söndag 26 juli 2015

Nu BÄR det ivägNejdå, jag ska inte åka iväg. Men igår bar det iväg uppför slänten där vi har våra tre äppelträd, vårt mullbärsträd, några vinbärsbuskar och numera ett valnötsträd.

 
Dit går en överväxt trappa. Efter rensning ser man nu trappan. Annars växer det väldigt bra mellan trappstegen.


Inte så mycket vinbär, men ett par kg svarta och litet röda, som ihop med jostabär (svarta vinbär+krusbär) blev till en paj.


Mullbärsträdet, som förra året såg ut att ge upp. Det hade lossnat på något sätt (sork?), men det blev stagat och i år är det massor av bär. Det har björktrastarna också sett. Fast deras ögon egentligen är mer inställda på rött.

Eftersom mullbärsträdet såg ut att försvinna, sådde jag frön (Impecta) i våras och det har blivit några små "träd". De är dock inte lika härdiga som det trädet vi har, men om de har växt upp här, klarar de sig kanske. De ska klara sig i zon 3 och vi har väl 3-4 här. Våra bär blir ungefär vinbärsstora, men på de här ska de bli 3-4 cm långa. Bladen är inte riktigt lika heller.

Sharonfrukterna växer. Sakta visserligen, men växer gör de.

De första vindruvorna är skördade. Himrod, från växthuset. Gröna, söta och kärnfria. De andra som växer utomhus, har inte alls kommit så långt.


Persikorna har börjat rodna och en del faller. Ett tecken på att de snart är mogna. De står utomhus mot en vägg.
 Även persikoträdet höll på att förgås av vissnesjuka, men efter rådet att bygga ett skärmtak över, så har det repat sig.

Och så litet hallon och jordgubbar. Lagom mycket för filen på morgonen.

22 kommentarer:

 1. Haha....förstod nästan att där fanns en ordvits....=)
  Vilken rikedom du har i din trädgård.

  Ha det bäst !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Visste inte att man kunde odla persikoträd utomhus i Sverige! Och mullbärsträd!
  Jag har bara en hallonbuske, men den har givit väldigt mycket i år. Liksom svarta vinbären. Plockade 6 l igår och då finns det mer kvar.
  Ha en trevlig söndag!

  SvaraRadera
 3. Måste skaffa mig ett mullbärsträd. Härligt med en frukt och bär trädgdård.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Så mycket bär och frukter du har. Min förtjusning i år är de gula hallonen. De är mycket godare än de röda. Jag har bär på min blåbärsbuske för första gången. Undras om de är goda. Du har nästan ett litet miniträdgårdsmästeri. Det går nog att hitta allt där.

  SvaraRadera
 5. Mycket gott du har i trädgården.Vi har blåbär som det blir gott om i år.Har ätit blåbär och fras ett par kvällar.Lite smultron och jordgubbar har vi med .Tycker det är så gott att bara strosa runt och stoppa lite i munnen .
  Kram.

  SvaraRadera
 6. Så mycket exotiskt gott du har! Skulle också vilja ha ett mullbärsträd, men det verkar finnas en del olika sorter att välja bland. Visst inte att man kan fröså. De som växer på Visingsö tycker jag smakar gott, men å andra sidan har jag ju inget att jämföra med. Jostabär helt nytt för mig.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Är du säker på att det är i Sverige du bor? Det verkar så otroligt exotiskt, jag ser din trädgård nere vid Medelhavet någonstans. Så otroligt lyxigt och så bra att träden reparerat sig med lite hjälp! En otrolig blandning läckra träd och buskar! Jag hade ätit morgonfil hela dagarna om jag var du!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Oj så mycket gott du odlar. Egna persikor är ju verkligen häftigt. Jostabär har jag aldrig hört talas om innan faktiskt, lät spännande. Ett mullbärsträd har jag faktiskt funderat på får se om det blir av:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 9. Sharonfrukter är ju jätteläckert! Det kanske man skulle prova på. Behöver de stå i lä eller i växthus?
  Ha det så bra!

  SvaraRadera
 10. Så mycket läckert du har i din trädgård... mums... för både öga och gom!
  Vilken fantastisk lavendel du visade i förra inlägget!

  SvaraRadera
 11. Oj så mycket smaskens du odlar...persikor, sharonfrukter och allt mellan himmel och jord. Du är fantastisk! Ha det fint/ Kram Titti

  SvaraRadera
 12. Så mycket godsaker du har i Din trädgård jag väntar på Jordgubbar och Hallon och sist Äpplen.Det är ju så gott att bara få plocka och äta direkt då smakar de som bäst./Margareta

  SvaraRadera
 13. Det var ingen dålig skörd, både vindruvor och persika. Fascinerad över att du lyckas med allt det. Hallonen är större och finare än de brukar, dags att börja skörda.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 14. Mmm så mycket gott! Mullbär, persika, vindruvor... låter som en exotisk dröm!

  Vi har ingen hallonodling men plockar vildhallon i närheten av huset. Också gott!
  Ha en toppendag!
  Annika

  SvaraRadera
 15. Wow vilka frukter, har du värme i växthuset?
  /Agneta

  SvaraRadera
 16. Så många olika sorters frukt och bär du har. Blir sugen:) Egna persikor. låter toppen!!
  Ser i ditt tidigare inlägg en fantastisk lavendel häck!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Mullbär fick jag upp ögonen för på en annan blogg. En frukt (bär?) som helt gått mig förbi tills i år. Men nu när jag har kollat upp tror jag ändå inte att det är något för oss, det verkar som om de träd som får GODA bär blir väldigt stora. Det får förbli björnbär och hallon hos oss tror jag.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 18. Oj vilken härlig 'skördeträdgård' du har. Sharonfrukter?? Nu blev jag nyfiken... De andra vissta jag att man kan pröva med bra resultat men inte den. Och de där bären - bara namnet var roligt :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 19. Hej igen,
  Tack för ditt svar, vilken bra idé att parkera bilen utom hus!
  Tror inte det är populärt precis, får väl hitta en annan lösning.
  Jag har haft bloggtorka ett tag.
  Ha det gott /Agneta

  SvaraRadera
 20. Wow - så många olika bär/fruktsorter! Det enda vi har är ett kaukasiskt mullbär (som visst aldrig får några bär - skönt) och så en vildapel i parken som vi sparade. Det får MASSOR av oätliga äpplen - men blommorna är fantastiska!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 21. Oj oj! Hos dig växer det så det knakar verkligen...vilka frukter och bär! Dessa jostabär måste jag kolla om de finns här...
  Kram,
  Titti

  SvaraRadera
 22. Vilka skatter du har... Vad duktig du är som lyckas sköta om dina plantor så att de ger så mycket tillbaka. Persika och mullbär låter som en dröm! jag kanske skulle våga prova?
  Tack för dina svar på mina inlägg om Malta. Gillar man det gröna ska man resa dit på våren har jag läst, då allt blommar. Natur finns förstås på ön, men det är ju inte det som dominerar precis. Det är ett resmål ett av annat slag, med mycket människor, historia och kultur. Det är det jag minns mest från vår resa.
  Kram Eva

  SvaraRadera