torsdag 16 april 2015

Plantskolor på FynPå väg hem från Ärö, åkte vi över Fyn. Där lär finnas många plantskolor. Googlar man hittar man 200, men en del är nog trädgårdsarkitekter och liknande.Vi besökte två.

Den första var stor och låg i utkanten av Odense. Där inhandlades ett kvittenträd Wranja, som ska få en plats nära husväggen. Förhoppningsvis gillar det en sådan placering. Trädet är redan 2½ meter högt.
En fin primula och en elefantlök hamnade också bland inköpen.


Den plantskolan jag hade planerat att besöka heter Westergaards och ligger på norra Fyn. Där finns fruktträd av alla möjliga och omöjliga sorter.
 
Plantskoleägaren verkade väldigt kunnig och gav sig tid att visa och berätta. Bland annat talade vi om persikors tendens att drabbas av krussjuka. Han sa att det var vårregnet som gjorde att träden drabbades. Om det stämmer vet jag inte, men de grenar som är under takutsprunget är inte drabbade, det vet jag. Så direkt fick vårt träd ett skärmtak, lagom till regnet.

Svårt att se på bilden, men ett tak över är det. Och under har de första knopparna blivit större.

Vi handlade flera träd, bland annat ett fikon, som lär vara ganska härdigt.
Digitata heter det. Helt annorlunda blad!
 Men det följde även med två valnötsträd, som också lär vara ganska härdiga.

Ett vanligt valnötsträd med namnet Loiko.
Samt ett hjärtnötsträd med namnet Kalmar.

Dessutom ett kakiträd med namnet Mikatani, som förmodligen inte kan stå på friland. Och det kanske inte kvittenträdet heller kan. En utmaning.
Alltså hade vi fem träd med oss hem från Danmark. Så nu har jag litet att fundera på var de ska placeras. Hittills har de fått nya större krukor och trängs i växthuset. Hjälp jag behöver ett större växthus!!!

 


12 kommentarer:

 1. Vad är elefantlök för en växt? Hur kunde du få hem så stora träd? Hjärtnöten minns jag att du berättat om tidigare. Den är så fin. Men jag behöver inte tänka på att skaffa mig en sådan. Den kommer aldrig att överleva här. Klart du ska ha ett större växthus. Med dina kunskaper och alla de växter du har kunde din trädgård vara ett turistmål.

  SvaraRadera
 2. oj jisses så många träd ni köpte..Men häftigt då man ser sen då allt växer..tror inte dedär som ni köpte skulle gå här opp i ´Vasa?? Vet att syrran har kvittenbusken, det blir ju små oranga frukter.o den står nog ute i "det fria". Har du kollat vilket fint växthus Allt o lite till fick(blogg)..jag har henen på min "läslista".. ha en skön dag.Här kommer det snöblandat regn--;O((

  SvaraRadera
 3. Så mycket intressant du fick med dig hem - blir en spännande fortsättning.

  Så kul att du nämnde strimsporre - det är säkert en sådan vi har i gruset framför sommarstugan. Roligt att få ett namn. Den är svagt lilaaktig, rätt fin, men den rusar iväg åt alla håll eftersom den inte har några konkurrenter i gruset.

  SvaraRadera
 4. Många spännande träd som ni köpte med hem.Träd behövs i trädgården.
  Kram.

  SvaraRadera
 5. Spännande med plantskolebesök! Ser ut som ni fick med er många spännande saker hem. Primulan var en fining,

  SvaraRadera
 6. Vilket otroligt kul plantskolebesök - och vilka fina växter ni kom hem med. Jag gillar ju träd, men den där primulan skulle göra sig här tror jag! Man kanske skulle ta sig till Danmark på en minisemester.....fast det är besvärligt med hund tror jag!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 7. Men, oh vad du har haft kul, ser jag! :) Grattis till fina inköp! Valnötssorten Loiko låter spännande! Måste nog ta mig en sväng till Danmark senare i år! Ska spara dit tips om plantskola! Ang din kommentar hos mig (tack!) - Jag köpte med mig en liten planta av madeiranävan hem och väskan var halvfull av en faslig massa sticklingar och knölar, lökar och fröer (är man tokig så är man...) De sticklingar jag tog till dig har inte börjat växa än, men de är fina, så jag antar att de börjar rota sig! Kollar om någon vecka om man kan ana rottrådar! Jag har inte heller glömt! Vi hörs vidare om det! Trevlig helg! :) Mia

  SvaraRadera
 8. Jag behöver också ett större växthus!!!!
  Trevligt att får se lite Danmarksbilder!
  Ha det bra i helgen!

  SvaraRadera
 9. Ja jag förstår att du behöver ett större växthus! Du får bygga ut lite :)
  Härliga och lite annorlunda träd du köpte...ska bli kul att se dom sen.
  Ha en skön helg!
  Kramis,
  Titti

  SvaraRadera
 10. Många spännande saker med hem till er! Roligt att läsa om plantskoletipsen är det också. Kvittenträd har jag sett 'live' hos Mandelmanns - vackert. Man måste ju faktiskt pröva för att veta ;)

  Bilderna på de fina husen från Ärö påminner om alla sommarseglingar i Danmark. Då var jag lite trött på dem efter några år. Men nu hade det varit mysigt igen.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 11. Oj då, det blev rejält med inköp ser jag. Och jag ser på bilden varför det heter hjärtnötsträd. Så intressant med persikoträdet. Spännande att se om frukten blir fin över hela trädet nu när det fått ett litet tak. Och att forsla hem ett 2 och en halv meter långt träd kan inte varit lätt men säkert värt det.

  Ha en fin söndag!
  /Anita

  SvaraRadera
 12. Spännande köp du gjorde! Ska bli kul att följa och se hur det går... fikon, wow... det skulle jag också gärna prova :)
  Så bra att persikoträdet fick ett tak om det är så som han sa... intressant...

  SvaraRadera