måndag 25 november 2013

En aktuell bok.Först vill jag tacka för att så många skickat snälla kommentarer på mina fototema.
Och mer fototema lär det komma. Nu är det snart december med fler teman.


Nästa helg startar TV:s julkalender. I år ska det handla om Barna Hedenhös. Böckerna skrevs på 1950-talet av Bertil Almqvist.


Vår bok är tryckt 1956 (och på baksidan sår att boken kostade 4:85 inbunden)och handlar om när familjen Hedenhös åkte till Amerika. De byggde en flotte, Ur-tiki, och startade färden i Stockholm och hamnade i Urjork. Lätt som en plätt. Resan tog 93 dagar och de hade en osedvanlig tur med vädret. Litet regn, så de fick dricksvatten, annars sol. Kossan Mura gav mjölk och havet var fullt av fisk.


I Amerika träffade de på både bisonhjordar på prärien och indianer. Nu skriver man inte likadant som man gjorde 1956. Och därför har boken hamnat i blåsväder. Familjen Hedenhös bestod av pappa Ben, mamma Knota, barnen Sten och Flisa samt hunden Urax, hästen Hårfagre och kossan Mura.
I helgen läste jag boken för en fyraåring. Att döma av reaktionen, var de andra böckerna jag läste, Pinoccio och Pelle Svanslös, mycket roligare.
Vi får se om SVT kan tolka Barna Hedenhös på ett roligt sätt, så att dagens barn tycker om den.5 kommentarer:

 1. Jättespännande böcker då de kom - var nästan som historieböcker, nästan sant men inte riktigt.

  SvaraRadera
 2. Jag minns att jag gillade böckerna som barn och det ska bli spännande att se hur TV-kalendern blir. Ska jag vara helt ärlig, så tycker jag nog att Pelle Svanslös är roligare.

  SvaraRadera
 3. Åh, så spännande! Jag hade totalt glömt bort att den julkalendern är på gång. Älskade Hedenhös som barn, så den kalendern måste jag nog se :)

  Ha det fint!
  //Linda

  SvaraRadera
 4. Jag får nog ta och titta på kalendern i år för jag har bara hört talas om Hedenhös men har aldrig läst böckerna. Dags för uppdatering!
  Agnetakram

  SvaraRadera
 5. Visst mins jag böckerna om familjen Hedenhös... älskade dem! Hoppas nu att julkalendern gör något bra av det här :) Måste nog titta lite...

  SvaraRadera