fredag 15 augusti 2014

Grodor och paddorI förra inlägget handlade det om kräftor. Varför inte följa kräldjurstemat.

Grodor och paddor är små lustiga djur, som visst har öron men inte svansar.
Grodor är populära, finns i många sagor, som trädgårdskonst och även innomhus.
Till och med grodtyg.Grodor finns det många arter i Sverige. Enligt Google: Vanlig groda, åkergroda, ätlig groda, långbensgroda, gölgroda, lökgroda, lövgroda och klockgroda. Ingen är giftig eller bits.

Vid sommarstugan har vi mest paddor, men då och då studsar det förbi en groda också. Men hur jag letade hittade jag ingen bild.

Detta är nog en padda fast väldigt liten.
 Är det skillnad på grodor och paddor? Ja det är vissa skillnader.

Grodor har slätare hud, de hoppar och de lägger slemmiga ägg i vatten i stora sjok. De kan visst leva i 5-15 år!

Paddor är vårtiga och fuktigare i huden. De kravlar istället för att hoppa. Och deras ägg ligger i "strängar" i vattnet.

Padda låter mindre sympatiskt än groda. Och de kan faktiskt var giftiga, då de släpper ut gift ur huden då de är skrämda. Hundar kan tydligen må riktigt dåligt av det. Man ska alltså inte klappa en padda. Eller kyssa en för att se vad det blir. Jag hittade min prins på annat sätt.

Vi har mycket paddor vid sommarstugan. De bor i hålor, under veden och i trappan.    Här ser det rätt högt ut.

Men om jag sträcker på mig riktigt, så kanske jag kommer upp.


Flytta på ditt stora huvud så jag också kan se ut.
7 kommentarer:

 1. Vilka härliga bilder, fint fångat av dig! Vi har grodor i vår trädgård och jag tycker de är söta men har hittills inte lyckats fånga någon på bild. (Jag tror i alla fall att det är grodor och inte paddor efter att ha läst din text.=)

  //Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 2. Gillar både grodor och paddor och de trivs här i trädgården. Brukar hålla till vid tappkranarna och i köksträdgården.
  Kul att få lära sig lite nytt om skillnaderna mellan paddor och grodor, man glömmer med tiden och behöver bli lite påmind ibland.
  Tack för fint inlägg och roliga bilder. Särskilt den där de ligger och trycker i hålan.
  Önskar dig en fin helg
  Anette

  SvaraRadera
 3. Jo, inte bra alls för en hundvalp som ska stoppa i sig allt de träffar på. Våran Hjo-Hjo var för nyfiken på en humla och fick sig ett sting. Öronen svällde och ögonen kliade. Iväg till veterinären bara. Där fick vi höra att det var tur att han inte ätit en padda, dt hade varit värre. Hela pälsen kan krulla sig. Nu har han fått krullig päls ändå. Hmm.

  SvaraRadera
 4. Usch, så mycket äckligt jag hittade på din blogg idag! Är det du som har den där krabaten i handen? Jag har väldigt svårt för allt som krälar och småhoppar. Det måste var minst kaninhopp om jag ska gilla det.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det är jättehärligt med grodor och paddor i trädgården. Har ganska mycket av det, men det har blivit något färre de senaste åren känns det som. Men skönt att slippa gå slalom med gräsklipparen för att slippa köra över någon hoppe-liten. :)

  SvaraRadera
 6. Grodor och paddor... riktigt trevliga vänner i trädgården... gillar dem mycket :)
  Fin dress du sytt med grodor och annat fint!

  SvaraRadera
 7. Haha, du är för rolig :) Här har vi gott om grodor, och då menar jag verkligen gott om.....hur många som helst,men de flesta är små, mycket små, mycket små (som det sjungs i en annan visa)....
  Ha det göttigt.

  SvaraRadera