måndag 20 januari 2014

Min apel CharlottaI förrgår skrev jag om min Charlottaapel, som doftar så gott.
Och kanske gjorde jag någon nyfiken på den. Jag kan berätta litet mer. Den heter Malus Coronaria "Charlottae" och kallas alltså Charlottaapel. Men även Violapel.Blommorna är ljusrosa och litet dubbla och doftar alltså violpastiller. Efter kommer små gröna äpplen som inte har varit något att ha.


Jag har haft min i flera år och jag köpte den just för att den doftar viol.
Jag köpte den på Zetas i Stockholm och jag har för mig att den skulle kunna bli ca 2 m. Det har den alls inte blivit. Den når mig bara till midjan.
 Och när jag tänker efter, har den inte vuxit ett dugg. Den grönskar och blommar varje år. Och jag tycker inte den har fått någon dålig plats att växa på. Men växer gör den alltså inte.


Rådjuren och hararna har inte gjort några närmande vad jag kunnat se. Det enda som hände en gång, var att ett bisamhälle flög rakt in i trädet. De gav sig sedan iväg och de gjorde heller inte trädet någon skada. 


Det växer näva omkring stammen - det kanske bromsar växten. Till våren ska jag nog rensa och gödsla. För även om jag ville ha ett litet träd, hade det gärna kunnat få bli 1,5 m.

Vi har numera en liten damm i samma plantering. Även den är liten.
Jag har fått upp ögonen för att min apel kanske inte mår så bra, som den skulle kunna må. Det blir något jag får ta tag i vår.
9 kommentarer:

 1. Din apel är jättefin och storleken tycker jag är perfekt för min trädgård. Jag skulle vilja ha ett pyttelitet träd. Får nog undersöka detta närmare.

  SvaraRadera
 2. Så vackra blommor! Perfekt med ett litet träd i en liten trädgård eller varför inte i ett köksland!
  Jag kommer att tänka på rotsnurr när du säger att trädet inte växer. Prova att gräva upp hela rotsystemet, gärna en dag när det inte är för varmt. Kolla hur rötterna ser ut- om det är rotsnurr kan man försöka lossa rötterna, beskära dem och återplantera trädet.
  Ett annat problem kan ha varit att trädet råkat ut för torka i något skede av sin uppväxt. Då kan det "stå och stampa" länge innan det vill börja växa. Jag skulle då beskära trädet och sen till våren ge en liten "kick" med kvävegödsel, t ex hönsgödning.
  Lycka till och hoppas det repar sig, det var kul med bisvärmen!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vilka vansinnigt vackra blommor. Jag blir ju alldeles kär! Hoppas att du hittar ett sätt att få den att må bättre!

  Läste ditt inlägg hos Meta. Jag brukar göra precis som du och smuggla växter i petflaskor. Superbra :)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 4. Jättevackra blommor på det där lilla apelträdet!!!

  SvaraRadera
 5. Ljuvliga blommor! :) Tror Fröpåsen har en poäng där med rotsnurr.

  SvaraRadera
 6. Vilket sött litet träd. Jag tycker det är väldigt fint som det är, men har man en vision om ett litet större träd vill man ju att det skall växa. Har inte kronan heller blivit större?
  Tänk att det doftar viol, så ljuvligt.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Vilket ljuvligt litet träd! Och violdoft, det låter ju helt underbart./ Kram Titti

  SvaraRadera
 8. Absolut ett underbart litet träd... ett sådant skulle jag gärna ha :)
  Svar på din fråga... ja, bilden är tagen rätt in i spegeln och ingen blixt.

  SvaraRadera
 9. Oj, oj, oj, du behöver inte vara avis på min citronblomning. Börjar inse att jag inte tål doften och att huvudet börjar kännas som en stor klump migrän - trist, för det doftar väldigt gott. Det blir nog inte så mycket mys i vinterträdgården i dag. Får gå ut i boden och plantera om något i stället ;)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera