fredag 18 mars 2016

Liten blir stor


Även detta är ett fototema.
Egentligen är det otroligt att ett litet frö, kan bli ett stort träd. Just nu har jag flera frösådda mullbärsträd och två kapok-träd från frön.

Men det kan ju bli allt möjligt annat också.
 Av ett litet tomatfrö, kan det bli tomater av olika slag. En del mindre och en del litet större.                     Och ibland blir dom riktigt stora.


 Då fotbladet tittar upp ur marken är de inte stora. Och inte speciellt vackra.

 Sedan kommer de fina bladen och därefter den söta blomman.
 Bladen ska likna fötter??? Därav namnet.
Och så till sist kommer de relativt stora frukterna. De lär gå att äta, fast jag har inte vågat lita på det. Men jag har testat och de smakade litet sött. Frukterna är fulla med kärnor som måste sås med en gång. Växten självsår sig sparsamt.  Jag har inte själv lyckats fröså den.

Mer smått som blir stort, finns hos Rosor och Bladlöss.


19 kommentarer:

 1. Spännande nyhet för mig, har aldrig hört om denna växt förut.
  Söt blomma och vacker frukt.
  Ha en fin helg!
  Marika

  SvaraRadera
 2. Så vackert ditt fotblad är, både blad, blomma och frukt. Mitt är enfärgat grönt, blomman sitter i bladveck under bladen och syns inte med mindre än att man böjer sig ned och blir det några frukter blir de gula.

  SvaraRadera
 3. Ja det är väl förunderligt vad som kan bli av de frön man sår det är ju så roligt när man lyckas.Söt blomma och vacker frukt som ser god ut.Önskar Dig en trevlig helg/Margareta

  SvaraRadera
 4. Spännande att få se vad det blir av de små frön som vi stoppar i jorden.En del blir riktigt stora växter av.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 5. Ja nog är det en förunderlig värld vi lever i. Så lyckliga vi kan var över det att frön kan bli nåt bra.
  Ha en fin och skön fredag
  kram Meta

  SvaraRadera
 6. Du påminner om min mor för hon testade också att fröså allt och oftast med bra resultat precis som du. Tyvärr hoppade den genen över mig. Trevlig helg.

  SvaraRadera
 7. Men så intressant växt, frukterna va fina likaså blomman..men bladen liknar ju inte en fot...Fina tomater å..den gula ser god ut!--- Ja säkert vill föreningen ha tidningarna, skulle ju tro det..el sälj dem på nått loppis...;O))) Kram

  SvaraRadera
 8. Det är verkligen mäktigt att tänka på att allt har börjat som ett litet frö! Fotblad, det är inte alltid man förstår associationen. Spännande frukt!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 9. Fint skildrat. Fröna tar tid på sig, ett tu tre kryllar det av småplantor i krukorna. Frönas skyddsgele måste bort innan sådden.
  Trevlig helg.
  Anette

  SvaraRadera
 10. Ja, det er helt utrolig at et lite frø kan gi f.eks. mange kilo tomater.
  Like moro å følge med på det hvert år :)
  Fin helg!

  SvaraRadera
 11. Ja tänk vilken livskraft de ändå har. Jag tycker det är fantastiskt att ett litet frö kan bli stort och förhållandevis mäktigt. Fina bilder du presenterat på temat.
  Trevlig helg ! /Marie

  SvaraRadera
 12. Man skulle inte kunna tro vilken kraft det finns de de små kornen! :)

  Tack för kommentaren inne hos mig. Jag har lämnat ett svar där till dig.
  /Kitty

  SvaraRadera
 13. Allt börjar med det lilla. :)
  Önskar dig en fin vår-helg ♥

  SvaraRadera
 14. Härligt inlägg så här i vårtid - tänk så många frön som sås den här tiden. Många olika slags tomater och så dina alldeles speciella frösådder!
  Fotblad har jag också, men det är bara de två som jag satt en gång. Har också försökt att fröså dem, men om inte ens du lyckas, så lär inte jag heller lyckas :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 15. Vilken spännande frukt! Går den att äta?

  Tack för de snälla orden hos mig :) Har precis varit i plantskolan i skogen och köpt penséer. Nu ska hag ut och plantera :)

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 16. Naturen är fantastisk!!!!
  Ha en fin weekend!

  SvaraRadera
 17. Man förundras varje vår när fröna gror och blir något. Vissa små och andra stora. Kul att det finns blå variant av Klockmalva! Det ska jag kolla efter:)
  Har också fotblad. Visste inte att de skulle sås färska. Tack för upplysningen! Ska prova...om jag kommer ihåg när det är dags.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 18. Blir nyfiken på dina sådder.... Just nu gror Sharon hos mig - inspirerad av dig fick jag med några frön hem :) Och jag har börjat spana efter frön var helst jag reser efter dina inlägg. Tack :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 19. Mullbärsträd från frö - så spännande! Hoppas att de vill växa sig stora! Jag fick smaka mogna mullbär direkt från trädet i Tantolundens koloniområde en gång, det var häftigt!

  SvaraRadera