fredag 19 september 2014

När nässlorna blommarDå jag är utomlands plockar jag jämt på mig frön. Ibland och ganska ofta glömmer jag vad jag satt. Och var.


Jag blev litet förvånad då det upp nässlor i flera blomkrukor. Och en dag blommade en nässla.


Och då trillade myntet ner. Det är en Eldkrona Lantana camara. Buskar som finns i många färger runt Medelhavet. Den är inte härdig i vårt klimat. Men i varmare länder kan de bli ett problem eftersom de lätt sprider sig. Den här bilden är från Kreta.
Det är nog inte det som hänt hos mig, utan det är säkert jag som stoppat ner frön här och där. Mina plantor borde nog beskurits så de blivit mer buskiga.Jag har en annan växt som jag går bet på.
Jag hade skrivit på påsen "buske med röda bär Kreta". När denna kom upp och fick blommor och lyktor är den litet lik physalis. Men denna har kraftigare blad, pyttesmå blommor och små lyktor. Men i varje lykta kommer det fram ett rött bär. Jag har en hel hop plantor, men jag vågar inte plantera någon i jorden då jag inte vet vad det är. Man kan skaffa sig ett bekymmer.
Den här har jag dock sått av köpta frön. Kejsarvinda Ipomea nil. Den har tagit tid på sig, men nu har den satt igång att blomma. Även om bilden blev litet suddig framgår det hur vacker den stjärnformade klockan är.


Den här har jag massor av och i växthuset självsår de sig och kommer upp varje år. Jag har en med mer rosa blommor också.

Squash har det blivit rikligt av. Men jag sådde även en prydnadspumpa och det blev fem frukter, som gjorda för ett litet arrangemang på bordet. Om någon undrar om vi har så mycket snäckor i trädgården. Som tur är har vi inte det. Detta är köpta snäckor.

En fin helg väntar. Vädret ser strålande ut. Önskar alla en bra helg och lycka till med trädgårdsdagen i Tyrolen. Och andra trädgårdsfester.18 kommentarer:

 1. Spännande med fröer som man plockar på semestern.Och glömmer man sedan bort var men satt dom då blir det extra spännande.
  Kram.

  SvaraRadera
 2. Du är helt makalös med att få frön att gro. Har du räknat hur många olika slags växter du har i din trädgård? Jag gissar att du har ganska fullt inomhus med.

  SvaraRadera
 3. Spännande med alla ovanliga fröer du tar med hem efter semestern. Vilken härlig färg din Kejsarvinda har, nästan självlysande blå. Ha en skön helg/ Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Jag önskar att brännässlorna såg ut så där, när de blommar i trädgården. Vacker färg och form på kejsarvindan.

  SvaraRadera
 5. Fin "nässla"! Det där med att plocka frön utomlands kanske man skulle ta efter. Det är ju spännande. Nu ska jag läsa din inlägg från resan! Ha en fin helg. /Anette

  SvaraRadera
 6. Tack, för din kommentar hos mig, Lavendia! Och, det där med mullvadsbekämpning är ju lite plågsamt, men fullständigt nödvändigt, om man ska få behålla sin trädgård! Jag håller med dig om att fröhusen på din planta liknar Physalis-släktet, men med röda bär? Låt mig kolla runt och fundera på det, ska ta med din bild och i veckan om ingen knäcker nöten före (det gör de säkert! ;)) Annars får du väl utlysa en tävling om att den som har rätt svar vinner en planta - jag kommer att tävla, var så säker! :) Kul med Lantana-plantan! Ha det gott i helgen! :) Mia

  SvaraRadera
 7. Läste att någon av dina Blogg vänner undrade hur många blommor du har inomhus: Kan säga att det finns ca 86 stycken,
  växthuset....hm,hm skulle gissa på 50 stycken. Sedan ute i trädgården.....90 st. Det är en "Lisa för själen" att strosa runt hemma hos Lavendia.
  Kram och vink....*fniss*.....

  SvaraRadera
 8. Så härligt med sådana överraskningar! Blomman som inte är en brännässla är jättevacker! Och kejsarvindan - jag dör! Underskön!!!

  Själv sitter jag här och tittar på fåglar. Fick mängder med fågelmat av en bekant i går som ville bli av med sitt överskott, så nu njuter jag av trafiken till och från päronträdet.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 9. Växtkraft och jättegröna fingrar, så är det! Lantanan är ju hur söt som helst! Och dom blå blommorna också och den oidentifierade, undrar vad det kan vara!
  Spännande det här med växter och frön!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Fint arrangemang! Om du skickar din adress till mig så ska du få dahliafröer, jag skördade massor nu i veckan!
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 11. Så kul med souvenirer i växtform! Vackra blommor och snyggt arrangemang, önskar att jag också odlat prydnadspumpor! Får skriva upp det på önskelistan inför nästa säsong.=)

  //Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 12. Har tittat på den där första som jag redan glömt namnet på... Snygg - såg en cremevit i våras men hittade den sen ingenstans. Och kejsarvindan en fantastisk nyans. Ångrar att jag inte har nån rolig squash när jag ser ditt fina stilleben. Fint alltihop med andra ord :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 13. Roligt att fler gör som jag. tar med fröer, sätter någonstans, vet inte var och sedan blir förvånad. Härlig berättelse!

  SvaraRadera
 14. I år jeg hadde tatt bare en bitte liten edelgran og jeg hadde plantet i stor potte.
  Men i hagen vokser lille yr tomater. Jeg vil lage noen frø.
  Eldkrona har en hyggelig mønsteret - jeg mener man kan strikke ei lue :-))
  Hilsen til deg.

  SvaraRadera
 15. Spännande med blommiga reseminnen och ditt pumpafat blir jag så glad av. Ett riktigt höstkoncentrat.
  Jo, tack vi hade det trevligt i Tyrolen. Mycket folk trots regn nästan hela dagen, stort utbud och ändå den där familjära känslan. Lite fler höns i utställningen än tidigare, glada grisar i hage och ponnyridning var nytt för mig (fast jag red ju inte). Fick med mig en rosenflockel hem som jag länge velat ha.
  Synd att du inte kunde komma. Hoppas på nästa år.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 16. Hur länge tror du att man vågar ha passionsblommorna utomhus? Mina bor på friland (ska inte hända igen, för endast en har blommat och dessutom har skatorna snott etiketterna så att jag inte vet vem som är vem :/)

  Här blev det kallt i natt. -1,5 grader och en tunn ishinna över näckrosen. Burr! Var ute vid fyra för att titta till växthuset.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 17. Jaså var det en nässla! Jag såg flera av dessa nu när jag var i Grekland....funderade på att sno lite frön, men det blev aldrig av....kanske tur det *ler*

  SvaraRadera
 18. Fina reseminnen med dina exotiska blommor som kommer från frön som du plockat under olika resor... alltid kul att se vad du lyckas med :) Så vackert arrangemang med pumporna... härliga färger!

  SvaraRadera