torsdag 4 december 2014

KlockrankaJag är väldigt förtjust i klockrankans blommor. Trots att jag nästan varje år försökt odla, har det aldrig blivit några blommor. Och just därför är bilden lånad.
 I växthuset har klockrankan vuxit sig rätt stor. Så i år tog jag en stickling. Den fick stå både länge och väl i vatten. Men till sist blev det rötter.
Och den blev planterad i jord och ställd i sovrumsfönstret.

Gissa vad som hände! När persiennen drogs upp, följde även den lilla sticklingen med upp. Och hängde uppe i luften.
Det var väl ingen bra början. 

Men sticklingen fick komma ner i jorden igen och än ser den ut att ha klarat luftfärden.Fortsättning följer nästa sommar. För då ska den väl ändå blomma?


Och nu väntar jag på apelsiner till jul. Nej, så dum är jag inte. Men när jag tog in min apelsinplanta var den full av kart.
De ramlade förstås, men ganska snart började den blomma för fullt.


Hela rummet doftar av alla blommorna.

Nu återstår det att se vad det blir av detta. Ett år fick vi små apelsiner så det räckte till ett par marmeladburkar. Som de var dög de bra som ekologiska citroner, för de var rätt sura.
9 kommentarer:

 1. Det var en äventyrlig liten stickling! Tur att luftfärden slutade lyckligt. Min klockranka blommar fortfarande trots flera frostnätter, en riktig liten tuffing. Ha en skön vecka/ Titti

  SvaraRadera
 2. Inte trodde jag att växterna levde farligt hos dig. Hur doftar apelsinblomman? Som apelsiner? Ha det gott

  SvaraRadera
 3. Hade Klockranka för några år sedan.Vit och en blålila.Hade sått dom själv och de blommade så fint.Även knopparna är vackra.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 4. Både apelsin- och citrusväxtblommor har en så underbar - nästan bedövande - doft! Har ingen nu, men tidigare när jag höll på med bonsaier så var det en populär växt för inomhusodling. Annars är dom flesta - c:a 90% - vanliga utomhusträd och inte alls några speciella sorter!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 5. Hei! Klokkeranke er en av mine favoritter. De er så vakre. Kanskje en luftetur gjør susen!
  God kveld! Anne

  SvaraRadera
 6. Hoppas att klockrankan klarar sig! Jag såg en sådan i England för första gången i somras och tyckte att den var väldigt tjusig.

  Hoppas att du får en fin helg!
  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 7. Den klockranken kommer att överleva och bli den allra bästa och tåligaste man skådat. Jag hoppas i alla fall det.
  Oh, apelsinblommor, det doftar ju så gott. När jag bodde i Japan (70-talet) bodde jag i en apelsinodling bl a och det var ljuvligt! Och apelsinerna, kalls mikan och är nåt mellanting, är så goda - får lust att flytta tillbaka!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Jag ska absolut testa din metod, det låter ju hus spännande som helst att ha en halvfärdig buske i februari när det är typ dags att så. Min klockranka blommar än med någon enstaka blomma, den har varit över förväntan hos mig i år.

  SvaraRadera
 9. Hoppas klockrankan klarade luftfärden... och hoppas den kommer att blomma med många vackra blommor nästa sommar!
  Jag har ett litet citronträd som hade en blomma när jag ställde in den för vintern och den doftade så härligt... kan tänka mig att det doftar helt underbart hos dig nu :)

  SvaraRadera