onsdag 18 juni 2014

Brunnstorps gårdBrunnstorps gård ligger i norra delen av Huskvarna. Husen är flera hundra år gamla. Nu används de till cafe´och odlingarna på gården är en genbank för fruktträd.

Dammen anlades 2001.


Gården och trädgården ligger 40-50 meter högre än Vättern och i zon 2, vilket är en lägre zon än omgivningarna.


Trädgården består av mycket fruktträd och bärbuskar, men även en hel del perennrabatter.

På 50-60-talet minskade intresset för att odla frukt. För att rädda sortmaterialet, som var på väg att försvinna, väcktes ide´n om en genbank.
På Brunnstorp finns ungefär 140 sorters äpplen, 40 sorters päron och ett tjugotal sorters körsbär och plommon. Och det är en av de största klonarkiven i Sverige (det finns fjorton).
2011 anlades grönsaksland med flätat staket runt. Här reser sig kronärtskockor över staketet för att se på Vättern.En härlig rofylld miljö att sitta och dricka kaffe eller äta enklare måltid, med fin utsikt över Vättern till andra sidan.
Det var precis det vi gjorde igår.
10 kommentarer:

 1. Vilket mysigt ställe att åka till. Tur att det finns de här genbankerna för olika fruktsorter. Vi har ett ställe inte långt från Åstorp, som har många olika äppelsorter, Stenestad Gård, heter det. Det var där jag köpte min chizandraplanta.

  SvaraRadera
 2. Men ååååå vilken vacker miljö!!! Vad roligt att se att det har förvaltat det så väl och gjort så att många kan ta del av gården :-)

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar miljö att fika i! Så vackert vid dammen med speglingarna i vattnet. Förstår att ni njöt av dagen/ Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Ja visst är det vackert! Synd att vi inte kunde "haka" på....men det går fler tåg....
  Sommaren är lång.
  Vink vink vink
  PS: Vackra foton som vanligt.

  SvaraRadera
 5. Verkligen en vacker miljö! Om jag har vägarna förbi så skulle jag kunna tänka mig ett rofyllt stopp där!

  SvaraRadera
 6. Så vackert! Undrar om dom har såna där päron som har rosa fruktkött och är underbart goda. Det fanns ett sådant träd som växte "vilt" på vägen hem från skolan och jag glömmer aldrig smaken. Har aldrig hittat sorten efter det...trots letande hos t.ex. Bergianska när vi hade våra bonsaiträffar där.
  I morse vattnade jag på framsidan och höll på att få vatten på den ruvande fågeln - fast jag tror hon hade blivit räddare för Rolle..... *fniss*
  GLAD MIDSOMMAR
  Susie

  SvaraRadera
 7. Vi hittade till Brunnstrorps gård i fjol när vi ändå var i Huskvarna på Öppen trädgård. Trevligt ställe och vad jag förstår är många ideella krafter inblandade. Du kanske är den av dom? Men säg inte att kronärtskockorna redan blommar! Låt mig få tro att det är en bild från förra året. Ibland är det urtråkigt att bo i zon 4, fast bara 13-14 mil bort, dessutom söderut, jag borde ju ha bättre odlingsförhållanden... :-)
  Trevlig midsommar
  Anette

  SvaraRadera
 8. Så vackert! Det verkar minsann som om jag har missat ett smultronställe. Får se om jag har vägarna förbi någongång.

  Önskar dig en fin dag och en skön midsommar!

  SvaraRadera