bör ha två hörde jag så vi får se vad det kan bli av den då
  Ha en fin och skön helg
  kram Meta

  SvaraRadera
 8. Jag firade med en fotosafari i regnigt väder....fick några fina bilder innan det vräkte ner....!!!
  Potatis det är gott det och särskilt egensådd.....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 9. Å så fint med potatisblomningen! Synd att vi inte ser den oftare. Har förgrott några sorter men inte hunnit få dem i jorden ännu.

  Googlade och lunddocka och bägarlönn är två namn på samma sak. Och jag älskar narcisser även den på bilden. Försökte beskriva hur jag tror jag skulle reagerat på en kraftigt färgförbättrad bild på en lökförpackning.

  Ha en härlig helg! Carina

  SvaraRadera
 10. Satte min första egna potatis förra året. Oj vilken känsla det är att kunna skörda och äta egenodlade knölar. Förra året valde vi Maris Peer och Amandine och var väldigt nöjda med båda sorterna. Men i år provar vi Annabelle och Challenger. Lycka till med din skörd! Ha det gott!
  /Annika

  SvaraRadera
 11. Vilket härligt vårinlägg! Och jag säger lite samma, när vi bodde i Göteborg då var det lite mer kräm i firandet av Valborg, där kan man liksom det. Men här på landet, nix, ingenting, inte mer än det roliga man själv hittar på och det blir bra det också!
  Kul med potatisodling, man känner sig så ursprunglig när man odlar sin egna föda!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 12. Så drömlikt vackra blommorna är på persikoträdet. Hjärtnöten ser ut att utvecklas fint - ska bli spännande att se fortsättningen.

  SvaraRadera
 13. Ja härliga maj! Äntligen! Önskar dig en skön helg nu...
  Varm kram,
  Titti

  SvaraRadera
 14. Kul med olika potatissorter. Jag har upptäckt en planta i boden i en bortglömd hink, så någon dag snart ska jag lyfta på den och se om det finns mer färskpotatis.

  Så här års eldar vi oftast inte. I går var det mest för att det var så ruggigt ute. Men temperaturen håller ändå eftersom vi har golvvärme. Såg på larmet att det var lite drygt 20 grader vid tretiden i natt. Men vintertid eldar vi så gott som dagligen. Då är det oftast inte mer än 12-16 grader där ute.

  Vänligen
  Linda.

  SvaraRadera
 15. Trevligt inlägg! :) Önskar också jag fått lyssna på studentsängarna, även om jag mer dras åt Uppsala, då jag pluggade där! Fantastiskt mycket potatis ni kommer få! :) Har nöjt mig med 3, som jag också måste fixa en plats till, förstår inte att alla gamla odlingsställen plötsligt är fulla av andra växter? Ska försöka få iväg din lilla planta imorgon, så har du den på måndag eller senast tisdag! Ha en skön helg nu! :) Mia

  SvaraRadera
 16. Härligt vårinlägg... april är en fin vårmånad, men maj brukar vara ännu bättre :) Kul att få följa hjätnöten :)
  Efter regn hoppas jag nu på lite sol och lagom varmt... planerar en tur ner till Halland och så söderut längs kusten, men vill ha lite bättre väder...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Oj så mycket potatis du ska sätta, jag kör på 2 sorter i år varav en är just sparrispotatis. Har aldrig testat den innan så det ska bli spännande. Mycket fint som blommar hos dig:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 18. Hmmm, jag måste verkligen göra något åt mitt stackars persikoträd.... Det är antagligen växtmisshandel att låta det stå där det står - inte en blomknopp i sikte i år (förra året två - typ...) ;)
  Potatisen ska ner i morgon hos oss. Vi brukar sikta på valborg. Ibland har vi satt tidigare men de blir ändå inte klara tidigare, inte så det märks på vår hobbynivå i alla fall.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 19. Det är otroligt att det finns så många potatissorter. Spännande, men så har jag ju bott länge utanför Alingsås, hi,hi!!!
  Ha en trevlig söndag!

  SvaraRadera
 20. Så vårigt inlägg! Riktigt härligt med allt som vill till och blomma nu. Persikoblommen är ljuvlig.

  SvaraRadera
 21. Sång hör till på Valborg. Härligt. Persikoträdets blommor är helt underbara.
  Ha det gott!

  SvaraRadera