fredag 3 maj 2013

Funderingar vid fisket

En heldag i sommarstugan.
Och årets fiskesäsong har börjat.
Jag tycker det är roligt att fiska. Och rofyllt. Jag sitter och tittar på vattnet och fåglarna.

På andra sidan sjön står en trana och tittar på mig genom vassen.

Jag får aldrig mycket fisk och aldrig speciellt stora fiskar. I sjön finns mört, abborre, sutare, sarv, brax och gädda. Men jag får nästan bara upp mört. Vi har prövat att äta sutare och gädda, men de föll inte mig i smaken (sutare var bättre).
En och annan lax hade inte suttit fel.
Men varför äter man inte mört? Den har ett snällt ansikte och fin blank kropp. Det kan man inte säga om gäddan och den äter en del med förtjusning.

Första mörten (det blev fyra) Svår att fotografera då den hängde kvar i kroken.


Thailändare tycker om mört. Och i Thailand är ju maten enormt god.
 Brax äter vi inte heller. Den har ett jättetjockt skinn, går nästan inte att skära igenom. Men jag såg i ett engelskt program tillagade de brax.


Vi fiskar för att ha till kräftbete. Plus att det är så roligt och rofyllt.
Man har alltid hört att man ska vara tyst och inte synas om man ska få någon fisk. Jag försöker att inte synas och tyst kan jag vara. Fast jag undrar hur viktigt det är egentligen.
Förra sommaren fiskade jag med ett barnbarn. Hon pratade, sjöng  på bryggan och drog upp metspöt i ett.
Hon fick 12 fiskar och jag fick 2!! 
4 kommentarer:

 1. Haha! Barnbarn kan allt. Det är kanske en karl som hade en pratglad fru med sig som hittade på det här. Din headerbild är så tjusig. Var har du tagit det fotot? Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 2. haha.. nu skrattar jag gott.. kanske du borde prata om barnbarnet fick så mycket fisk!.. jag har också hört att man ska va tyst..o att det nappar bättre då det regnar!?..jaja jag metar inte alls..eller kastar för den delen.. men köper fisk gör jag.. då blir det mest lax,filead abborre,sik. Farmor o farfar de äter gärna braxen.. farmor steker den.Men jag el vi vill inte ha den.Ja jag frågar desamma var är den tjusiga bilden tagen(header).ha en skön helg.

  SvaraRadera
 3. De kanske är sällskapliga istället, firrarna... prata och sjung för dem så ska du se att det nappar :) Har nog inte fiskat sen barnen var små - trots att jag egentligen tycker det är kul, men så tycker jag synd om den som fastnar på kroken...
  Braxen lagade min farmor ofta, men det skulle vara den från skärgården - inte insjöbraxen... det var jätteviktigt för henne. Inkokt braxen minns jag somväldigt gott :)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 4. hej:Vi åt inte cheescake på Ikea..utan det va vid Juustoportti(ostporten)..där har de så goda kakor, smörgåsar mm.. Det skulle va roligt att ha närt till Ikea..vi har ju 290 till Tammerfors.. 600 km till Haparanda ,nästan 500 till Helsingfors...o till Åbo är det också över 300 km...(ikea som är vid Åbo är så passlångt från Åbo så det blir längre än om det skulle ha vart i Åbo)..Tänk att de inte kan bygga ett i Vasa!! Jag fattar ingenting.. men då är det ett minus för alla bussbolag som ordnar med Ikearesor..Vi hade ju bilen själva, då får man rå sej själv..bäst tycker vi!

  SvaraRadera