onsdag 3 september 2014

Litet omvårdnad - Växthuslivs fotoutmaningVissa växter har man gett både litet och mycket omvårdnad och ändå har det inte gått.
Men en del har det blivit något av.

Kapokträden (jag har två) till exempel. Jag sådde frön (från Madeira)  2012.

I början undrade jag verkligen vad jag hade sått.

Stammen är nu rätt kraftig och full med taggar. Det största trädet är 160-170 cm högt. Det får stå i ett mörkt garage under vintern. Kommer jag någon gång få se blommorna? De lär vara stora och gula.


Sedan finns det sådant som kanske inte har fått alls tillräckligt med omvårdnad. Min solros blommar nu - cirka 15 cm över marken. Ska solrosor se ut så?


Andras omvårdnad kan du se hos Linda med Växthusliv.
16 kommentarer:

 1. Vilket spännande träd! Men hu, vilka taggar. Hoppas du får se blommor på det. Då det blivit så högt så borde ju chansen finnas. Och solrosor tänker man sig ju ska vara mycket högre än 15 cm ... fast det kanske fins minisorter.

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken höjd det redan fått trädet. Hoppas blommorna kommer. Nja, det känns väl lite i lägsta laget för solros, men det finns ju minisorter också. Hoppas du har det bra.

  SvaraRadera
 3. Ja, omvårdnad är viktig för oss alla. Lustigt träd, spännande att se vad det blir!

  SvaraRadera
 4. Precis som jag skrev så blir man både glad, besviken, förvånad och överraskad av växter. Tror att det är just det som gör hobbyn extra kul! För tänk om allt bara växte och blev så där tjusigt som man ser på bild..... *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 5. Jag är alltid optimistisk i början och pysslar och vattnar. Kanske man kväver en del växter med sin kärlek. Man blir besviken en stund. Men så måste man ersätta växten med något och så pluppar glädjen och optimism upp igen.

  Hoppas du får se blommor på kapokträden. Jag har en aralia elata på landet, som blommade för första gången förra året - efter 10 år. Den blommar även nu.

  SvaraRadera
 6. Vilket träd du drivit upp och så stort det blivit på bara två år. Fantastiskt att det klarar vintern i garaget.

  SvaraRadera
 7. Men oj så festligt hoppas det blommar snart. Ingen mördarsnigel vill nog klättra i det
  Ha en fin dag
  kram Meta

  SvaraRadera
 8. Nja, det är ju inte så vanligt med en solros som blommar på så låg höjd! Om du inte satt en lågväxande förstås :)

  Jag förstår att ni har nån utmaning av något slag så nu ska jag till Linda och kolla ;)

  Kram

  SvaraRadera
 9. Kapokträdet var en taggig rackare, inte vill man tampas med ett sådant! Mystiskt med din solros, han kanske var höjdrädd och höll sig på marken:-)

  SvaraRadera
 10. Ja det var en taggig sak det där...lite skumt med din solros men det kanske är en "mini" variant hi hi?!
  Jättefina bilder i en lika härlig trädgård!
  Varm kram,
  Titti

  SvaraRadera
 11. Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  Beijos Marie.

  SvaraRadera
 12. Vilket snyggt träd du har drivit upp. Hoppas du kan hålla det inom rimliga gränser. Solrosorna behöver nog inte mycket omvårdnad om de har tur. Jag har ett par fågelsådda som växer mindre än en meter från varandra, den ena maffig till tusen och den andra tunn och ranglig... Och jag har precis som du, inte gett någon omvårdnad till någon av dem. Möjligtvis har jag gödselvattnat mer i närheten av den lilla... Ja växter förvånar. Och det är det som är så roligt. :)

  SvaraRadera
 13. Jag har aldrig hört talas om kapokträd, men det är väldigt roligt med souvenirer i form av fröer – i synnerhet när de vill gro och växa. Jag tog frö från en paradisfågelbuske på Kap Verde och var väldigt förtjust i plantan. Tyvärr blev även katten väldigt förtjust och åt upp den … hon ger sig aldrig på något annat än gräs, så plantan måste ha smakat gräsligt ;)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 14. Så läckert med exotiska växter, kul att de vuxit sig så stora! Hoppas du och vi får se blommorna någon gång också.=)

  //Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 15. Häftigt med kapokträden... ser inte alltför sköna ut när de ska omvårdas... ajajaj med de där taggarna. Mina solrosfrön glömde jag att sätta, men fåglarna har satt en del och de varierar väldigt i höjd - från 1 dm till runt 1 meter...

  SvaraRadera
 16. Vi har oxå ett sådant träd med det stämmer bättre med chorisia, blommar med rosa blommor på bar kvist och får lustiga fröställningar som ser ut som ludna fingervantar.
  Vi har inte heller fått den att blomma och vi har nog haft den sen 2011 men inomhus på vintern. Kul att se hur länge man kan ha det.

  SvaraRadera