måndag 20 juli 2015

Lön för mödan


Allt pyssel med frön, börjar ge resultat.

Tre tomater av den gula Lemon Boy, har vi skördat.De första squashplantorna är uppätna.

Den fina ringblomman som är från "bloggfrö", blommar fint. Hoppas den självsår sig, men jag ska också samla egna frön.Honungsfacelian, som är vackrare i verklighet, än på bild, är från frön. Det är en gröngödslingsväxt, men humlor och bin är förtjusta i den dessutom. Och jag med.
Av dahliafröna (också bloggfrön) blev det massor av plantor, som fyller rabatter, eldkorg och som jag gett bort. Det blev i fyra olika färger. Den mörkt röda gillar jag själv bäst.

Av en påse vallmofrön blev det en salig blandning. Och flera knoppar är på gång, så det kan bli fler variationer.
Jag brukar inte så egna penseer, men det gjorde jag i våras och de har faktiskt blommat redan i år. Sår man finns det ju ännu mer färger och variationer att välja på. 
Egentligen är det fantastiskt att små, små pyttefrön kan bli så mycket olika växter. Och till och med träd. Och det kan man fixa själv.
Jag sådde ju även näckros, som kom upp. Men nu är dess saga all. Men vi bor ju inte i Thailand, så man kan ju inte begära att thailändska näckrosor ska växa här.


 

 

12 kommentarer:

 1. Du är verkligen fantastisk på att fröså växter! Alltid så mycket spännande på gång. Härlig blandning på dina vallmo/ Kram Titti

  SvaraRadera
 2. Tomater, är bland det godaste att plocka från egna odlingar. Mina plantor växer, och blommar, men det är bara två små som har tomater, än så länge. Gurkan är liten, men de växer nog till sig. Vallmo är fint, men jag brukar glömma att så dem. Samlade frön från mina penséer förra året, och de blev riktigt fina, en salig blandning, men de blommar fint. Ha det fint! Marika

  SvaraRadera
 3. Oj jisses så fina blommor du har. Ringblomman va ju för fin, inte den "vanliga " gula färgen..Mina är oxå opp, men inga blommor ännu, är ju lite senare här opp med allt.Jag hoppas nu att mina pioner som jag "drog" hem från Annicas ska klara sej. skall visa sen i nått inlägg.Jag har en vallmo som är aprikosfärgad o nu köpte jag en röd...så hoppas de också kommer att bli stora... jaja tur att du inte bor i Thailand..då kanske vi "aldrig skulle ha träffats",,kram

  SvaraRadera
 4. Så många olika färger på vallmo du har. Självklart tycker jag att den orangefärgade dahlian är vacker. Jag önskar att jag fick lika bra resultat när jag sådde, men det är sällan. Kors i taket så har alla slingerkrassefrön grott. Jag sådde dem längs infarten.

  SvaraRadera
 5. Jag har inte tillräckligt med tålamod för att vänta ut fröer. Jag vill direkt ha växter som antingen är lite uppväxta eller blommar!
  Fast du har helt rätt, man får ju betydligt bättre utbud med hjälp av frösådd!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 6. Jag är så dålig på frön men jag har i alla fall skakat ut tulpanfrönen ur frökapslarna där de andra växer. Jag har inte heller tålamod med frösådd.

  SvaraRadera
 7. Visst är det otroligt att det kan bli så mycket och vissa så stora av ett litet litet frö. Jag förundras varje gång:) Den gula tomaten ser väldigt god ut. Mina har just börjat blomma...Varianterna av vallmon gillade jag oxå.
  Du skrev att du klipper libbstickan. När undrar jag, för det lät som en riktigt bra ide!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 8. Det är verkligen roligt när det kommer upp och senare börjar blomma eller ge frukt det man själv sått då känner man riktig glädje.Naturens under kan man säga.Hälsningar Margareta

  SvaraRadera
 9. halloij,, nä inte blev det nån kavel köpt, dedär användes ju ännu..då de hade såntdär besök.. tyg guidning , du vet..Tror de hade kurser också...Men jag har både vanlig träkavel, kruskavel o en tupperware kavel..Kul med brödbak.

  SvaraRadera
 10. Härliga skördetider! Man blir så glad av en perfekt formad tomat och egna squash utan hack och blåmärken från ovarsam hantering i butik. Honungsfacelian har jag inte provat, men skulle ju vara fin tillsammans med nån grönsak.
  Du undrade vad jag har i amplarna och i åtta har jag remonterande jordgubbar och de fyra mittersta över kållådan ampeltomaten 'Tumbling Tom' röd och gul som hittills haft det tufft i all blåst och kyla.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 11. Så mycket fint du drivit upp från frö! Härligt att nu kunna skörda tomater, squash och annat.
  Honungsfacelian var ju söt! Har nog tänkt att jag ska använda den när (om) jag någon gång får den köksträdgård jag drömmer om.
  Ha det gott!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 12. Härlig mångfald som du drivit fram. Sådde också dahlior som blivit fina plantor. Men det mesta av mina frösådder blev styvmoderligt behandlade på senvåren när jag skulle sälja. Så 2015 får bli ett mellanår ;)

  Carina

  SvaraRadera