torsdag 23 augusti 2012

Kryddor

Förutom bär och grönsaker, är det också dags att skörda kryddor. Jag har en hel massa.

Vanlig gräslök, kinesisk gräslök, ramslök, piplök och vitlök.


Persilja, dill (som jag lyckas dåligt med), koriander, isop, dragon, curryört, libsticka, stortimjan, apelsintimjan, citrontimjan, vanlig timjan, 2 sorters salvia, 5-6 olika slags mynta, några olika slags basilika och citronmeliss. Av dessa använder jag persilja och dill mest. Har en mynta som jag hittade i en trappa i Kroatien, den gillar jag speciellt.

Oregano är nog den krydda jag använder allra mest. Förutom till pizza, köttfärssås, köttgrytor och även i matbröd. Och så är den fin för att den alltid är full med fjärilar.


Dansk (1-årig) och spansk (flerårig) körvel tycker jag om. Använder den mest finhackad i matbröd. Ger god smak och ser så nyttigt ut.


Den här kallas bland annat för lakritsmynta, men det är ingen mynta. Den doftar starkt av lakrits iallafall och är mycket lättodlad. Man kan göra te på den. Eller bara gå och nypa i bladen när man är lakritssugen.


Chili är roligt och lätt att odla. Men det blir oerhört starkt, så man kan verkligen fundera på om det är nyttigt. Man tappar andan när man skär i frukterna. Jag har torkade frukter för sakert resten av mitt liv.Hela trädgårdslandet har jag ramat in med lavendel. Jag hörde i våras, att man skulle beskära lavendel när det var så varmt, att man kunde vara naken. Jag hade täckjacka för att det var så kallt. Men det gick ju bra ändå.


Det var nog alla kryddväxter det. Doftpelargoner kan man kanske också räkna dit. Jag har den vanliga Dr Vesterlunds hälsoblomma, men även Pepparmintspelargon. Den är så mysig att känna på. Stora ludna starkt doftande blad. Tror den kallas Änglatäcke  i England. Änglarna somnar nog gott under så fina blad.Till något helt annat. Ett nytt gammalt problem. I flera år jagade vi sork/mullvad (vi visste inte vilket först). Till sist hamnade en stor trind mullvad i fällan. Trist, men för oss var ett problem borta.
I ett år ungefär. Men nu har det börjat komma högar igen. Och det är inte svårt att flytta in hos oss. Hela trädgården har ett väl utbyggt kulvertsystem under gräsmatta och rabatter.


2 kommentarer:

 1. Oj, så mycket du har i din trädgård. När jag läser om det känner jag med ens lusten att odla också...men sen sansar jag mig och tänker att det kommer ändå inte att överleva hos mig. Men den där lakritsmyntan lät spännande. Jag älskar lakrits. Det måste dofta otroligt gott i din trädgård. Kram

  SvaraRadera
 2. Så fantastiskt mycket kryddor du har i din trädgård! Jag har en liten kryddträdgård... eller hade, kanske man kan säga :) Numer finns här mest oregano, gräslök och en del myntor. Lakritsmynta, visst är det väl samma som anisisop... den har jag gott om överallt! Men jag gillar den och insekterna också :)
  Angående mullvadarna... här får du en länk till andra bloggvänner, som haft jätteproblem med dem:
  http://lillviks.blogspot.se/2012/07/pa-mullvadsjakt.html
  Svamputställningen skulle bli nu på söndag, men blir inställd p.g.a. svampbrist... trist :(

  Ha en trevlig helg!
  Kram

  SvaraRadera