tisdag 20 maj 2014

PelargonerJag tycker mycket om pelargoner. Men är ingen fantast eller samlare.
De gamla vanliga, som klarar sig bra, övervintrar och växer utan större skötsel gillar jag.

De står i uterummet i sina målade krukor och väntar på att få komma ut i solskenet (när det kommer)

Jag har också några gängliga, inte speciellt snygga, doftpelargoner, som står i ett fönster. Dr Westerlundspelargonen har jag dock lyckats  ta död på. Den så kallade Fattighusfisen, för att det blev litet friskare doft, när man nöp litet i bladen.

På trädgårdsmässan i lördags köpte jag med mig några pelargonsticklingar, helt okända för mig. Säkert sådana man får gulla litet med för att de ska överleva. Men det är kul så länge det varar.

Pelargon Australe Inland är en vild australisk sort med ludna doftande blad.

Pelargon Faye Brawner är en stjärnpelargon och samtidigt äggskals.

Pelargon Gibbosum är en vildpelargon, som lär dofta skumbanan!

Pelargon Iocaste är en lättsådd stjärnsort. Vi får väl se om det blir frön först.

De här sorterna kände jag som sagt inte till och har fått läsa och låna litet bilder från Google.


Dessutom köpte jag en hel del kryddor. Kryddkarlbergare, en luden växt som man skulle kunna äta med god smak av timjan och mynta!
Stenfrö var en ynklig liten skapelse, som tydligen skulle kunna få pålrot. Pålrot tycker vi inte om, så den blev uppgrävd och placerad i kruka igen. Den skulle vara bra till mycket, men tydligen inte att äta? Den skulle få små vita "ägg" som frökapslar. Återstår att se.

Vinterkyndel, också en ynklig uppenbarelse. Men det ska bli att krydda den hemgjorda korven med! Nej, nej inte gör jag korv.

Oregano "Hot &spicy", en sorts oregano med smak av chili. Annars lik en vanlig oregano. 

Och som jag redan visat köpte jag Jordgubbsmynta och Svartvinbärssalvia. Har jag glömt någon?


Det verkar inte vara läge att ha pelargonsläpp idag heller. Regnet hänger i luften. Men imorgon så...

5 kommentarer:

 1. Så stora och fina dina pelargoner är. Mina, eller rättare sagt Görans, ser inte på långa vägar ut så där. Här hänger regnet också i luften, så det blir inget trädgårdande idag för min del. Jag fortsätter att städa och sortera i syrummen.

  SvaraRadera
 2. Så härligt - pelargonsläpp :D Måste jag anamma! Kan ställa fram stolar och bjuda in grannara till släppet :D :D :D Vilken syn det skulle vara - eller så får de bära ;)

  Vilka fina sorter du har! Jag älskar den där sängkammarfisen, som vi säger här, och blev så paff när jag för ett par år sedan insåg att det är en pelargon. Kan dock inte ha den själv längre eftersom det sticks och kliar så pass när jag har råkat komma emot den.

  Japp, två olika blomman för dagen. Den tidigare heter Dacapo light blue.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 3. Var på landet igår och kollade - jordgubbshallonen har inte kommit igång ännu. Återkommer när detta sker.

  Min man brukar ha pelargoner på landet om somrarna. Han har försökt att övervintra dem en gång men det gick inget bra, så det blir nya varje år.

  Westerlundspelargonen möter alltid samma öde hos mig. Synd förstås, för den är vacker.

  SvaraRadera
 4. Är inte heller någon samlare, men gillar pelargoner som är lättskötta. Den där med skumbanandoften lät ju spännande:-)

  SvaraRadera
 5. Vilken godispåse du fick med dig hem! Flera nya kryddor för mig. Pelargon Iocaste ursöt. Här skiner solen idag som aldrig förr så det hade blivit pelargonsläpp på en gång. Har flera blommande från fjolårssticklingar som stått ute dagtid och blivit avhärdade. De kan få hamna i balkonglåda när som helst nu.

  Ha det fint
  Anette

  SvaraRadera