torsdag 6 februari 2014

Sagan om ....När jag var liten hörde jag en saga som jag tror hette Mäster Skräddaren.
 En man kom med tyg till skräddaren och ville ha en rock uppsydd, vilket skulle gå bra. På lördagen skulle den bli klar. Men den ena lördagen efter den andra gick och skräddaren sa bara "det bidde ingen rock". Den tålmodige kunden kom tillbaka och det skräddaren åstadkommit blev mindre och mindre. Till slut hade skräddaren bara sytt en tummetott. Och sista gången blev det ingenting.. Jag tyckte det var förfärligt.
Vem som skrivit sagan vet jag inte, men det låter som HC Andersen, men det vet jag inte.

Det där sitter kvar i minnet och kanske därför är jag inte så glad åt att sy åt andra. Tänk om det inte ens blir en tummetott av deras fina tyg!
Ofta får jag tygbitar och kläder, för "du kanske kan sy något av det". Det gör jag jättegärna för det känns inte så vanskligt då. Men jag köper en massa tyger också.

Jag måste ju erkänna att ibland tar jag emot beställningar, fast jag är aldrig så nervös som när jag ska klippa i någon annans tyg. Och kan det bli en mössa eller något annat förutom det beställda av tyget, tycker jag det är extra kul.

Här blev en jeanskjol till en mindre kjol, en keps samt ett par grytlappar.

En t-shirt blev en mössa

En täckväst blev en overall.
Litet olika jeans blev en åkpåse.

Det är så roligt och för att det ska låta bättre, kallar jag det konstnärligt skapande.
Snart kommer de första vårblommorna och man kan starta odlingssäsongen. Då blir det mer odling än sömnad.


Backsipporna har inte visat sig än - men snart.
10 kommentarer:

 1. Jag blir alltid imponerad av någon som kan sy! Jag sydde några små overaller till barnen när de var små, men det är allt. Är backsipporna på bilden från nutid? Riktigt stor skillnad mot mina som fortfarande ligger och sover under snö och jord! Det kastanjeliknande bladet i mitt woodland är rodgersia. Finns i lite olika sorter. Det är jättefint, men jag har nog planterat det lite fel mittemellan träden, för jag måste vattna om det blir för torrt. Träden tar allt då.

  SvaraRadera
 2. Så jättefina saker du har sytt. Jag är precis som du...jättenervös när jag ska sy åt andra. Trots det sydde min dotter och jag brud och festklänningar på beställning i en hel del år. Nu gör jag bara det jag själv väljer att göra och det är mycket roligare.

  SvaraRadera
 3. jättefina saker du ha sytt.. bra då man kan sy av en "gammal sak" o få nått nytt.. mössa va ju så fin o åkpåsen..ja allt!..Backsipporna har jag under snön ännu, de brukar komma opp i maj.

  SvaraRadera
 4. Å, vad jag är imponerad av folk som kan sy!!
  Jag och min symaskin blir oftast osams... Och det är när jag bara ska lägga upp ett par byxor! Att sy kläder försöker jag inte ens!

  SvaraRadera
 5. Den sagan... ja den minns jag också... och det är precis så det blir om jag mot förmodan skulle försöka...
  Är som vanligt djupt imponerad över din kreativitet - många fina alster!
  Inte några backsippor i sikte här... och inte några andra vårblommor heller - fortfarande en del snö kvar i rabatterna...

  SvaraRadera
 6. Vilken fantastisk mössa! Här täcks backsipporna av snö, men nu spöregnar det så snön kanske snart är ett minne blott ...

  Trist att dina tomater brukar få spinn när du försöker övervintra. Peppar, peppar, så har jag inte råkat ut för det.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 7. Duktig du är på att skapa! Jättefina saker du gör!
  Jag önskar jag kunde sy:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Så otroligt duktig du är på att sy! Visst är det härligt att skapa, oavsett om det är i trädgården eller vid symaskinen./ Kram Titti

  SvaraRadera
 9. Wow! så fina saker.....
  Jag blev nästan lite tårögd av saknad till handarbete.
  Förr, för sådär 20 år sedan sydda jag massvis,,, stickade och virkade. Jag har till och med sytt upp 2 brudklänningar!! Men sen fick jag Karpaltunnelsyndrom och fast det är opererat så kan jag inte göra något "pilligt" längre....
  Och just nu sörjer jag det extra mycket när mitt första barnbarn är planerat att komma i nästa vecka !

  Gud ske lov, för trädgården, en spade kan jag hålla ;)

  Ha en go helg!

  SvaraRadera
 10. Tala om återvinning, så mycket man kan göra av begagnat.
  Kram Agneta

  SvaraRadera