onsdag 20 augusti 2014

ÖdlorKan inte släppa temat kräldjur än.
Jag hade egentligen tänkt ta mig an en rabatt, men i det här vädret hade man väl känt sig som ett kräldjur, så det får anstå.

 
Ödlor har vi också en del vid sommarstugan. Så fina. Och så snabba.

Den här bor under bryggan och har små små ungar (3 cm cirka).Detta är en annan, visst är den vacker? Och satt faktiskt still en liten stund. Den bor under trappan.


Det blev en bild till då den ändå poserade.
Detta är en kopparödla. Den har inga ben och ser därför ut som en orm.


Det finns tre arter av ödlor i Sverige. Den på bilderna är skogsödla. Den kan bli knappt 2 dm lång och bli knappt 10 år. Den föder iregel(?) levande ungar. Fiender är t ex ormar, igelkottar och näbbmöss.

Sandödla heter en annan art, som lever mer i sand (förstås). Den kan bli nästan 30 cm lång och kan bli uppåt 20 år. Och den lägger ägg (!). Fiender kan vara fåglar t ex.

Kopparödlan är som sagt ödla fast den ser ut som en orm. Den lär kunna bli uppåt 30 år och kan bli cirka 50 cm lång. Och den föder levande ungar i små säckar (något mittemellan alltså?). 

Åtminstone skogsödlan och kopparödlan kan släppa ifrån sig svansen då den blir hotad. Och då rör sig svansen en stund, så ödlan kan gömma sig. En ny svans växer så småningom ut.

Google fick hjälpa mig litet med ålder och hur de föder ungar till exempel.

Och visst finns det tyg med ödlor på.


Våra svenska ödlor är ofarliga. De här krabaterna måste väl också kallas ödlor. Som tur är finns de inte vid sommarstugan. Bara på tyg i mitt tygskåp.

Inte heller varaner har jag sett några, varken på tyg eller verkliga. Det är jag tacksam över för de är inte att leka med. Deras saliv innehåller en hoper bakterier. 

Eftersom det är blött ute, så blir det nog något sytt istället.


10 kommentarer:

 1. Jag tassar försiktigt in till dig och idag hittar jag....ödlor!!!!!!! Brrr! Vad ska du sy av tyget? Du skrev att du var inne på kräldjurstemat...då behöver jag inte oroa mig för fladdermöss.....eller???

  SvaraRadera
 2. Vad mysigt med en liten ödlefamilj under bron. Den var verkligen fin den du fick med på bild, men kopparormen har jag lite svårt för :-) Lite för lik en orm för att det ska passa mig :-).

  SvaraRadera
 3. häftigt med ödlor..men jag måst nog säga att jag tycker de är liiite äckliga...o den som liknar en orm, huadåååå..på tyg va bäst!! hahah

  SvaraRadera
 4. Söta små ödlor, bra gjort att fånga dem på bild! Du måste vara snabb med kameran som lyckas fota både ödlor, grodor och paddor. Jag har hittills inte fångat en enda.=) Huga, de där på tyget skulle jag inte vilja träffa, det räckte med att de såg väldigt levande ut på din bild av tyget.=)

  //Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 5. Vi har bara kopparormar på landet och de är inte villiga att ställa upp på bild. Du har verkligen lyckats fånga ödlorna så att man ser hur vackra de är.

  SvaraRadera
 6. Näe, ödlor och sånt kan hålla sig borta ifrån trädgården känner jag. Ormliknande såna oxå!! Det är på riktigt inte min grej!
  Men är de på landet så är det Okey... Märklaigt!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Trevligt med ödlor i sin närhet inkl kopoarödlan. Tror på mångfald och att allt har sin plats och gör sin nytta. Kul att du lyckats fånga dem på bild också.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 8. Gillar också ödlor - men precis som dig skulle jag inte tycke det var så kul med
  dom större varianterna!
  KRAM
  Susie


  SvaraRadera
 9. Uh, jag råkade sätta mig på huk framför en 170 cm lång krokodil när jag var i Mexico för ett par år sedan. På en meters håll. Som tur var blev krokodilen räddare än jag och plumsade ner i vattnet. Jag letade visserligen efter en krokodil, men det skulle vara en bebis som 60 centimeter ;)

  Nej, 1 000 sorter odlar inte chilimannen. Han odlar uppåt 20 sorter i stor skala och har ytterligare ett gäng sorter för testodling.

  Ha det fint!
  //Linda

  SvaraRadera
 10. Härliga, mysiga djur... gillar ödlor! Åtminstone våra svenska, ofarliga arter... krokodiler och varaner ska man passa sig för :)

  SvaraRadera