måndag 1 september 2014

Liten sammanfattningNu är väl sommaren på sluttampen och jag tänker på det som lyckades och det som blev mindre bra.Jag skrev om fiberduk. Jag hade testat flera sorter och allihop var söndertrasade redan i juni. Men. I år testade jag Willab Gardens. Och den höll. Och går att använda nästa år också. Inte en reva. Dessutom räckte den fiberduken till tre land av mitt trädgårdslands storlek.


Vår lilla damm har under flera år växt igen nästan. Nävor tar för sig. Den lilla prydnadsapeln har nog inte haft det lätt. Här syntes knappt vattnet. Allt är bortrensat så just nu ser det inte så roligt ut, men nya växter ska planteras. Och det blir inga nävor.


Tomater har vi fått massor av. Bäst har jag gillat Lemon Boy (den på bild).. Men även Gardeners Delight, som har varit många och söta. Chiliplantorna har en hel del gröna frukter, men ingen har mognat ännu.

Måste visa hur tacksamma tomater kan vara. En bit pepparrot grävde jag ner i marken bland gräset vid vår sommarstuga. Jo, bladen kom upp, men även en tomatplanta som tydligen låg i jorden. Två tomater hänger där nu bland gräs och ogräs.

De morötter vi fått har varit fina, men att så med såband, som jag gjort av tidningspapper som jag klistrade frön på, var mindre bra. Jag tycker det är tråkigt att gallra, men jag väljer det i fortsättningen då detta gav mindre.

Squashskörden höll jag på att drunkna av. Det blir nog inte lika många plantor nästa år.

Potatisen har varit bra. Allra bäst har en sort varit som vi fick av bekanta. De visste inte vad sorten hette, men de var supergoda, gulröda och kokte inte sönder.
Bland blommorna, som väl varit ungefär som de brukar vara, fanns knopp av något som jag trodde var fröställningar. Tur jag inte klippte av dem. Det blev massor av svartlila vädd.

Apelsinträdet har stått ute och växt sig stort. Och en dag (det gick väl inte på en dag, men jag upptäckte det plötsligt) var det  fullt av blom. Och nu har det börjat utvecklas apelsiner.
Kapokträden har också stått ute och växt, men inga blomknoppar. Man får vara tålmodig. Kanske nästa år.... Likadant med olivträdet. Fint och välväxt, men inga blommor.Pelargonerna har varit stora och rikblommande.


Min lilla hjärtnöt (en slags valnöt med hjärtformade nötter) lever och har växt, men är inte stor. Ska jag få uppleva hjärtnötter under min levnad kan man undra.Förutom hjärtnöten, var Jordgubbshallon ett önskemål att ha. Nu har jag det tack vare en bloggare. Här är första blomman och ett moget bär har det blivit.

Vad ska jag förändra till nästa år? Planteringen av dammen är på gång. Annars vet jag inte, men jag kommer kanske på något.

Jag har inga speciella önskemål om nya växter, men ska ta väl hand om de jag har. Gödsla litet bättre till exempel. Jag hoppas kunna få kivi att ge frukt någon gång, att få se kapokträdet  blomma, samt korallbusken som jag köpt i sommar att blomma. Och att alla mina primulor från Skottland visar sig från en bättre sida än i år.10 kommentarer:

 1. Det är så kul att se bilder från din trädgård, för du har allt sånt som jag vil ha, men aldrig kommer att få. De växterna skulle aldrig trivas hos mig. Jo, nävarna gjorde det...rejält. De är borta nu, för det blev för mycket. Jag fick ingen kiwi i år, men hoppas fortfarande. Hur länge kan du ha ditt apelsinträd ute? Ha det gott.

  SvaraRadera
 2. Du har mycket häftigt i din trädgård...jag borde ha rensat o vattnat mer i början av sommaren..men tyvärr så hann jag inte med..Apelsinträd o kivi låter spännande!! Jättefina o enkla sittdynor..fint tyg! Jag gillar ju nog färgen blått o glas ,, men lika bra tycker jag om grönt o rött.,,,sen alla andra färger.. haha

  SvaraRadera
 3. Åh. vad intressant det var att läsa din sammanfattning. Du måste ha ett enormt tålamod med alla dessa åtminstone för mig svåra växter, apelsinträd, valnöt, kiwi, kapokträd.

  Jag har också bättre gödsling på listan för nästa år. På min önskelista står ännu bara remonterande jordgubbar.

  Förra året satsade jag på marktäckare - alla har överlevt men inte alla har spridit sig så som jag hade hoppats - det är där jag saknar ditt tålamod, vill att det ska vara klart direkt. Men kostnaden för plantorna är ju också en begränsning. Jag försöker föröka det jag har.

  SvaraRadera
 4. Det är mycket du lyckas med! Squashskörden är fantastisk och tomaterna ser väldigt goda ut. Jag tycker att nävor är väldigt tacksamma eftersom de täcker ytor fort, men det är klart... en damm är ju vacker i sig, och den vill man ju gärna se!

  Var glad att du sluppit spanjorerna! Var försiktig när du handlar nya växter eller jord så kanske du slipper de små "charmörerna"!

  Kram Annika

  SvaraRadera
 5. Så många härliga växter du har i din trädgård och kul att det gått så bra med dem i år! Squashskörden ser verkligen imponerande ut och det måste vara superhäftigt att ha apelsiner på gång.=)

  //Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 6. your gallery is just very nice .graphics are very nice . your website it just super. best of luck . do come visit me some time. that goes to everybody who see this. WE.HOBBIESANDCRAFTS.NET. and please sign my guestbook at the bottom of my webpage to let me know you came to see me do send your very good friends ( thank you ) it good to meet new friends.

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig sammanfattning av trädgårdssommaren! Du har så många speciella och fina växter... härligt!

  SvaraRadera
 8. Håller med om att det var en härlig sammanfattning. Läste om squaschplättar - kanske kan vara något?? Jordgubbshallon lät väldigt spännande och jag försöker fantisera fram smaken på tungan... ..men går bet. Det går antingen åt hallon eller jordgubbshållet.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 9. Vilken bra sammanfattning! Kul med fiberduktestet. Bra att veta att Willab Gardens var bäst. Hm, undrar om jag inte sett samma sak i någon tidning som också genomfört en test. Lemon Boy ser läcker ut. Jag gillar gula tomater. Gardeners Delight gillar jag men dom har haft en tendens att spricka i år, främst efter sensommarregnen.

  Har inte heller någon bra erfarenhet av såband. Bättre att gallra. Jag gillar verkligen bilden där du håller på att drunkna i squash :) Tur du lyckades ta dig upp till ytan igen. Jordgubbshallon låter spännande. Aldrig hört talas om förut.

  Som sagt, en mycket bra sammanfattning!

  SvaraRadera
 10. Fungerade inte såbandet? Vet du varför? Jag tycker att mina har varit kanon!

  Så fint det är med ringar av nävor. Behöver de mycket omvårdnad för att se ut som din?

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera