fredag 11 april 2014

TålamodSom odlare måste man ha gott om tålamod. 
 Det är som en sport att odla och då får man ha tålamod innan det blir resultat.

Min dotter sa en gång att det var konstigt att jag hade så mycket pinnar utan knappt ett blad i krukorna. Ja, det är komiskt, för jag gillar ju växter. Det är där tålamodet kommer in. Finns det bara litet grönt, finns chansen att det blir något.

Jag har många tålamodsprövande historier.

För flera år sedan var jag på en trädgårdsresa till Skåne. I en trädgård fick alla som ville, ett frö av en julros, som ägaren tyckte var SÅ fin.

Det tog 6-7 år innan den blommade. Jo, ganska fin, men hade nog väntat mig ännu mer. Men det är fantastiskt att en julros i Skåne, många år senare växer upp och blommar hos mig.Sedan har vi apelsinplantan, som i flera år gav litet små apelsiner, men ett år var full av blommor på våren. Vilken apelsinskörd det skulle bli! Sedan kom det löss i mängder. Plantan spolades, besprutades, lössen klämdes och plantan beskars. Till slut var det dags för den att kunna stå ute. Och lössangreppet var borta och plantan fick nya blad.
I år ser den riktigt stilig ut och några djur kan jag inte se. Men inte heller en enda blomma. Men nästa år så...!

Inte årets blomning. Än iallafall.


Fikon tycker jag är så gott. Och jag har flera fikonplantor och har skött dem på olika sätt. Men de fikon vi fått, har varit lätt räknade. I år har jag fem fikonplantor och ett fikon! ETT!
Ibland kan det komma nya fikon under sommaren, men de torkar eller faller, så det hjälps inte. Men nästa år så.... Det kallar jag tålamod.


Gå in och titta hos Helena hur andras tålamod är. Det ska jag göra.

Förutom växterna, tycker jag att vi haft tålamod med vädret länge nog.

17 kommentarer:

 1. Du har verkligen tålamod när det gäller växter, och det ger ju resultat med. Barn och djur är nog de enda levande varelser jag har tålamod med. Vädret är ett kapitel för sig. Just nu regnar det hos mig...som det har gjort nu i ett par dagar. Hoppas Smålandsvädret är bättre.

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastiskt fin julros. Jag funderar på fikon, men har läst att det ska vara så svårt - men de har ju så vackra blad.

  Tack snälla - jag har funderat så pass på om citrusfröer gror långsamt eller snabbt - blev så lättad nu när du skriver att de tar tid på sig. Vill så vansinnigt gärna att mandarinlimen ska gro.

  KRAM
  //Linda

  SvaraRadera
 3. Så många bra tålamodsprövande exempel. Det är jobbigt när favoritväxterna blir angripna av löss. Skönt att apelsinen verkar vara på gång igen. Du ska se att den snart börjar blomma. Och fikon skulle jag gärna ha men så var det ju det där med platsbrist ...

  SvaraRadera
 4. Ja, du har sannerligen bättre tålamod än jag. :-)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 5. Ja, vi trädgårdsfantaster har nog ett oändligt tålamod! Det är trist när plantorna får ohyra, jag har varit förskonad från det, men nu har mitt citronträd fått löss, så det åkte ut i kallväxthuset. Lössen dog på studs, men trädet verkar må bra av kylan som tur är. Det är fullt av blommor på det:-)

  SvaraRadera
 6. Oj... vilket fantastiskt tålamod du har! jag brukar försöka ge växterna en extra chans, men vill de inte då... ja då tryter tålamodet. Fina bilder... apelsinblommorna är ljuvliga och den där julrosen är urläcker!
  Fikonplanta har jag tänkt skaffa, men tror den är för kinkig för att jag ska lyckas...
  Önskar dig en fin vårhelg!

  SvaraRadera
 7. Ja, tålamod måste man nog ha, jag tycker som du! Men ibland tröttnar man och då tänker jag, vilken fin trädgårdskompost det blir av det här och slänger iväg den stackars växten. Och så efter ett tag när jag går förbi komposten ligger plantan där och VÄXER.....då är det så jag vill gråta och den stackarn får komma till heders igen.
  Jo, du undrade för länge sen när jag hade en tall och ett par bilder med stensöta om bilderna var fotoshoppade, men det var dom inte, det var så fantastiskt ljus den dagen.....jag kom bara på det nu när jag ser solen, lite, lite, lite här utanför!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Det är ju just det där med MÖJLIGHETEN... ..det kan komma fikon men bara om man har ett träd eller två eller fler ;) Att ge upp hoppet kan man i så fall göra så småningom.. Skulle väldigt gärna ha ett apelsinträd med blommor, doft och andra möjligheter.

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Hm ... jag ska nog fundera lite till. Fast rätt som det är ser jag ett träd och får ett infall ;) Det vore ju väldigt trevligt med både blad och frukt :D

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 10. Vädret är nog det enda som jag har tålamod med för jag kan inget göra åt det. Men att sätta frön till perenner det har jag inte tålamod till.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 11. Tålamod är en dygd sägs det, men jag tror att en viss otålighet är bra - det driver oss framåt! Det är det som gör att vi fortsätter med våra drömplantor och tänker att nästa år... då...
  Ha en toppenhelg!
  Annika

  SvaraRadera
 12. Tack för att du har så stort förtroende för mina gröna fingrar ;)
  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 13. Tålamod med vissa saker och inte andra gäller för mej och kanske för många andra också.

  SvaraRadera
 14. Vaknade just efter en eftermiddagslur och är lite lullig i huvudet, så fattade jag rätt – 75 fikonplantor!?! Vad gör du med alla dem och var förvarar du dem på vintern?

  Kom på att jag nog glömde svara på en fråga du ställde – det är fjärde året jag har byrån, tror jag. Den står under tak på entrédäcket och lådorna är fodrade med plast. Hittills är den hur fin som helst :)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 15. Hahaha :)

  Vi kan väl kolla vädret oh se :)

  SvaraRadera
 16. He-he :-)
  Planter og hage er tålmodighetskrevende...

  SvaraRadera
 17. Ja tålamod krävs och en stoisk livsåskådning för att orka med alla motgångar. Som tur är så vägs ju motgångarna i trädgården upp av alla roliga överraskningar som man inte hade räknat med.
  Ha det gott!

  SvaraRadera