onsdag 13 januari 2016

Nu har den slagit ut - Kamelian

Så här rysligt trist ser vädret ut just nu. Men mer kyla är på väg. Gissa om det blir halt då!


Men inne har Kamelian börjat blomma. Två har slagit ut och en har till och med ramlat.


Kamelia är en te-växt. Camelia japonica.  Den växer vild i Kina, Japan och Korea. Där blir buskarna 5 -6 meter höga. Diametern på blommorna kan bli 10-15 cm.

Namnet kommer efter en tjeckisk botaniker, som hette Kamel. Han tog kamelian till Europa på 1600-talet. På 1800-talet var kamelia rätt vanlig som krukväxt, då man hade svala rum.

Vi har ofta för varmt inomhus. Idealet för kamelian är cirka 10 grader. På sommaren ska den helst inte ha mer än 15-18 grader. Kamelian vill ha ljust, men inte gassande sol. Dessutom vill den ha kalkfattig jord. Och den vill inte bli vriden på och inte flyttad.
Trots att den har stora krav  och att den blev flyttad från uterum till ett av husets svalare rum. Och dessutom att värmen ökades några dagar. Och att den är planterad i vanlig jord. Så blev det ju faktiskt blommor.


Sedan jag skrev det här, har datorn krånglat i två dygn. Det har hunnit bli kallare och även kommit litet mer snö. Men då har man köpt broddar, så klarar man det också.


 

10 kommentarer:

 1. Blommor tycker om dig!

  Jag har också broddar nu, när jag måste ut i snön. Här är det ganska bra plogat men man får ta det försiktigt i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Halt och kallt är det här med. Jag är inte förvånad över att kamelian blommar hos dig. Du har grönare fingrar än Hulken. Stanna inne och mys i kylan.

  SvaraRadera
 3. Vilken snygging. Jag har bara haft en för längesedan och jag minns faktiskt inte varför jag inte har den kvar.
  Får nog skaffa mig en ny.
  Annika

  SvaraRadera
 4. Så vacker den är. Inget kul med halkan, men det går över snart.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 5. Det är ju det jag sagt... du är begåvad med gröna fingrar! Underbar blomma! Jag har svalt inomhus - just nu fjorton innanför köksfönstret, men nu har jag tänt i spisen, så snart är det för varmt för kamelian :) Utanför är det -16... brrr!
  Bra att du skaffat broddar... men det känns inte lockande att gå på såna vägar vare sig med eller utan broddar.
  kul att du gillade min bildlek... det kommer mera :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Den är så vacker Din Kamelia.Det är broddar som gäller den här årstiden när man är ute på promenad,här har vi femton grader kallt och vi har även fått mera snö så just nu så är det ett bra vinterväder nu längtar jag bara efter sol.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 7. Japp, härligt gångväder! Förra året tog jag ett par vandrarkängor och dubbade med bildubbar, det var, känns det som, väldigt bra. Man får ju planera lite då förstås, för man kan ju inte gå in i affärer men mest är det vovvepromenad.
  Vilken kamelia du har! Det är en av anledningarna till att vi ibland önskar oss någon form av uterum med svalt klimat i, tänk att ha kamelia där. Men du, det där med att den inte vill ha varmt på sommaren, stämmer det? När vi bodde i Japan, på den mest södra ön, Kyushu, så finns hur många kamelior som helst där, man har dom t o m som häckar, och det är kokhett på sommaren, ungefär som nordafrika.....men det kan ju bero på mycket annat också! Fina är dom i alla fall.
  Kramar Agneta

  SvaraRadera
 8. Fantastiskt att du får den att överleva och dessutom blomma! Så otroligt vacker!

  SvaraRadera
 9. Härlig läsning och lugnande :) Jag blev noggrannt instruerad när jag köpte min. Det var flera 'måsten'. Men en fundering jag har.. Har läst om när de ska omplanteras att krukan ska vara pyttelite större. Jag skulle vilja ta i lite. Den nuvarande är ynkligt liten och jag vill få till ett större fuktmagasin i jorden. Vad har du för erfarenhet? Och bilderna - ljuvliga :)

  Carina

  SvaraRadera
 10. Grattis! Så roligt att den har slagit ut. Visst blir man lycklig av kameliablommor. Och här har du skrivit lite bakgrund också som jag inte visste om. Den tjeckiske botanikern Kamel till exempel. Jag kan tala om att jag vrider mina hej vilt och det bryr dom sig inte ett dugg om. Däremot vill dom ha så ljust som möjligt och får inte torka ut. Båda de misstagen har jag gjort och då föll de flesta av knopparna.

  Nu ska jag titta på din vinterträdgård!

  /Anita

  SvaraRadera