måndag 4 maj 2015

Växtlighetens dag - Midori no hiI Japan är det växtlighetens dag idag. 
Det har regnat ett par dagar och det har blivit Midori no hi här också.

Kvittenträdets första blomma är utslagen. Trädet blev igår utplanterat utanför växthuset. Hoppas det gillar det. Och att humlorna hittar det.

Rabarbern har växt sig tillräckligt stor.Likaså libstickan. En kryddväxt som kan bli drygt två meter hög, fast jag klipper den så att den alltid är en tät tuva. Det tål den och jag tycker den är finare då. Bladen blir också fräschare. Man kan göra buljong på den - det är den väl mest känd för. I grytor och soppor passar den mycket bra, men i rätt små mängder.


Bärbuskarna har börjat blomma.

Vindruvorna blommar och får nya blad varje dag.
Igår var det en riktig trädgårdsdag då mycket blev gjort. Som avslutning fick alla bärbuskar och fruktträd litet aska. Och idag regnar det så alla bladen som fick aska på sig, blir gröna och fina igen.

Idag är det också sömnadens dag - åtminstone här i Huskvarna. När den infaller i Japan vet jag inte.15 kommentarer:

 1. Just nu känns det som det är växtlighetens dag varje dag! Oj vad det växer i rabatterna. Så söt den lilla kvittenblomman är:-)

  SvaraRadera
 2. Att det är växtlighetens dag hos dig går inte att ta miste på. Jag gissar att det är sömnadens dag hos dig väldigt ofta.

  SvaraRadera
 3. Nu är det fart på växterna .Kvittenträdet ser fint ut.Har själv en Rosenkvitten och dom blommorna blir röda.Gissar du har den sorten som man kan göra gele av.
  Ha det fint

  SvaraRadera
 4. Växtlighetens dag råder här idag igen... efter en fin och solig dag igår. Omväxling förnöjer heter det visst. Så fin den är kvittenblomman... en riktig skönhet! Min libbsticka blev så vidlyftig så jag grävde bort den, men den är envis och dyker fortfarande upp... jag brukar plocka lite blad då och då och klipper ner den när den försöker ta över igen... tror inte den går att utrota,
  Önskar lite mer sol... och lite värme... men det kommer väl så småningom.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Här är det också växtlighetens dag, eller dagar! Men idag regnar det.
  Och växtlighetens dag ingår i "Golden Week"i Japan där den ena festligheten efter den andra pågår i ungefär en vecka, slutar med Barnens dag i morgon, egentligen pojkarnas dag och det är då dom hissar alla dom där karparna i papper som symboliserar styrkan hos pojkarna så att dom blir starka män sen.....vad jag svamlar, du visste det säkert redan.
  Sömnigt är det också här! Sjusovardagen, när är den.....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Här uppe i norr är det inte växtlighetens dag ännu men vi kommer i rask takt vi behöver bara lite värme först.Libbsticka har även vi i vår trädgård den består av mycket växtlighet för den brukar bli rejält stor.Rosenkvittens blommor så fina.Ha det bra./Margareta

  SvaraRadera
 7. Visst trivs växterna nu i alla vätan och det blommar för fullt, men...man kan ju inte vara ute och njuta av dom! Det är alldeles för kallt, idag när det t.ex. skulle vara fint är det bara +10 och grått och dimmigt!? Vad är det för trist vår.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 8. Min växtlighetsdag är midsommarafton. Den tillägnar jag allt grönt och levande.
  Helt klart är att man får mycket mer libbsticka än vad som går att göra av med. Bra idé att klippa ner hela tiden. Ska jag också prova.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 9. Vad långt våren kommit hos dej! Härligt!

  SvaraRadera
 10. Antar att vindruvorna står i växthus? Mina frilands har knappt fått antydningar till bladknoppar än... De var en present, men jag tror inte att vindruvor har det bäst här...
  Visst är det en underbar tid nu när det händer saker i trädgården varje dag.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Vindruvor skulle jag vilja ha...men dom vill väl ha tak över huvudet va?
  Mycket som växer hos dig nu, härligt!
  Varm kram,
  Titti

  SvaraRadera
 12. Vilka ljuvliga bilder! Just nu skulle jag bara vilja gå här hemma och njuta av allt som händer, och ja, regnet satte verkligen fart på allt.
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 13. Så härligt. Extra roligt att få se libstickan. Än har inte fröerna grott. Underbart med vindruvan. Såg att min också har fått knopp. Trodde kanske att min skulle hämnas i år eftersom jag minskade den med 3/4 i höstas ...

  Ha en finfin helg!
  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 14. Växtlighetensdag ligger nog framför mig.
  Idag känns den lite avlägsen för det ösregnar men det behövs ju verkligen för att växtligheten ska komma igång....=)
  Trevlig helg!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 15. Kul att du lär oss om japanska dagar värda att fira! Växtlighetens dag - låter som en härlig dag! Det borde väl vi också införa?!
  Tack för att du är uppmärksam på mina tidsinställda blogginlägg, som jag glömt att färdigställa... Tänkte få lite ordning och struktur på mina planerade inlägg, men annat kom emellan mot slutet av denna vecka.... Så nej, det är inte fel på din webbläsare eller så - felet beror på mitt minne! :-)
  Kram Eva, Tinibelli

  SvaraRadera