söndag 28 september 2014

STORA växthusdrömmarNär man ser vilken skillnad det är på växtkraften i växthuset mot utanför, har ide´n slagit mig flera gånger, varför inte glasa in hela trädgårdslandet.

Fler har fått liknande ideér. Häromkvällen såg jag på TV om en familj som glasat in 300 kvm, där hela huset på 150 kvm fick plats.

Bilden har jag lånat från nätet. I glashuset finns alltså ett timrat hus + trädgård. Man skulle kunna tänka sig att det blir fukt, men tydligen är det tvärtom. Häftigt!


För många år sedan läste jag i en trädgårdstidning om ett växthus på 150 kvm, som inrymde både pool, fiskdamm, öppen spis, växthus samt flera sittplatser och naturligtvis massor av exotiska växter. Den tidningen slänger jag inte. Jag sitter och dreglar i den ibland.

Bilden är en av många som finns i tidningen.
Nu tror jag inte att vi skulle få bygglov för varken 150 eller 300 kvm växthus i vårt villaområde, men visst kan man drömma.


Nu gruvar jag mig som vanligt över hur det ska gå med växterna i vinter.

En liten grupp av dem som jag planerar för. Apelsinträdet är alldeles fullt av små små kart. Inte stänger man en sådan ute i kalla mörka garaget.


Kanske hade jag kunnat skörda papaya, som jag har flera plantor av. Liksom Cherimoya (som jag faktiskt beskar kraftigt för de började se ledsna ut) osv osv.


Eller så får jag vara innerligt glad över alla tomater, physalis, gurkor, fikon (nja, inte alla precis, de går att räkna på en hand), vindruvor med flera.
Snart är den roliga växthussäsongen över, tyvärr.8 kommentarer:

 1. Jamen, åh! Det är ju precis så man skulle ha det! ;) Vi har faktiskt en ritning på att glasa in hela baksidans terrass på drygt 100 kvm från förra ägaren, men den kommer nog aldrig att realiseras! ;) Kul att du har cherimoya! Lycka till med alla övervintringar! Ha en skön söndag! :) Mia

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att du fantiserar om det där megastora växthuset. Du har ju redan många växter som skulle trivas alldeles utmärkt där. När det blir färdigbyggt kommer jag gärna på studiebesök. Ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
 3. Visst är det härligt att drömma. Den där tidningsartikeln minns jag också, så häftigt att kunna ha en hel trädgård att njuta av året runt med pool och allt./ Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Det där med det inbyggda huset såg jag också fast det är många år sedan. Det kanske är någon mer som har nappat på den idén. Säkert mysigt där inne, men så snyggt är det ju inte förstås. Själv drömmer jag numera om en riktig vinterträdgård, men nån liten damm med "porl" i och en härlig sitthörna och en massa växter förstås. Jag har ju växthus, men det är så skruttig nu att vi måste riva det till våren. VI har inte riktig bestämt om det blir ett nytt eller hur vi ska göra....den som lever för så. Hoppas dina drömmar slår in - fast kanske i mer "villaträdgårdslagom" storlek ;) /Anette

  SvaraRadera
 5. Jag såg ett program om en inglasade trädgård för många år sedan och tyckte att det var så häftigt. Jag drömmer också om det ibland, men ärligt talat så skulle jag inte vilja ha det så ändå. Måste bli fruktansvärt hett sommartid. Men det är härligt att drömma.

  Jag grävde upp mina passionsplantor i går och förbannade skatorna som har snott skyltarna. Fast jag tror att jag har inte koll ändå på vilken som är vilken. De trivs tydligen på friland för jag har aldrig varit med om att de har fått så tjocka ”stammar”. Det är stor skillnad mot min pura vida som har fått stå i kruka utomhus. Den som jag tror är din fick flytta till vinterträdgården. Jag tror att det är knoppar på den. Hoppas att den vill blomma snart i så fall :D

  Ha en fin dag!
  //Linda

  SvaraRadera
 6. Ojojoj... ganska häftigt med det inbyggda huset, men nej tack ändå... jag vill kunna höra naturens ljud - fåglar, humlor och trädens sus. Ett nummer större växthus skulle jag däremot inte tacka nej till :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Wow så häftigt!!!!!! Men varmt måste det bli sommartid?? Kram/Annelie

  SvaraRadera