tisdag 12 april 2016

VårarbeteEtt par fina dagar med solsken efter några nätter med tre minusgrader.


 All lavendeln är klippt. Fast det inte var så varmt som det borde. Jag har läst att den ska klippas när det är så varmt så man kan vara naken. Då hade min aldrig blivit klippt.
Det brukar gå bra ändå.

Sedan försökte jag köra riset genom kompostkvarnen. Jag tänkte strö ut lavendelfliset på en gång, där vi brukar strö ut täckbark. Tänk vad det skulle dofta gott att gå där!
Men grenarna var för sega, så jag fick ge upp.

Sedan gav jag mig på kaprifolen, som länge sett risig ut.
Den har vi ryckt upp med rötterna i Bohuslän (privat mark). Och trodde att vi skulle få en doftande gång med kaprifol.

 Men nu bor vi ju inte i Bohuslän och har inte ens en varm berghäll att växa över. Endast en skuggig garagevägg. Det är inte alls samma sak. Det har blivit enstaka blommor och det är ju dom som dofta.


 

Tänk vad man kan hitta, då man rensar ogräs. Det ser ut som en lampskärmsställning. Så perfekt!

Så det finns bra saker också, även om det varken blev lavendelgång eller kaprifolpassage.

 
Ett lekfullt par. Bilden blev rätt fladdrig. Men jag fick ju med båda två. På samma bild.

18 kommentarer:

 1. Fina bilder på fröställningarna och passar alldeles utmärkt till en lampskärm :)
  Synd det inte blev riktigt som du tänkt dig med lavendeln och kaprifolen men det blir nog bra ändå.
  Nu är det en stor sol på himlen som lockar ut mig :)

  Ha en härligt skön tisdag i solen ! /Marie

  SvaraRadera
 2. Jag har också precis klippt min lavendel, det brukar gå bra fast jag har jacka på mig:-) Älskar de fina katterna på växthustaket. Hur har ni fäst dem?
  Ha det gott/ Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för snabbt svar! Vi har pilspetsar som jag vill ha upp på växthuset, men de har fel fästanordning. Jag hoppas vi kan pröva er variant.
   Kram Titti

   Radera
 3. Åh vad jag gillar dina katter på taket! Passar såå bra där! Jag brukar inte våga klippa min lavendel förrän jag ser att den börjar grönska - gjorde det som du tidigare - klippte ganska tidigt alltså ... och de dog :(
  Vi har kaprifol som växer i söderläge mpt gärdsgården - det funkar bra :) Fin bild på fjärilarna och inte gör det något att det är lite rörelseoskärpa!

  SvaraRadera
 4. Störtgillar din "lampskärm"! Är det resterna av en vallmo? Och så beundrar jag förstås din trädgårdsflit.

  SvaraRadera
 5. Satt precis och läste att det var dags och klippa lavendeln. Jag drog upp en hel del av min i fjor så jag har bara en planta kvar och den får jag var rädd om. Du har så annorlunda och kul idéer när det gäller trädgårdsskötsel. Så stort ditt växthus är, men jag förstår att det behövs med alla de växter du har och t hand om.

  SvaraRadera
 6. Så trevligt växthuset ser ut med katterna. Jag har också klippt mina lavendelplantor och lever nu på hoppet att de klarar sig.

  Jag har min lilla kaprifol vid ingången till växthuset - tuktar den hårt. Det är en Lonicera Hecrotti som inte luktar gott som den vackra, vilda bohusländska.

  SvaraRadera
 7. Vår kaprifol står i halvskugga mot garageväggen, är nog en av de första växter jag planterade, den växer och trivs, och doftar gott. Det var nakenväder hos oss idag, då vi satt och fikade på altanen mellan arbetspassen. Ha det fint / Marika

  SvaraRadera
 8. Katterna på taket... de är ju för söta!

  SvaraRadera
 9. Men vilka underbara kissar du har på taket!!!

  SvaraRadera
 10. Jaha, då fick jag lära mig det - att det inte går att köra lavendelpinnar i kvarnen. Nåja. Då får jag väl fortsätta slänga dem på komposten. :-)
  Förresten är katterna underbara!

  SvaraRadera
 11. Uuuu, jag borde också ge mig på lavendeln med en vass sekatör. Men det är så tråkigt. Kanske ska vänta lite tills det är bikiniväder :D

  Så fin vallmoknoppen är! Ser ut som en liten bur. Det är så att man skulle vilja odla något i den.

  Så fint det är med katter på växthustaket! Har aldrig sett det tidigare.

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 12. En naken Lavendia hade säkert gjort succé! Men det hade dröjt länge här också om det skulle vara så. Och kvistarna var sega, fulla av liv, bådar gott för plantorna! Och den bohuslänska kaprifolen, hmmm, den borde väl trivas på andra ställen, men bohusläningar kan vara tvära och hårda som granit, fråga mig, jag inbillar mig att jag vet!!
  Frökapseln och fjärilarna var dock väldigt fina!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Det är likadant här, skulle man var NAKEN för att klippa lavendeln så blev den aldrig klippt - den växer i stenhörnan precis vid vägen. Vilken syn för förbipasserande det hade blivit! Då hade vi förmodligen haft en del bilar i diket utanför!! *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 14. Tur att jag inte känt till när lavendeln ska beskäras ;) Fröställningen var helt underbar och förunderlig i ett.

  Min erfarenhet av kompostkvarn är att det jag vill mala ner behöver vara rätt så färskt. Annars strejkar eländet hela tiden. Har försökt mala sly och annat som legat ett år men det blir inget bra.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 15. Vilket vackert fynd du har gjort!
  Vad synd att det inte gick att fullfölja din plan med lavendeldoft på gången. Det var en fin idé Kanske går det att lösa på något annat sätt?

  SvaraRadera
 16. Min lavendel blev alltså också klippt för tidigt. Äsch då.

  SvaraRadera