måndag 17 september 2012

En gnutta Aneby

Vad tänker man på då man hör Aneby?

Själv tänker jag på THX och Anebyhus.

Den som grundade Aneby hette A P Andersson 1859 - 1931. Han planlade Aneby med breda gator och tomter, så att människor bodde bra. Han var en ansedd person. Man uttryckte det så " i tron på vår Herre och A P Andersson i Skärsjö" .
När han skulle begravas, var 6 km väg kantade med granris och portaler till kyrkan.

Hans barnbarn grundade Anebyhus.

Torget i Aneby


HAG:s är en industri som gör lekmaterial till lekplatser. Gungställningar och liknande.

PaperPak är en annan industri, som gör inkontinensprodukter. En av de större i Sverige.THX då?Elis Sandberg 1910 - 1989 framställde ett extrakt ur kalvbräss. Han menade att det hade effekt mot cancer, både att förebygga och att bota. Han hade många nöjda patienter.
Han fick dock aldrig sitt THX godkänt som läkemedel, trots att han kämpade med det hela livet. Kanske för att han inte var läkare, utan veterinär.  Det blev så småningom godkänt som naturläkemedel.
THX =thynusextrakt (thymus=bräss).Hur många pyramider finns det i Sverige?

I Aneby finns en. Den är helt klädd i koppar. Och där är Malte Stjerngranath och hans familj begravd.


Malte Stjerngranath 1871 - 1960 var en driftig man. Som ung rymde han hemifrån en natt, för han var inte intresserad av att ta över gården. Han rymde till Amerika, för att där finna sig en rik hustru. Och det lyckades han med. Överhuvudtaget lyckades han bra i Amerika och umgicks med många inflytelserika personer. Bl a med presidenten Theodore Roosevelt. 
Malte Stjerngranath återvände 1911 till Sverige med sin familj. Han lär ha burit den amerikanska fanan vid OS i Stockholm 1912.

M Stjerngranath var mycket berest. Bl a var de i Egypten och där fick han sin ide, om att bli begravd i en pyramid. 
En sådan lät han bygga och 20 år efter blev han och familjen begravd där. Han önskade till och med ha telefon i pyramiden, men så blev det aldrig.Malte Stjerngranath var också i Grekland och där fick han ide´n till ett konserthus i grekisk stil. Han ritade alltså ett konserthus och lät uppföra det i Aneby. För övrigt det tredje i Sverige (Stockholm och Göteborg var nog före). Konserhuset används fortfarande.Malte Stjerngranath ville också att tåget skulle stanna precis där han bodde. 
Därför lät han bygga en järnvägsstation. Och när han dragit i nödbromsen tillräckligt många gånger, beslutade SJ att stanna på stationen. Stationen var kvar många år, men finns nu inte längre.Det finns många sjöar i trakten kring Aneby. Bland annat den här.
Och vattenfall. Det här kallas Stalpet och är faktiskt det vattenfall i södra Sverige, som har högst fallhöjd - 18 meter.

 Jag bor inte i Aneby, men jag är ofta där.5 kommentarer:

 1. Kul att läsa om Aneby. Det är lustigt för det är inte länge sen som det var ett reportage i vår tidning om den här pyramiden. Har du sett den i verkligheten?

  SvaraRadera
 2. Tjoho kompis, pyramiden får ni allt visa oss nästa gång vi är i er stuga!
  THX har vi troligen båda gett någon patient???? (jag har det).
  Vi körs i mitten av veckan.
  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Så mycket du kan om Aneby!!!!!!!Lyfter på hatten!

  SvaraRadera
 4. Ha, ha bygga en egen järnvägsstation och dra i nödbromsen ( kul men dyrt säkert).
  THX doktorn kände jag till och har hört intervjuas på radion. Synd att han blev så motarbetad, mer forskning skulle behövas istället. Men det finns kanske inga pengar i det?

  SvaraRadera
 5. Trevligt att få veta så mycket om Aneby :) Har varit där ett par gånger, bl.a. vid Stalpet - vilka trappor det är - häftigt ställe! Och så har jag varit och ätit lunch på Värdshuset...
  THX-doktorn har man ju läst om, men pyramiden har jag aldrig sett. Ska titta på den nästa gång! Tack för tipset!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera