torsdag 6 september 2012

Edingburgh Botanic Garden

Jag missar sällan en botanisk trädgård. Inte heller i Edingburgh.

Och vi besökte ytterligare en, i en liten by. Men den var nog bra mycket finare på våren eller försommaren.

Det fanns så jättemycket som jag inte kände till. Och vi hann ändå inte alls med hela trädgården, för den var verkligen stor. 
Jag hade velat ha allt, men det går ju inte i vårt klimat.

En stor buske med så här vackra blommor. Och så sent på säsongen. 
                                  Eucryphia nymansay  är det latinska namnet.Det här två är olika sorters Passionsblomma. Sista kortet inte speciellt proffsigt fotograferat.


Dichorisandra thyrisiflora


Tecomanthe volubilis


Härlig blomma, som jag inte hittade något namn på.

Den här näckrosen finns ju bl a på Bergianska i Stockholm. Tror den heter Nymphaeaceae Victoria Amazonica. Bladen liknar stora pajformar.Det var mycket latin, men jag vet inte om de har några svenska namn. Busken med de vita blommorna växte ute i en park, men övriga växte i tropiska växthus. Och det är det som komplicerar det hela.


I parken hoppade den här söta ekorren och hans kompisar omkring. De heter ju också något på latin, men det lämnar vi därhän.
3 kommentarer:

 1. Så vackra blommor du fotograferat. Man blir alltid så inspirerad när man ser vackra saker. Du hade säkert fått det mesta att växa hos dig, för du verkar ha gröna fingrar. Den lille ekorren är för söt. Kram

  SvaraRadera
 2. Tack för hjälpen, det är Honungsfacelia. Nu har jag googlat på den och läst.....verkar vara en nyttig växt. Men det var stört omöjligt att hitta den bland vallväxter och annat som jag googlade på när jag inte kände till namnet.
  Jag skulle vilja ha ett sånt där pajblad till min cementgjutning :)

  SvaraRadera
 3. Sååå vackra bilder på en hel massa vackra blommor och så den lilla söta ekorren! Härliga semesterminnen att titta på när vintermörkret är som värst...
  Bra med latinska namn - vill man veta mer så får man googla :)
  De röda passionsblommorna är så vackra!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera