måndag 1 december 2014

Vad man åt och drack..Jag hittade ett års prenumeration på Allt om Mat från 1974 i mina gömmor.


Väldigt rolig läsning. Jag kände mig som Historieätarna, fast jag bara tittade på bilder.
Och vad alla var smala!! Kvinnorna hade stora lockar - säkert efter stora papiljotter.
Männen hade väldigt slimmade skjortor.

Maten var vad jag skulle kunna laga nu också. Rätt mycket syltor, pastejer och pateer, som jag dock inte  lagar.

En fin bjudrätt var ibland inbakad oxfile, men även inbakad kassler.

Jag hittade ett recept på syltade vindruvor. Det hade jag behövt i år, när jag fick så mycket vindruvor.

Chili, vitlök och Fetaost verkade ganska nytt och inte riktigt anammat.
Någon undrade hur de nya äggformade tomaterna smakade.

Vad förvånade mig, var att det verkade som kaffebryggaren också var ganska ny. Det stod att den sparade ingen tid, blev inte varmt och alla kannor kunde man inte ställa på plattan!!! Man skulle tänka sig för innan man köpte en sådan!
Jag minns att det fanns en form av kaffebryggare som hette Don Pedro. Och jag tror att ide´n var samma som perkulator, som vi har nu.

En hel del annonser för vin och likörer, men inga vintips till recepten. Annars finns det i varenda tidning nu, vad man ska ha för vin, vad det kostar, vad det smakar och var det är ifrån.

Men recept på hur man gjorde vin fanns.


Kanske för att jag läste gamla recept, kom jag på att förr gjorde jag ju alltid pepparkakshus. Och blev sugen på att göra det igen. Inte så lätt faktiskt. Kristyren flödade över alla kanter.

9 kommentarer:

 1. Så kul att få lite nostalgiska återblickar. Du måste se till att vara tidstypiskt klädd också när du lagar recepten. Jag hade helt glömt bort att det inte var så vanligt med kaffebryggare då. Man är så van vid den idag och nu är det mycket kapselmaskiner också. Ha det gott.

  SvaraRadera
 2. Ja det är kul att hitta o titta i gamla tidningar...kaffebryggaren kan faktiskt va ganska ny...minns att man kokade opp vatten o slog över kaffet i en sån där melitta tratt..men vi där hemma kokade alltid vårt kaffe o det gör min mamma ännu...Och maten va säkert annorlunda, men som sagt allt kommer igen. Ha en bra vecka.

  SvaraRadera
 3. Kul med Historieätarna. Men sist åt de panerade grisknorrar på 60-talet. Till det kan man nog säga att det förekom inte. Har aldrig hört talas om, varken före eller efter. Men jag sitter i soffan och ler. Och ikväll är det dags igen.

  SvaraRadera
 4. Man märker knappt att maten förändras men när man tänker efter har det nog hänt en hel del. Kul med nostalgitripp.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 5. Jo du, det har hänt lite sedan 74! Kul att läsa om förändringarna i samhället. Fast kaffebryggare hade vi allt före 74 i vår familj. Fast den var inte så lyxig som de som finns nu, men den var säkert minst lika uppskattad. Ha det gott! Titti

  SvaraRadera
 6. Syltade vindruvor!?! Det hade jag också behövt. Fast nu kommer jag nog inte att behöva det på ett tag :)

  Jag måste erkänna att jag har slängt dina sticklingar. Bladlössen följdes av spinn. Det är helt enkelt fel årstid. Hoppas att jag får göra ett nytt försök till våren :D

  Är i full fart med att laga saffransglass till helgen - perfekt nu när man kan ställa glassmaskinen utomhus. Ska strax gå ut och se vad det är som har krafsat upp blommor ur min rabatt. Tänkte på grävling först, men de sover väl så här års.

  Kram och solsken (jag såg den nyss i alla fall :)

  //Linda

  SvaraRadera
 7. PS! Kristyren har rätt konsistens när du tar upp en klick med slickepotten och den bildar en tipp som nästan vill rinna av, men som stannar. Då rinner det inte när man spritsar :D

  SvaraRadera
 8. Vilken nostalgitripp!! 1974, Vad gjord jag då och vad åt jag då? Trolign drack jag Parador eller Villa Franca viner, fy, vilka dåliga viner man satte i sej! Kanske Kir hade kommit?!!? Åt troligen kassler eller fläskfile med stekta potatis och ärtor. Och åt ostbricka. Kul att se tillbaka!

  SvaraRadera
 9. Kul med gamla recept :)
  Fint pepparkakshus! Gjorde det alltid tillsammans med barnen... oj så länge sedan :)
  Och jodå bilderna på Stjärnvik är tagna från baksätet... mer tur än skicklighet :)

  SvaraRadera