söndag 31 augusti 2014

Sy en stolsdynaHär är det variation. Det är tröjor, blommor, kräldjur, resor osv. Och idag handlar det om hur man syr enkla stolsdynor.Till vårt lusthus har vi enkla IKEA-stolar.

Jag har sytt många stolsdynor, men det är jobbigt med blixtlås och det är jobbigt att få in skumgummi i ett fodral. Då såg jag en beskrivning på enkla dynor som man knäpper på.

De sys i ett stycke och läggs över en lös dyna. Och knäpps fast. Antingen med knappar och knapphål. Eller med kardborrband, som jag har gjort.Man tar mått på sitsen (streckade linjen) och det utanför görs så brett som man vill ha som sticker nedanför sitsen. Det som är markerat randigt är dubbelt tyg (infodring skulle man nog kalla  det). Förutsättningen för att man ska kunna sätta på dem, är att det är öppet mellan sitsen och ryggstödet en bit.


 Att sy åtta stycken tog tid och var väl inte roligt hela tiden, men svårt  var det inte. Jag valde kardborrband istället för knappar (hade behövt sy 32 knapphål och sy i 32 knappar annars).


Min syster har ingen syvana direkt, men hon kämpade på och sydde sådana. Jag tror faktiskt åtta även hon.
Men det är klart - det är roligare att sy kläder.
8 kommentarer:

 1. Oj, vilket smart sätt att sy dynor! Innan vi skaffade våra klädda dynor så hade vi likadana IKEA-stolar och jag hade ett litet helsicke att få tag på snygga dynor till dom. För sy, det vågade jag mig inte på. Men t.o.m jag hade nog grejat att sy efter ditt mönster.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 2. En utmärkt idé'! Tack för mönstertipset. Jag skulle gärna vilja klä om mina matrumsstolar, men tyvärr är det helt ryggstödet på dem, så jag får fundera ut en annan lösning.

  SvaraRadera
 3. Väldigt snygga och stilrena stolsdynor! Tyvärr har jag rundade stolar, kanske inte funkar lika bra? Du gör det bra som syr kläder, jag får nöja mig med att fålla dukar och gardiner och ibland syr jag några kuddöverdrag till soffan (absolut utan knappar och blixtlås...).=D Fina naturbilder i inlägget nedan också! Förstår att du inte blir less på sjön, det är verkligen fint där!

  //Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 4. Vilken bra idé! Den spar jag tills våra dynor kasserats, och det dröjer nog säkert inte så länge. Det där med lite "kjol" som går nedanför kanten var ju smart också! Och vad vore livet utan kardborreband!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. Fina stolsdynor och söta kläder... bra jobbat :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Förvånad......inte ett dugg.....VET att du kan Mycket!
  Må gott käre vän och vi hörs.
  Vink vink över sjön.

  SvaraRadera