onsdag 30 mars 2016

Nu är det mycket på gångPlötsligt  börjar krukväxterna få massor av nya blad. De som sett ut som halvdöda pinnar förut. 
I de små sålådorna spirar det sakta.
Tomat, chili och litet blommor i en enda röra som det ser ut. Jag som sådde i rader.

 
Skärmtaket över persikoträdet är påsatt. Det som gjorde så stor skillnad förra året, då bladen blev normala, efter att ha drabbats av krussjuka.
De små knopparna visar redan att de ska bli rosa.                           Den första primulan blommar.

 Liksom de första blåsipporna. De har spridit sig. Första lilla tuvan kom från Blekinge för massor av år sedan. Den växte vid mammas sommarstuga. Den fick följa med till huset utanför Malmö. Och därefter till huset i Västergötland. Och nu växer den här. Det är myror som sprider fröna. Men det är jag som flyttat plantorna.

 För ett par år sedan fick jag några lökar av snöklocka av våra vänner i Skåne. De har också spridit sig, till min glädje.

 Jag fick också litet vintergäck och de har spridit sig ännu mer. Roligt. 

I garaget syns nu vad som klarat vintern och vad som inte gjort det.
Båda kapokträden lever, fast översta delen av stammarna är det inget liv i.
Jag får kapa dem. Jag tänker på hur palmerna blev knäckta under tsunamin i Thailand. Men året efter fanns bladrosetter 1 - 2 meter över marken på alla palmerna. Så det blir nog så här också. 
Om jag var tillräckligt modig skulle jag kunna låta den ena stå i växthuset över vintern.

En enda chili har överlevt. Men också flera passionsblommor, som aldrig blommat.
Det finns alltså mycket att se fram emot. 

 

 

19 kommentarer:

 1. Oj vilken härlig vårblomning du har !!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Du är makalös med dina spännande växter!
  Angående Urbanerosäcken, hade jag den först på grusunderlag. På campingen stod den i en hörna av gräsmattan, under halva sommaren. På en plattsättning skulle den också göra funka jättebra.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 3. Så många spännande växter du har! Och kul att det börjar spira och gro. Har precis varit ute och krattat lite, blev så glad att se så många vårblommor titta upp ur jorden.
  Ha det fint i vårsolen!
  Titti

  SvaraRadera
 4. Nu blir det snart mycket att stå i för dig som har så otroligt mycket växter! Så bra att det funkar med skärmtaket till persikoträdet ... och vilken ljuvlig knopp!
  Vanliga blåsippor har vi gott om och idag upptäckte jag ett helt bestånd med ungerska, som jag trodde gått ut sig, men de hade bara flyttat på sig :) Snöklockor står på önskelistan ... kanske ska jag lyckas någon gång...

  SvaraRadera
 5. Så mycket blommor du har på gång redan. Så ser det inte alls ut i min trädgård upptäckte jag efter min inspektionsrunda idag.

  SvaraRadera
 6. Så mycket tjusigt du har.

  Än är det bara vintergäcken som blommar här. Letar varje dag - lite gröna blad på aklejorna och gulltöreln har trängt upp ur jorden bara.

  SvaraRadera
 7. Så mycket som finns att se fram mot i våra trädgårdar och runt i naturen nu. Tack för dina underbart vackra bilder du delat med dig av. Man blir glad av dom. Lilla persikoträdets knopp så söt den är !

  Önskar dig en fin onsdagskväll och fortsatt fin vecka ! /Marie

  SvaraRadera
 8. Så mycket trevligt du har på gång nog är det en underbar tid alltid det här med våren.Roligt att det du har delat på har överlevt och blivit fler.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 9. Snöklockor, jag vill ha en hel äng av snöklockor. Förra året hade jag en, men den lyser i år med sin frånvaro......Det är lite hopplöst att ha för stora förhoppningar om att det ska bli något här på berget, men jag försöker och försöker. Blåsipporna är så fina och vintergäcken också! Och persikoträd, vilken härlig lyx! Blir roligt att se när blommorna kommit ut!
  Ja, det händer mycket nu och här har vi börjat plocka ut en del från vår bod, det sägs att det ser ganska bra ut, men vi har inte så härligt exotiska växter som du har, det låter så spännande med alla ovanligheterna!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Härligt med alla fina vårblommor. Snöklockan har jag försökt ett antal gånger men de tar slut. Får göra ett nytt försök.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
 11. Spännande med ett persikoträd! I främst västra delarna av Katalonien odlas det väldigt mycket persikor. Var där för några veckor sedan och det var som ett hav av träd i full blomning i ljuvlig rosa färg.
  Ha en fin helg! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 12. Våren är den bästa tiden precis när dom allra första blommorna slår ut. Sen när hösten kommer så ändrar jag mig och tycker att hösten är den bästa tiden för då lugnar allt ner sig :-) Lite hektiskt nu med alla frön som ska i jorden och tas om hand, men kul!

  SvaraRadera
 13. Visst blir man lycklig av allt som överlever och sprider sig! Nu kliar det verkligen i fingrarna.
  Snöklockorna är så fina, jag ska försöka sprida mina när de blommat över.

  SvaraRadera
 14. Våren verkar äntligen ha kommit till dej!
  Härligt med plantor som överlever och har en historia bakom sej!
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 15. Härligt att du ser det som kommer istället för det som gått förlorat. Tyvärr ser det ut som mitt noga uppbyggda skydd av frigolit, halm och gamla dynor inte hjälpte för fuchsior och annat. Tidigare har jag alltid haft dem i garaget och det har fungerat. Men nu är de ute och vi får se om det är något liv under jord trots allt :)

  Carina

  SvaraRadera
 16. Visst är det härligt! Jag tittar oroligt på min blå vindruva som jag satte förrförra hösten, men jag vet att det dröjde innan den visade livstecken även förra året. I dag har jag stubbat Mr Wren och satt ett helt gäng med skott i vatten i växthustunneln. Hoppas att de ska vilja sätta rötter.

  Ha det finfint!
  Linda

  SvaraRadera
 17. Jag igen, det slog mig just, att jag tror att vi har precis samma färg på våra hus!!!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Det finns sååå mycket att se fram mot...härliga bilder!
  Kram från Titti

  SvaraRadera