tisdag 28 maj 2013

Mariestad - Vänerns pärlaMariestad ligger vid Vänern och grundades 1583 av hertig Karl, sedemera Karl IX. Mariestad fick namn  efter hans maka, Maria af Pfalz. Året efter grundade han Karlstad, som fick namn efter honom själv.Mariestad har domkyrka, fastän Mariestad inte är stiftstad (det är Skara).


En gata i gamla sta´n.  Carl von Linne´besökte 1746 staden och sa att den var "liten och behaglig, ligger på östra sidan om stora sjön Wenern, bygd med små dock tät trähus, gatorna är räta och ljusa"
Jag kan bara hålla med.

Utanför ett hotell i gamla sta´n.

Ett gammalt hus "Arons hus", byggt på 1600-talet. Nu privat boende.

Det gamla lasarettet, byggdes 1760 och var då det tredje i Sverige. Uppsla 1717 och Serafimerlasarettet i Stockholm 1752 var tidigare. Nu privat boende.
Mariestad har också en glassfabrik - Klings glass. Mmmm...

Klings glassfabrik startades av Harry Kling på 1950-talet.Falkängens hantverksby ligger i Hällekis, Kinnekulle. Den består av byggnader utefter en bruksgata. Numera är cementfabriken nerlagd, som låg här en gång. Råmaterialet togs från Kinnekulle.

På Kinnekulle växer det ramslök, så hela skogen doftar vitlök. De var ej utslagna än nu i helgen.


På kvällen gick solen ner över Vänern och dagen efter åkte vi hem.

Mariestad är mycket nostalgi för mig. Där bodde vi i 15 år. Men hade i helgen förmånen att besöka våra vänner, som bor kvar. Och vi tittade på Mariestad med omnejd.

4 kommentarer:

 1. Så fina bilder du visar. Är den lilla flickan utanför hotellet av keramik? Så påhittigt med Tantverk. Hittade du nåt kul där?

  SvaraRadera
 2. Mariestad är en mysig liten stad... känner igen mig sen vi var där förra året. Då stod vi med husbilen vid gästhamnen - nära och bra till centrum och så fint.
  Fina bilder! Den där flickan på trappan är såå söt :)
  Har också en bild på skylten om "Stötatomten".
  Tantverk känner jag inte igen... kul namn... vad fanns där?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Hej! VAd roligt att du skriver om vår fina stad! "Vänerns pärla" är en väldigt gammal slogan som hör till det förflutna. Nu är Mariestad sedan länge Sjöstaden Mariestad och 2013 antog kommunstyrelsen ny varumärkesplattform där tillägget green cleen fair gjordes. OM du har mäjlighet får du väldigt gärna ändra från Vänerls pärla till Sjöstaden Mariestad:)!

  SvaraRadera
 4. Hej! VAd roligt att du skriver om vår fina stad! "Vänerns pärla" är en väldigt gammal slogan som hör till det förflutna. Nu är Mariestad sedan länge Sjöstaden Mariestad och 2013 antog kommunstyrelsen ny varumärkesplattform där tillägget green cleen fair gjordes. OM du har mäjlighet får du väldigt gärna ändra från Vänerls pärla till Sjöstaden Mariestad:)!

  SvaraRadera