tisdag 15 mars 2016

Vintern bockar och tackar för sig - hoppas man


Snögubben bockar så djupt den kan.Den tackar för sig. Hoppas jag Nu har jag hittat små vårtecken. Och vill inte ha vintern tillbaka. Det ligger ett snötäcke över trädgården, men det tar på det litet varje dag.


Detta är min hjärtnöt (en valnöts-sort), som stått i garaget och nu fått "blomknoppar". Plantan är självfertil, men förutom dessa hanblommor, ska det bli honblommor på plantan.
 Samtidigt - för att det ska bli något. Ja, ja...
 Detta är en fikonplanta jag också köpte i Danmark förra våren. Dess blad är mycket flikigare än andra fikons.
 Nu hoppas jag ju att det blir fikon också.
 Och här grönskar ett av mullbären jag sådde. Jag tror jag har sex plantor, så en liten dunge ska jag nog göra. Dessa har jag sått från frö, så det ska bli spännande att se om bären blir annorlunda mot det träd vi har som vi har sedan tidigare.

Vi har ju ingen skogstomt, så på vår lilla villatomt, ska jag försöka få plats med 6 mullbär, 2 valnötsplantor (kan bli 12 meter) och  1 sharon. Plus det mullbär och den valnöten jag redan har. 
Det blir en utmaning.

 Lilla apelsinplantan har flera fina blommor. Fortfarande sitter det en liten apelsin kvar sedan tidigare. (på bilden sitter det dock tre)

 
 Det är inga jätteapelsiner, men de går bra att ha istället för citron (de är ej så söta).
 I Malmö köpte jag ett litet citronträd med flera citroner på. Det har klarat sig bra, trots att jag packade ner det i resväskan, då jag åkte tåg hem med den. Inte någon citron föll av.


Ute syns småtecken också att våren är i annalkande.

I söndags såg jag första fjärilen. Hackspetten har låtit ett tag.
Och mullvaden (eller mullvadarna) är i toppform.
Jag har en väninna, som jag diskuterar mullvadar med. De har gigantiska högar. Så våra är nog en babymullvad, har jag sagt.Tills imorse! För då var det en jättehög bland lavendelplantorna. Det får inte bli en vana, för då får jag ta till brösttonerna. 


 Idag har det klippts litet perenner och litet annat ris. Då ser man de små vintergäcken och snödropparna bättre. Man får allt litet vårkänslor, även om det inte var någon tryckande värme precis.

 

18 kommentarer:

 1. Fin bild på snögumman! :)
  Soligt här med :)

  SvaraRadera
 2. Jag var till landet nu på förmiddagen. Snön är borta men några vårblommor finns inte ännu.

  Vansinnigt intressanta växter du har!

  SvaraRadera
 3. Det var mycket vårbilder hos dig även om du har snö kvar. Här finns inget vitt, men jag har inte på långa vägar så mänga växter som är på gång än. Krokusarna är bara en sådär 3 cm höga. Lite knoppar på buskarna, men inte särskilt stora. Men det kommer väl.....

  SvaraRadera
 4. Den där snöhögen, den är en sån där som ligger kvar och ligger kvar och ligger kvar och till slut tror man inte att den kommer att smälta bort.
  Så många fina växter du har på gång och spännande att sätta ut dom i trädgården sedan. Men är det inte så att det ryms mer i en trädgård än man först tror?! Och så får man pussla!
  Idag har vi fint väder här, stillsam vår på gång och jag ska ta mig en liten promenad och inspektera vad som möjligen kan ha hänt sen sist.
  Mullvadar, urrk......jag minns att författaren Bodil Malmsten höll på att bli tokig på dom när hon bodde i Frankrike och jag minns hennes bilder, miljoners högar på fälten. Vad gör man åt dom om dom kommer......laddar skarpt? Fast då måste man äga vapen förstås.....
  Kramar

  SvaraRadera
 5. Vilka underbara vårtecken du bjuder på jag blir riktigt avundsjuk Mullvadar däremot är jag inte ett dugg avundsjuk för att Ni har.Du har så exotiska växter i mina ögon och det ska bli roligt att följa hur det går för Dig med dem.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 6. Fantastiska vårtecken! Läckert med alla dina exotiska växter :) Tror nog du behöver en större tomt!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Härliga vårtecken från dig! Ja våren har nu ÄNTLIGEN kommit till Blekinge, känns i luften och ljuset är helt annorlunda...krokusen blommar för fullt också.
  Önskar dig en glad och skön dag!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 8. Ska du ha så många buskar/träd på tomten får du lära dig att ta fram grensaxen och sågen. Och så tänkta på att ju mer man beskär, desto vackrare blir dom.....
  KRAM
  f.d. bonsaiisten Susie

  SvaraRadera
 9. Babymullvardar, he, he, he :) Väldigt mycket fint du har och tänk en egen mullvardslund... jag blir grön och det är inte av fingerfärdighet med växter...
  Jag har inte provat att odla morötter i kruka tidigare, men det står på påsarna att det ska gå bra, så jag får väl återkomma med resultatet.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Tack snälla för att du tagit reda på ett namn på krokusarna! Det var så snällt, jag uppskattar det, gitter inte själv just nu! Men noterat det, det har jag!
  Kramar och tack

  SvaraRadera
 11. HÄr händer det saker, ser jag! Härligt!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 12. Bara lugn, snart kommer solen och ser till att vintern tar sin sista suck :)
  Vilka bilder du visar, tänk att snart så börjar det att växa i både våra trädgårdar och ute i naturen.
  Ha det gott.
  Annika

  SvaraRadera
 13. Så mycket vårkänslor jag får när jag ser dina fina vårblommor. Idag har vi här i Östergötland haft 13 plusgrader. Det kändes riktigt bra.

  Önskar dig en fin onsdagskväll !
  /Marie

  SvaraRadera
 14. Har du fortfarandesnö? Här är det barmark. Och så fina blad fikonet har. Jag ska ta C-kort för att kunna köra bokbussen. Den räknas som tung lastbil ;)

  Solsken
  Linda

  SvaraRadera
 15. Ja visst är det härligt att snön smälter bort! Här är nästan allt borta nu, på bara några dagar. Fantastiskt!!!
  Oj, vad spännande saker du har på gång. Förstår att det kanske blir en utmaning att få plats med alla läckerheter, men så roligt!
  Vilket tufft citronträd som klarade transport i en resväska! Kanske att det gillade att resa? ;)
  Kram Eva

  SvaraRadera
 16. Åh jo.. jag får massor av vårkänslor när jag ser dina gröna skott på buskar och träd. Så du kommer sätta ut sharonträdet? Ska bli spännande att följa. Hittade 3 groddar i frökrukan helgen som gick :)

  Carina

  SvaraRadera
 17. Åh, så du har redan mullbär och dessutom valnöt! Kul att höra att de klarar sig hos dig för samtidigt ser jag ju på dina bilder att du har mycket mer snö än jag och alltså bor kallare! Borde jag prova mullbär och valnöt, jag också? Hmmm ...

  SvaraRadera