söndag 15 maj 2016

Tyrolen


Idag har jag varit fram och tillbaka i Tyrolen. Väl påpälsade.

Tyrolen ligger närmre än man kan tro. Vid Alvesta närmare bestämt. 
Det är en gammal festplats, som har kvar målningarna från den tiden, då folk svängde sina lurviga där.Men nu var det inte dans som gällde. Utan trädgårdsdag. I kyligt väder, men inget regn då vi var där iallafall.

Vilket utbud på växter!!! Många ovanliga sorter. Maken fick gå till bilen flera gånger med växtkassar.

Svart klocklilja. Jättetjusig.
 Mörk klocklilja. Pampig. Den har jag letat efter.
Fylld vitsippa. Lär blomma längre än den vanliga. Hoppas den sprider sig.
Grönlilja. Hon som sålde sa att den var blå. Blir den blå gör det inget, men då är det ingen grönlilja.
Malaberspenat. Man kan äta bladen som spenat. Spännande. Det blir svarta bär också. Får kolla upp om man kan äta dom också.

Pandanunneört.
Primula palmata. Den ser ut som en näva i bladen, men lär ändå vara en primula.

Vit sockblomma.

Sorgklocka. Varför den heter så vet jag inte. Den ser kanske litet ledsen ut?


Viola jooi, rumänsk viol. Den ser inte ut som en viol i bladen, men lär vara det ändå.

Viola hidaka.

Dessutom köpte jag isört, en slags sallad med väldigt saftiga blad.
 Och en Vinca major, som hade så fin färg. Blombilderna har jag lånat av google, men färgen på min växt var finare. Jag får fotografera den en annan dag.

 Och en tomatplanta, trots att jag redan hade så många. Den här hette Pienneolotomat. Växer på Vesuvius sluttningar.
Oj, oj hur ska detta bli? Ett växthus i Huskvarna är ju inte det minsta likt.
Tomaten lär få stora klasar med tomater, som blir godare allteftersom de får vara kvar på plantan. Kan sitta upp till 7 månader. Vi behöver aldrig mer köpa tomater.


Efter inköpen smakade det gott med kaffe och fralla bredvid dansbanan.

Man skulle kunna tänka att vi inte mer behövde köpa växter heller, för det blev en hel del med hem. Och de är nu planterade i regnet.

 

19 kommentarer:

 1. Oj, så mycket växter du köpt och så många annorlunda sorter. Tomatplantan lät skoj. Du får göra massvis med tomatmarmelad.

  SvaraRadera
 2. Oj, har du redan planterat! Mina får minsann vänta tills imorgon även om jag inte har så många. Malabarspenatens bär är också ätliga, men har stor kärna och färgar av sig ordentligt.
  Regnet kom klockan två och sen kom det inte mer folk. Vid tre sa generalen att vi kunde packa ihop. Jag har fortfarande inte tinat upp, men ska ta på termobrallorna och gå ut och vattna i växthusen sen får det nog bli en brasa i öppna spisen. Brrr.
  Kul att se er!
  /Anette
  Ps. Tjejen på muggen heter Hanna Hector och brukar sköta serveringen, men nu är hon mammaledig.

  SvaraRadera
 3. Många fynd du gjorde! Rumänsk viol var ny för mig, så söt den är:-)
  Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Oj så mycket skojiga och fina växter du har fyndat! Var ska du få plats med alla - det måste snart vara fullt i din trädgård!
  De där tomaterna verkar spännande!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Det var många fina blommor du köpte med Dig hem den mörka Klockliljan den väcker ha begär hos mig.Hur det än är så blir det alltid inköp även om trädgården är full men man vill gärna ha nya sorter och det finns ju så många fina./Margareta

  SvaraRadera
 6. Oj så många fina plantor du kom hem med, de svarta liljorna står på min önskelista, så fina. Det var en hel del ovanliga sorter.
  Vädret var inget vidare här heller, kallt och blött.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 7. MEN OJ SÅ MÅNGA FINA BLOMMOR, DEN MÖRKA LILJAN VA FIN!..KALVSKITOBÄREN ÄR MÅBÄR, DU FÅR GÅ IN IGEN PÅ BLOGGEN FÖR NU HAR JAG GOOGLAT ..

