torsdag 14 november 2013

En dag i faraEgentligen är det inte dagen, Ostkakans dag som det är idag, utan själva ostkakan som är i fara.
Man har bakat ostkaka sedan 1600-talet och jag har aldrig hört om någon epidemi eller ens enstaka fall av ostkakesjukan.
Ostkaka, ska de som vet, bakas av opastöriserad mjölk. Och det tycker Livsmedelsverkat är riskabelt. Men ostkakan bakas i ett par hundra grader i en timme cirka!!!


Jag har inte bakat riktig ostkaka någon gång och det ska jag inte göra idag heller. (Kakan på bilden är det någon på Google som har bakat). Egentligen tycker jag ännu bättre om cheesecake, men det blir det inte heller.
Idag har växthuset skurats med såpa och de flesta växter hamnat i garaget.

3 kommentarer:

 1. Ibland så hittar dom på så många dumma saker.Har aldrig hört någon bli sjuk av att äta ostkaka.
  Kram.

  SvaraRadera
 2. la jisses hur gjorde man förr i tiden då det va bara vanlig komjölk,,ingen blev sjuk, men idag är det hur många som hellst som är laktos"sjuka".. bla Leif här-- så nu njuter han av att kunna ta ett glas vanlig mjölk o inte blir sjuk i magen. Vet du det där med 6 ägg... dedär brödna ska bakas på vatten.. då måste man ju fylla opp det på nå vis med nå annat..o då blir det ägg.. jag har "tusen" andra recept på rågbröd där det skall va mjölk..o inga ägg om man inte vill förståss...jag skulle ju ha kunnat lämna bort äggena om jag hade tänkt efter.. för på vatten har jag aldrig bakat utan vanligt lättmjölk(1 ,5 %)o då kunde man ju ta ägg..Ostkaka kanske jag skulle ta o testa med komjölk...ha de gott vännen

  SvaraRadera
 3. Ostkaka gillar jag och även cheesecake, men då ska det var den som man bakar flera timmar och inte den man sätter in i frysen. Jag gör ingendera av dem, men min dotter är en mästare på den "goda" sorten, och jag agerar provsmakare.

  SvaraRadera