fredag 25 september 2015

Höst och en del annat


Efter några dagars uppehåll och en tid i Malmö. ska jag visa att jag lever iallafall.

Jag har varit på besök hos mamma. Hon fyller 88 i nästa vecka och då är man inte alltid på topp.
Nu var det dosetter, hemtjänst och stödstrumpor m.m.
Men också brödbak, syltkokning, litet sömnad, pizzabakning, en del promenader och trevligt småprat.

Men jag hann också med S&S = stora tygaffären och en fika med goda väninnan.

Nu är jag hemma igen och att hösten är här, är det ingen tvekan om.

 
Vindruvorna börjar mogna. De gröna Himrod i växthuset, är redan uppätna. De till vänster är en vindruva som växer utomhus, är rätt god, men har kärnor. Det blir jättemycket klasar. 
Den till höger är en vindruva från Madeira, som vi hittade på en skräptomt. Den växer i växthuset och smakar väl sådär. Men när det blir litet fler klasar - då blir det vinframställning!

Vi har ett Victoriaplommonträd och så det här blå. Båda ger mycket plommon i år.

 
Egentligen hade jag inte tänkt så morötter i år. Men den danske bonden (jag missar ogärna hans program) talade sig varm för moroten Bolero. När jag ser hur morötterna blev, ångrar jag att jag inte sådde fler. Dessutom jättegod och inte träig. Ägget ligger där bara som jämförelse.


18 kommentarer:

 1. halloij,,Vilka fina vindruvor..mina är också så fina, hoppas bara att de hinner bli färdiga så inte fåglarna äter opp dem.Kanske man borde täcka dem med nått!...Häftigt hus där i början som en vriden strut..haha.de har säkert spiraltrappa...hohoh. Hördu bonden , han är ju för häftig. jag brukar också kolla på honom.Tänk då han va hit till vår trakt för inte så länge sen.Om du går in på http://levmerpamindre.blogspot.fi/.......så får du se honom.!!! Jag skulle så gärna ha åkt o hört på honom men då allt ska va mitt i fähustiden ;-(( kramar!

  SvaraRadera
 2. I år har druvorna aldrig gett sån liten skörd. Verkligen typ 5 klasar istället för 50!! Å andra sidan tar jag inte riktigt hand om den utan låter dem bli fågelmat :)

  Bra så!!

  Jag gillar såklart också den där bonden ;)

  Kram

  //Veronica

  SvaraRadera
 3. Så fina, både vindruvor och plommon. Det var en rejäl morot, skall lägga namnet på minnet. Bonden tittar jag gärna på.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 4. Vad härligt med egna druvor! Och moroten går inte av för hackor. Toppen när man får så bra tips. Vad härligt att du får rå om din mamma, jag saknar min så mycket. Hon dog alldeles för ung tyvärr.
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
 5. Det lät mysigt, ditt besök i Malmö. Låter som att din mamma fick lite gjort ändå, tillsammans med dig!
  Vilken fin skörd... Önskar att jag hade något plommonträd. Min pappa har försett oss med plommon i år, och det är ju inte så dumt det heller förstås.
  Och moroten såg verkligen fin ut, den ska jag lägga på minnet!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 6. Vilken bamsemorot! Jag brukar också titta på den danske bonden. Man måste beundra hans energi. Låter trevligt med lite egentid tillsammans med sin mamma.

  SvaraRadera
 7. Alltid trevligt att hälsa på sin mamma, då blir hon glad, eller hur!
  Och vilken morot, du kan så massor nästa år! Och så blir det vin hos dig också, häftigt! Och det kommer väl att bli det kända och eftertraktade Lavendiavinet!!!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Så roligt för Din mamma att få besök av sin dotter det brukar vara högtidsstunder när ens barn kommer på besök och säkert även för Dig.Vilken fin skörd av Plommon och Vindruvor och Moroten var även av en rejäl sort./Margareta

  SvaraRadera
 9. Det var en grym morot. Är det en höstsort som tål att förvaras. Har inte tagit upp mina ännu.
  Vilken lyx med olika sorters druvor att välja på. Att de ska vara kärnfria borde man ju förstås tänkt på.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 10. Den där moroten Bolero såg riktigt god ut, men jag odlar ju inget matnyttigt. För vindruvor och tomater och chili kan inte riktigt räknas in där! *fniss*
  Har nu hämtat min del av lökarna och delat upp dom i fyra högar. Min var naturligtvis störst, TROTS agtt jag fick dela med mig till mina Stockholmsväninnor. Hade tydligen glömt att beställa deras lökar, så det är ju tur att vi nästan alltid tar samma sorter. Det finns ju tusentals att välja mellan.....
  I år gjorde det dock inget att min order blev mindre, det är ju stackars Rolle som ska plantera dom. Nåt han aldrig gjort tidigare..... *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 11. Härligt med lite tid med sin mamma.
  Vilken morot skall lägga den på minnet.
  Gillar hans program men jag är så dålig på hålla koll eller rättare sagt jag tittar så lite på TV.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Wow. Vilken morot! Jag följer varenda program med Frank, men tipset om moroten hade jag missat. Lägger den på minnet nu i alla fall.
  Malmö är ju inte långt härifrån, och hade jag vetat att du var här i närheten så hade jag vinkat lite åt ditt håll. Nåja. Jag hoppas Malmö bjöd på fint väder.

  SvaraRadera
 13. Ja jag gillar den där bonden också och vilken MOROT! Den ska jag lägga på minnet! Fina bilder du visar...
  Ha en bra start på veckan nu!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 14. Låter som ett fint besök hos din mamma. Tack för tipset om moroten Bolero. Så snygg den är. Det blev inga morötter för mig i år men nästa år ska det bli. Har redan frön inköpta men nu ser jag att Bolero måste inköpas också, är noterad.

  Ha en bra onsdag!
  /Anita

  SvaraRadera
 15. Det låter som om du har haft det bra. Vilken fantastisk morot. Var hittade du frö till den? Ser ju ut som en Lille Skutt-morot :D

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 16. Härliga höst, men mycket att göra förstår jag. :)
  Våra frilandsvindruvor har många klasar, ärtstora frukter.... Kanske man ska gallra bland klasarna? Men vem ville göra det när det äntligen blev så många blomställningar i somras. Jaja, tur för mig att jag har ett jobb och inte försöker försörja mig på trädgårdsodling - det är jag inte bra på - bara glad i.
  Många höstkramar ♥

  SvaraRadera
 17. Hoppas du har det bra i höstvädret.

  SvaraRadera
 18. Ser höstlikt ut i Sverige, lite skillnad mot Spanien!
  Ha det bra!

  SvaraRadera