tisdag 2 juni 2015

Kära körvel



Körvel finns i två sorter (iallafall).
Den danska körveln är ettårig och skirare. Smaken anses finare.
Den spanska är flerårig och växer vild.  Den blir minst en meter om den får växa fritt. Den är grövre och bladen är mjuka, nästan luddiga.
Båda har stark anisdoft.

Jag använder den spanska, eftersom det är den jag har.
Igår gjorde jag körvelmarmelad och bakade körvelknäcke.

Jag tänkte försöka få till ett recept. Det verkar inte vara så vanligt att man använder körvel. Men jag är inte duktig på recept.
 

Körvelmarmelad

cirka 500 g körvelstjälkar
cirka 3 dl vatten
2,5 dl syltsocker o 1 dl strösocker

Hacka stjälkarna fint. Koka hacket en liten stund. Tillsätt 2,5 dl syltsocker och 1 dl strösocker. Koka ordentligt i 2 minuter. Häll upp på varma burkar. Min blev en aning för lös, så litet mer socker eller mindre vatten hade varit bättre.

Jag använder nästan aldrig marmelad, men på getost, är det riktigt gott.
Sedan bakade jag knäckebröd med resten av körveln (bladen som jag hackade grovt).

Matbröd med körvel bakar jag ofta. Körveln ska vara finhackad.
Jag har även bakat muffins med körvel. Gott men ovanligt.

Potatissoppa med körvel har jag också gjort efter ett recept jag hittade.

Dessutom är de fina i buketter, ensamma eller med andra blommor. Doftar dessutom jättegott.

Så gå ut och plocka körvel om du hittar!

Men det är jätteviktigt att det är körvel. Det finns flera växter som är ganska lika körvel, men är giftiga. Fast de inte har anisdoften förstås.



12 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott och ovanligt. Jag har ingen körvel i år, men kanske jag hittar nånstans ute.

    SvaraRadera
  2. Spännande recept! Körvel är nog inte den vanligaste kryddan precis. Men det lät gott det där med getosten till:-)

    SvaraRadera
  3. Jag har nog aldrig någonsin smakat körvel. I alla fall inte vad jag vet. Men anis är ju gott och är det åt det hållet så kan jag tänka mig att maten blir god! Vacker blomma har den!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  4. Ja, jo, jag kan inte göra inlägg på blogger, jag klarar inte av det, därför har jag använt något program från Microsoft och där kan jag få in bilderna där jag vill ha dom och texten också. När jag skrivit klart i det här programmet som jag då använder klickar jag bara på en knapp och inlägget förs över till min blogg och det är det som krånglat pga något avtal mellan Blogger och Microsoft. Jag hoppas dom kommer överens snart!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  5. Körvel låter intressant det har jag aldrig provat av den kan man nog baka skorpor om den smakar som Anis så måste det ju gå bra för det är ju gott./Margareta

    SvaraRadera
  6. Körvel är ingen favoritkrydda men måste erkänna att körvelmarmelad lät spännande....=)

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  7. Jag törs nog inte försöka plocka. Får leta i kryddhyllan i stället. ;)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  8. Ohh Tack för att du tog dig tid till detta . knäckebrödet måste jag testa. Nu hoppas jag bara på att regnet ska sluta så jag får skrida till verket
    Ha det gott
    kram Meta

    SvaraRadera
  9. Marmelad på getost... mmm... så gott! Och på hemmagjort knäckebröd dessutom! Nu blev jag riktigt sugen!
    Ha en fortsatt bra vecka!
    Annika

    SvaraRadera
  10. Intresssant!!! Bägge ecepten låter finfina, och jag blir verkligen nyfiken på smakerna. Körvel som jag provat har varit ganska intetsägande och mild. Det här låter som en annan smak. Kul! NU ska jag hålla utkik...
    Eva

    SvaraRadera
  11. Spännande, och låter riktigt gott.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  12. Men åh så gott! Tack för receptet! :-)

    SvaraRadera