onsdag 29 oktober 2014

Gröna souvenirerLinda har föreslagit dagens fototema. Med gröna tänker jag att det är växter, men inte nödvändighetsvis bara gröna. Även om de mest är det hos mig.


På en marknad i Thailand köpte vi för många år sedan två röda frukter, som om vi fattade det rätt, skulle vara bra för det mesta.  Jag har gjort efterforskningar och vet nu att i Sverige kallar vi den Rosellhibiscus. Jag har aldrig lyckats få den att övervintra, men sår den varje år. Ur de fina frökapslarna tar jag nya frön.


Stränderna i Thailand är fulla av dessa Ipomea-växter. De växer verkligen som ogräs och kan säkert bli ett gissel, samtidigt som det binder sanden. De har stora frön och jag har fått dem att ta sig, trots att de inte fått gassande sol och inte sand att växa i.Och från Madeira kommer flera vindruvsrankor, som just nu ger flera druvklasar, fast de mognar sakta.
Och min Indiska ginseng, som jag nyss kommit fram till att det är. Bären jag tog kom från Kreta.


Och mina kapokträd, som jag visat förut, kommer från Madeira.  Det ena är i min längd ungefär och det andra något mindre. Snart väntar mörker och kyla för dem i garaget. Där har de övervintrat två vintrar.

Från Madeira kommer även min röda pelargon. Där växte den i ett dike. Faktiskt har jag en annna röd pelargon från Filipstad, där det växte några trötta pelargoner i en bortglömd kruka.

Sist ut blir min Thai-blomma. Den växte i dikena i Thailand. Jag har inte lyckats övervintra dem heller, men sår nya frön  varje år. De blommar och ger nya frön. Den är litet petunialik i blomman, men bladen liknar inte alls petunians.
Dessutom har jag papaya, cherimoya, och en massa som jag inte vet vad det är.Ska bli spännande att se vad andra tagit hem för souvenirer från när och fjärran. Gå in och titta hos Linda.


11 kommentarer:

 1. Det var souvenirer som heter duga! Jag begriper inte hur du bär dig åt för att kunna få allt att växa. Det kan väl ändå inte bara bero på att du har gröna fingrar?

  SvaraRadera
 2. Kul med lite växande minnen från resor.Du har en fin samling där.
  Kram.

  SvaraRadera
 3. Wow - oj, vad du har samlat fröer - och dessutom fått dom att växa och bli plantor! Helt fantastiskt!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 4. Vilka fina! I synnerhet den översta!! Vilken skönhet.

  Ja, det där ljuset är lite olycksbådande. När jag bodde over there så förebådade det tromber.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 5. Jag gillar verkligen dina gröna souvenirer och du är duktig som får dem att växa här i Sverige!

  //Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 6. Oj så många vackra växter, och alla med en liten historia, kul!
  Jättefina bilder och jag önskar dig en skön kväll...
  Kram,
  Titti

  SvaraRadera
 7. Vilka fantastiska växter du har! T o m chirimoya! Kan inte vara vanligt i Sverige. Är ju just nu i Almunecar i Andalucia i Spanien. Här växer tusentals chirimoyaträd och jag äter frukten varje dag. Mycket speciellt för just det här området! Använde du kärnorna för att få dina plantor?

  SvaraRadera
 8. Är lika imponerad varje gång du visar och berättar om dina souvenirer från era resor... du är helt fantastisk!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Så spännande och kul med alla reseminnen, sådana souvernier gillar jag skarpt! Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
 10. Du frågade om jag var "duktig på att dreja"!? Näe, det var jag fruktansvärt dålig på (vi hade såna där man trampade själv på) när jag gick tre år på kurs hos min konstnärsväninna. Men jag vst jätterduktig på att glasera!
  Så med tiden blev jag faktiskt en konstnärinna jag med - alltså en som gjorde KONSTIGA saker: *fniss*
  KRAM och trevlig helg
  Susie

  SvaraRadera
 11. Så många fina souvenirer säkert långt mycket mer värda än de i turistbutikerna. Men jag blir ändå mest imponerad av att du får de att komma igen och igen på olika sätt :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera