fredag 14 september 2012

Växthusdrömmar

Först vill jag säja, att jag har redan ett växthus, som jag är nöjd med.
Det är ett växthus på 10 kvm och med kanalplastväggar och tak. Glas är vackrare, men jag har aldrig ångrat, att vi köpte i kanalplast.
Plasten isolerar en del, behöver ej skuggas och är inte så ömtålig.

Tidigare hade vi ett växthus på 5 kvm i några år. Jag tyckte det var för litet, men hellre ett på 5 kvm än inget alls.


Passionsblomma


Man kan ha en massa tillbehör till växthus. Automatisk luftning. Det innebär att fönsterluckorna har en mojäng, som öppnar fönstren, då det blir för varmt. Det sker genom en olja som utvidgas i värme.
Två sådan fönster, av de fyra som finns på huset, har vi. Och har bedömt att det räcker.

Tydligen finns det blå miniänglatrumpeter.


Man kan ha automatisk vattning med timer. Det har vi inte beroende på att jag tycker att det känns osäkert att ha vattenkranen öppen hela tiden. Annars är det naturligtvis bra. Man kan koppla automatisk gödning till vattningen.

Orkide Wanda


Och så kan man ha frostvakt som kopplas på om det blir under en viss temperatur. Det har vi inte heller. Det känns som det skulle kosta en hel del. Men hade ju inneburit att man kunnat övervintra fler växter där.

Auberginblomma.


Nu till drömmarna.


Visst ser det här pampigt ut! Skulle dock dominera för mycket hos oss. Vi bor ju inte i en herrgård. Men tänk...För flera år sedan läste jag i en trädgårdstidning om en familj i norrland, som hade ett växthus på 150 kvm. I växthuset hade de ytterligare ett växthus, en pool, sittplatser och mängder med exotiska växter. Häftigt det också. Skulle också dominera för mycket på vår tomt.Det här växthuset skulle inte heller passa till vårt hus. Men till vår sommarstuga, tror jag det skulle vara som klippt och skuret. Kanske inte så mycket som växthus, utan mer som mysrum. 
Huset såg vi 2011, då vi var på trädgårdsrunda i Ängelholmstrakten.Drömmar kostar ingenting. Och jag har det ju bra som jag har det.3 kommentarer:

 1. Visst kan man drömma. Jag som inte har något växthus alls drömmer om att få ett....förhoppningsvis till nästa år. Det finns urtjusiga växthus som nästan är som små minihus, men så mycket växter tror jag aldrig jag hade haft möjlighet att sköta. Då blev det kanske bara till sist ett jättestort förråd. Men som du säger....drömmar kostar ingenting. Ha en fin helg. Kram

  SvaraRadera
 2. Jag drömmer också om ett växthus.....men vi är ute och seglar ca fem veckor per sommar. Hur går det då med växthuset?????

  SvaraRadera
 3. Fina, fina växthus - skulle gärna ha det där pampiga, vita, men jag tror inte det passar här - synd...
  Har också läst om familjen som hade ett jätteväxthus med ett mindre inuti... skulle vara kul att se i verkligheten :)
  Mitt växthus är knappt 10 kvm och ibland känns det litet, men för det mesta känns det ganska OK.
  Du undrade vad det var för fototävling jag var med i , men jag är aldrig med i några tävlingar... bara s.k. teman och det är kul ibland.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera