fredag 17 januari 2014

Mina bästa frötipsEftersom jag ofta plockar frön här och där, blir det växter som jag fått upp på det sättet, som jag visar. Mitt tips är alltså att plocka frön här och där - en spännande sport.


Spikklubba är en giftig växt, men vacker och har en fin doft. Frökapslarna är det som gett namnet åt växten. De klipper jag bort och har därför ingen bild på dem. Fröna tog jag på en skräptomt i Grekland. De som har böjelser för farliga saker, kan få fram hallucinogener ur växten. Jag tycker den är tillräckligt vacker som den är.


Underblomma är en växt som det finns frön att köpa på många ställen. Den finns i många färger. Fröna är lika svartpeppar. De här fröna tog jag i en trappa i Grekland.

Clitoria (eller Himmelsärt) finns bland annat hos Impecta. Det är en klängväxt och i Thailand, där jag plockat fröna, växer den som häckar. Linne´ var det som namngav blomman för dess utseende.Detta är en petunialiknande blomma, som jag plockat frön från i Thailand, även den. Den växte i diken som en "skräpblomma". Här ger den också en hel del frökapslar. Den är 1-2 dm hög och bladen är inte alls lika petunians.

En Hibiscus, som ska föreställa blå (den är blåare i verkligheten), har jag fått upp från frön, som jag fått av min syster. Ett år gav hennes hibiscusar massor av frökapslar. Alla tog sig dock inte.

Detta är en Axlobelia, som det finns frön att köpa från till exempel Impecta. Denna hade dock självsått sig hos mig och det tog lång tid innan jag visste vad det var. Blommorna sitter i ax och är riktigt klart blå. Växten blir  ca knappt en meter. Nu självsår den sig och jag flyttar plantorna dit jag vill ha dem.


Bolmört är även det en giftig växt. Den finns i Sverige, men är då brunfläckig i svalget. Frön till denna tog jag i Grekland på en ödetomt, för jag tyckte att frökapslarna var så fina -  som prinsesskronor. Då visste jag inte vad det var och hur den såg ut. Nu har jag dock rensat bort den, då den inte bara ger hallucinationer, utan kan vara dödligt giftig.


Fotblad är sista växten jag valt. De fläckiga bladen sticker upp som spjut ur jorden tidigt på våren. Bladen är stora och fläckiga och tredelade (vet inte vems fötter de skulle likna). På ett av bladen kommer en stor vit blomma och frukten är röd och plommonstor. Ibland står det att man kan äta den och ibland att den är giftig. Jag har smakat litet och den är sötaktig. Frön fick jag av en tidigare granne. Det blir massor av frön, men den är inte så lätta att få att gro.


Det var många växter jag sått från frön och de är ändå bara ett urval. Men som sagt, samla frön och pröva. Det är kul.

Fler som har prövat att så frön hittar man hos Bland rosor och bladlöss.18 kommentarer:

 1. Vilken kul och annorlunda hobby du har. Men jag misstänker att det fodras en hel del jobb från det att du tar frön tills det blir så fina plantor som du visar.

  SvaraRadera
 2. Så spännande med blommor som du har samlat i olika delar av världen! Måste vara underbart att se dem hemma hos dig och komma ihåg dem från resorna. En idé att härma kanske ...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Roligt sätt att få nya växter till trädgården och lite ovanliga som vi inte ser just här.
  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 4. Så härliga frötips - att plocka frön och ta med hem.. Vackra var de också. Måste ge särskilda minnen det där. Att rensa bort bolmörten var nog klokt ;-)

  SvaraRadera
 5. Alltid kul med dina egenhändigt plockade frön - och din förmåga att få dem att gro och bli till en ny planta :)
  Tack för alla kommentarer på 365... kul att du hänger med mig där :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Underblomman är ljuvlig! Om du skördar mycket frö i sommar så byter jag gärna med dig om jag har något som du vill ha.

  Hoppas att du får en fantastiskt fin helg!
  //Linda

  SvaraRadera
 7. Så mycket fint du har! Underblomman är underbar om man säger så. Du skulle sett när jag var i Italien i september 2013, där fanns det hela häckar med spikklubba. Mycket vackert även om man får akta sig lite för dom. Jag plockade faktiskt med mig lite frön från Italien (inte spikklubba dock). Kanske ska kolla vad det var jag fick med mig hem. Hade faktiskt glömt dom tills jag läste ditt inlägg.

  Ha en härlig helg!

  SvaraRadera
 8. Underbara bilder och tips...=)

  Trevlig helg !!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 9. Kul idé att åka världen runt för att plocka fröer. Sedan har man fina semesterminnen att njuta av. Många fina växter du visar. Ha en skön helg/ Kram Titti

  SvaraRadera
 10. Det är det roligaste av allt att ha med sig nåt hem skott eller frön, det gillar jag med. Och så många fina växter och bilder du har lyckats med.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 11. Jag lider av samma sjuka som dig, fröplockarsjukan:) Jag plocka också frön där jag kommer åt och där jag får plocka...en kul hobby:)
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 12. Oj så mycket spännande. En nästan lite farlig last du har att plocka frö. ;D
  Den blå axlobelian blir jag väldigt nyfiken på, den verkar vara lika blå som min röda är röd. (Men min frösår sig inte, hinner nästan bara börja blomma innan sommaren är över och jag "måste" ta in den över vintern.)
  Kram Charlotta

  SvaraRadera
 13. Beautiful flowers and amazing colors :)
  Have a nice weekend

  SvaraRadera
 14. Härliga blommor, vet du att bara några frön från spikklubba kan man dö av.
  Har man väl sått dom så blir man aldrig av med dom.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 15. Att stoppa några frön i fickan och sedan få dem att gro, visst är det spännande! Men jag glömmer dem ofta i fickan och så trillar där ner en sort till..ibland får jag vänta några år innan jag känner igen vad det är jag sått :)

  SvaraRadera
 16. Kul inlägg och väldigt bra frötips! Kan dessvärre bli väldigt skräpigt i fickorna ibland.;)
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 17. Visst är det härligt att plocka frön och sen testa att så dom!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 18. Det måste vara en spännande verksamhet att fröså, särskilt om man kan visa upp ett sånt här fantastiskt resultat. Jag tänkte på vad du skriver om fotbad. Jag fick tipset att mosa frukten när den är mogen och bara strö ut fröna under moderplantan. Det funkade utmärkt. Jag har numera hur mycket bebisar som helst, besökare brukar få gräva upp och ta med sig hem. Så man kan tänka sig att fröna behöver kyla för att gro bra.

  SvaraRadera