  SvaraRadera
 8. Underbara härliga växter som säkert kommer att förgylla din tillvaro i många år.
  Det är viktigt att omge sig med sköna ting som ger glädje och det där lilla extra som vi så väl behöver. Trots det något kylslagna vädret blev det några timmar i min trädgård tidigare i dag. Det är ju så härligt krispigt grönt nu överallt.
  Njut av dina växter.
  Annika

  SvaraRadera
 9. Så härligt med en gammal festplats! Oj så fina blommor du köpte, den mörka klockliljan är ju för läcker, den ska jag kolla efter...
  Ja ännu en kylig och regnig dag, får t o m elda i kaminen!
  Ha en fin kväll på dig...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 10. Vilka fantastiska blommor du köpte med dig hem. Hoppas alla tar sig - ska bli spännande att se fortsättningen.

  SvaraRadera
 11. Jösses, så hon handlar, den där Lavendia! Så roligt och så många olika sorter! Kul, för du verkar klara av det också, och har ordning på alla växterna! Man rycks med när man kommer till sådana ställen, den saken är klar, jag törs knappt gå på marknader numera, dessutom har vi ingen lokaltidning så jag vet inte var dom finns!!!
  Regnet? Inte idag väl? Vi har sol och 15 grader, riktigt okay, faktiskt! Man blir som lite mer energisk då!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Men kära nån så många växtinköp. Spännande! Jag var också på växtmarknad igår, i hällande regn. Det blev ett kort besök men tre växter åkte med hem ändå, vita till min vita rabatt. En vit tibast, en japansk viva och vitsippsruta (en nyhet för mig). Pienneolotomat har jag hört talas om och tänkt ha nästa år, just för att den ska hålla så länge. Vill ju ha egna tomater så länge som möjligt. Ska bli spännande att höra din erfarenhet av den.

  Jag svarade på din Madeirafråga hos mig men klipper in svaret hos dig också utifall du inte ser det:

  Jodå, jag var på Madeira i november och när jag var där var det fantastiskt bra väder hela veckan. Vi satt ute och åt till sent på kvällarna och luften var alldeles ljum. Det var andra gången jag var på Madeira och första gången var jag också i november och hade jättebra väder då också. Men vill man se jakarandablomningen får man åka på våren men jag har hört att det kan vara kyligt då men vet ju egentligen inte då jag bara varit där i november. Naturligtvis kan det säkert regna en del i november också men jag tycker ändå det var en bra tid att åka dit och åker jag dit någon mer gång blir det november igen. Jag tycker ju mycket om kamelior och dom blommade så vackert i Blandy’s Garden. På Madeira finns ju alltid något som blommar så man kan åka både vår och höst.

  Ha en fortsatt bra dag!
  /Anita

  SvaraRadera
 13. Men så många fina och udda växtfynd! Och du har redan planterat allt, vad roligt! Jag ser fram emot att få se dina egna bilder på alla plantor senare!

  SvaraRadera
 14. Så roligt med trädgårdsdag på ett vintageställe. Kaffemuggarna är ju superfina :D

  Nej, nässelvatten är verkligen urka. Spyvarning, om du frågar mig. Vattnade med det i växthuset en gång och insåg att hönsgödsel är rena parfymen i jämförelse :D

  Hoppas att du får en finfin dag!
  Kram
  Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde svara på frågan - vi har den i köket.

   Radera
 15. vilka härliga växter! Där fanns en hel del jag skulle kunna tänka mig - OM jag skulle ha fler perenner!! Men den där svarta var ju så läcker att man kanske skulle göra ett undantag... *fniss*
  Nej, jag hinner inte med det jag redan har, så det ska absolut inte blir fler växter.
  Och du, visst är du hjärtligt välkommen! Jag gör nog inga "cigarrer" igen, men jag har ett och annat på lut som är riktigt starkt.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 16. Vilken trvlig nostalgitripp det verkar ha varit. Kul att det finns gamla festplatser kvar. Kultur idag!
  Dessutom en trevlig trädgårdsdag!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 17. Att gå på växtmarknad utan att köpa, det undrar jag om någon klarar. Vilka fynd, du hittade jättemånga fantastiska växter. Och tomaten blir jag avis på, men jag har inget växthus så det är ingen idé att försöka. :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera