onsdag 16 september 2015

Välkomna och ovälkomna djur
Maken har byggt många holkar åt fåglarna. Det brukar vara blåmes, talgoxe och flugsnappare som flyttar in.
 Men ibland får getingar för sig att det även är till för dem. Här har det flyttat in bålgetingar och de har utan lov också gjort en tillbyggnad.

Igår var ytterbelysningen tänd och det var tydligen intressant för då kröp det massor på lampan. De här fick en dusch av något hälsoskadligt. Det var livat i holken ändå imorse.

Jag har dock läst på efteråt, att bålgetingar äter andra getingar, så det kanske var onödigt att de inte fick leva vidare i lampans sken.
Sista kräftfisket för i år. Ibland kan det vara jättemysigt att åka ut på en spegelblank sjö och lägga ut burar. Med doppingarna simmande nyfiket runt båten.
 Igår var det inte så mysigt. Det blåste. Då tänkte man hur det skulle vara på morgonen, imorse alltså. Att då åka ut i halvmörkret.
Det var faktiskt rätt skönt imorse och det blev både stora och små kräftor, precis lagom för fyra personer. Vilken skillnad på storlek. De små hade turen att inte bli godkända och fick dyka ner i sjön igen.
Dessutom fick vi upp en ål i en av burarna, vilket inte hänt förut. Konstigt att den inte hittade ut, för de är ju smala och slingriga. Den blev glad att den fick hjälp att komma ner i vattnet igen.

Vi har inhandlat dillen också, vilket kan vara nog så besvärligt. Ofta är dillen svårare att få tag på än kräftorna. Att odla själv misslyckas år efter år. 

16 kommentarer:

 1. Fräcka getingar som bygger utan bygglov! Men härligt med egna kräftor. Men gillar ni inte ål? Den som är så god rökt! Minns att min farfar alltid hade ålar i en ålsump vid bryggan. Det var så spännande att sticka ner händerna bland de slingriga ålarna.
  Kram Titti

  SvaraRadera
 2. Vi hade ett bålgetingbo i garageväggen förra sommaren och fick tips om att spraya in Myrr. Det funkade jättebra, så det kan vara värt att prova. Hos oss räckte det att spraya rakt in i boet ordentligt en gång, sen kom det inte ett enda surr tillbaka.
  Kräftorna ser härliga ut! Tänk att kunna fiska sina egna!

  Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Kräftor är gott och det luktar så härligt av dillen.

  SvaraRadera
 4. Getingar vill man inte ha. Vi fick ta hjälp av Anticimex. Konstigt! Dill är nog det enda som jag är expert på att odla. Den höll på att ta över hela min trädgård så jag slutade.

  SvaraRadera
 5. Getingar är inte några roliga hyresgäster även om de inte ger sig på husfolket men man vet ändå inte och är man allergisk så blir det stora problem.Så roligt att Ni fångat egna Kräftor det som är så gott då får jag önska en smaklig måltid./Margareta

  SvaraRadera
 6. Trist med getingbon i fågelboet! Det är läskigt att ha dem omkring sig. Men det är också läskigt med levande kräftor och ål. Fast dem skulle jag ju kunna tänka mig att äta lite av om de är gott tillagade. Dock inte av mig!
  Hoppas att ni får det att smaka gott!

  SvaraRadera
 7. Vad häftigt att fiska egna kräftor och vilken skillnad på storlekarna.
  Prova att så dillen på olika ställen så brukar det funka eller så den på hösten.
  Jag sår dill 2-3 gånger om året. Låter den sista sådden stå och fröa av sig.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 8. Oförskämt av bålgetingarna att ockupera fågelholken sådär... och bygga ut utan bygglov! Vi har också haft bålgetingar i en holk, men då de inte störde oss så fick de bo kvar...de fanns på "rödlistan" över hotade arter tidigare, men inte nu längre.
  Dill är inget jag är specialist på, men på den tiden då jag odlade mycket, då höstsådde jag den och den blev så där mörkgrön och kraftig, medan den jag sådde på våren aldrig blev någonting av.
  Nu blev jag sugen på kräftor... många år sedan jag kalasade på såna delikatesser :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Hej Britt!
  Härliga kräftor, den ena ser enormt stor ut i jämförelse med sin kompis. Jag har inte lyckats med min dill heller, skall prova Annikas råd. Getingar vill man inte ha och speciellt inte i fågelholken, hoppas du får andra hyresgäster i den.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 10. Vi hade bålgetingar här ett år, precis utanför altandörren. De var precis så snälla som ryktet sade. Ibland fick man ducka när de var på inflygning, men annars störde de oss aldrig. Men det brukar å andra sidan aldrig de vanliga getingarna göra heller. Det finns så mycket nerfallen frukt när de är som ettrigast, och de verkar nöja sig med det. Annars finns det alltid en sprayburk med "hälsovådligt" innehåll i skrubben - för säkerhets skull.
  Ha det gott i kräfttider! :)

  SvaraRadera
 11. Jösses vilken bjässe! Hummerkräfta :D Och så märkligt att de bygger så där utanpå holken. Hoppas att du får vara ifred för dem nu.

  Jag kommer att fortsätta att skriva Lindas täppa tills vidare. Ett och annat porträtt lär det också bli. Egentligen är jag tjänstledig från mitt förra jobb utifall att jag inte skulle trivas med det nya, men jag har svårt att tro att jag inte skulle fortsätta med det här. Men jag har ett år på mig att bestämma mig om det skulle behövas.

  Trevlig helg!
  Linda

  SvaraRadera
 12. Kräftfiske, vad härligt. Och dessutom en ål!
  Ja man bygger för en och en annan flyttar in!
  Ha en trevlig lördag!

  SvaraRadera
 13. Bålgetingar är inte att leka med! Huuu!
  Kram till dig och jag önskar dig en skön helg...
  Kram Titti

  SvaraRadera
 14. Skulle vara kul att testa insjökräftor nån gång... Av gammal vana och kanske kustläget gör sitt till så blir det, just det havskräftor för det mesta. Men dillproblemet känner jag igen. Numera använder jag kummin istället. En fiskare på Tjörn har gett tipset. Började med krabba och nu även till kräftorna minst lika gott.

  Ha det gott! Carina

  PS tack för sharontipset :)

  SvaraRadera
 15. Bålgetingar är inga hyresgäster som man önskar sig....hugaligen...!!!
  Kul med kräfyfiske däremot....=)

  Ha det gott!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 16. men usch då ! bålgetingar som ockuperat fågelholken och inget bygglov ! och hade de kunnat ansökt så hade det säkert blivit ett rejält avslag :)
  Förstår det var mumsigt med kräftor men intressant att ålen inte ålade sig ur buren.
  TREVLIG HELG !

  SvaraRadera