tisdag 10 juni 2014

VäxtförädlingHela tiden förädlas nya växter, för att få dem större, hållbarare, vackrare, godare osv.


Detta är vinhallon (Googlebild), som vi hade där vi bodde förut. Fina bär som smakade vinbär, men såg ut som hallon. Grenarna var dock taggiga.

Tayberry, som vi också hade förut. Ett mellanting av hallon och björnbär. Stora goda bär med dålig hållbarhet och taggiga grenar. Men goda var de. (Googlebild)
Jostabär är en korsning mellan krusbär och svarta vinbär. Inga taggar. Nu har vi en buske med litet enstaka bär för första gången. De lär vara goda. (Googlebild)


Allåkerbär en ett bär som lär vara bland de godaste. Det växer vilt i norrland. Det finns att köpa plantor och det har jag förstås gjort för många år sedan. Men det är dåligt med fruktutvecklingen. Det blir kanske 5-7 st "kulor" (som på björnbär). För just allåkerbär har vi inte rätt klimat. Men de vackra blommorna är lika fina här. 


Det här ska vara en nyhet som inte finns i Sverige. Först trodde jag det var ett aprilskämt, då det verkade för otroligt. Fast varför inte. De är båda av samma släkte.  Så praktiskt och platsbesparande. Motater är något jag satt upp på "vill ha"-listan.

Vår egna första tomat är snart mogen.9 kommentarer:

 1. Säg till om du hittar motater - vill också ha :)

  SvaraRadera
 2. Jostbär var en nyhet för mig. Du verkar hitta de mest underliga växter och om de ska överleva nånstans så är det hos dig.

  SvaraRadera
 3. Oj, vilka spännande sorter. Själv har jag haft smulgubbar, en korsning mellan jordgubbar och smultron. Gottigott :) Ha det så bra /Anette

  SvaraRadera
 4. Motater, ja, det finns liksom inga gränser, det är nästan lite, lite, lite kusligt vad man kan få fram med hjälp av genteknik och forskning. Och alla dessa bär! Men visst är det kul att pröva, men sen när det gäller blir det alltid blåbär, björnbär, lingon och jordgubbar och vanliga hallon så klart.
  Jättekul inlägg!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. Så spännande sorter det finns. Och oj vad jag känner mig bakåtsträvande som bara vill ha jordgubbar, smultron och hallon i trädgården... Hm, måste kanske ge vika för de spännande trenderna. :-)

  Klok fråga på mitt inlägg förresten. Jag har lämnat svar i kommentarerna.

  Ha det riktigt bra!

  SvaraRadera
 6. Jostabär skulle jag kunna tänka mig, men motater låter nästan läskigt. Vet inte varför. Det finns ju många andra växter där man kan äta hela plantan. Nån hake är det säkert... Kan potatisen och tomaterna vara färdiga samtidigt. Tänk om potatisen blir färdig först...
  Här har vi skördat vår första tomat idag. Den smakade ljuvligare än ljuvligt.

  SvaraRadera
 7. Den där potatistomaten lät kul.Och du har tomater jag får nog vänta ett tag jag för mina är satta sent. Lycka till med din kivi. jag får nog vänta ett tag till men hanplantan den har haft blommor två år nu.jaja det är bara att vänta.Jo du kan tro jag trivs på min koloni, hade jag inte den vet jag inte hur det skulle ha gått efter ryggbeskedet.
  Önskar dig ett fint slut på veckan
  kram Meta

  SvaraRadera
 8. Ja momater låter som en god idé att kombinera två saker i ett. Lättare att sköta om det bara är en planta. ;)
  Av de uppräknade ovanliga bären ovan känner jag bara till tayberry. Det har vi en buske som vi haft i många år. Taggigt till tusan och mycket rotskott som måste hållas efter så att den inte får breda ut sig hur som helst. Mina favoritbär i trädgården är annars blåbär. Så enkla att odla och så goda!

  SvaraRadera
 9. Kul inlägg! Jostabäret har jag inte smakat, men jag har Worchestershirebär själv, det är en liknande korsning mellan krusbär och vinbär, men med riktigt elaka taggar! :) Tomater ympade på potatis provades av Åke Truedsson för många år sedan, kommer jag ihåg och det fungerade tydligen, då det är nog bara att ympa på! Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera