söndag 5 oktober 2014

Vet(en)skap
Nu vet jag vad detta är för en växt. Jag plockade röda bär på en buske på Kreta och jag drog upp en hel del plantor. När det dök upp små lyktor blev jag konfunderad. Men lyktorna försvinner tydligen sedan och då lyser de röda bären som man kan se då lyktorna öppnar sig.
Det är en medicinalväxt som använts 2500 år i indisk läkekonst (ayurvedisk).. Där kallas växten Ashwagandha. I Sverige har den fått namnet Indisk ginseng.(Withania somnifera) Impecta säljer den t ex.

Konstigt nog är det inte bären,, utan rötterna och barken (ibland bladen) man använder.
 Bra till det mesta. Stress, inflammatorisk, bättre cellkommunikation i hjärnan, effektiv mot cancer i bröst-, lung- och tjocktarmscancer. Det ökar psykisk och fysisk lust.
Vid försök på möss, har man kunnat se att de orkat simma längre än de som ej fått medlet!
Vid försök har man sett att man kan bli illamående och få ont i magen 1-2 timmar.
Vilken växt! Kan man både simma längre, bli fysiskt och psykiskt pigg och slippa cancer. Vadå litet ont i magen ett par timmar.Det finns fler spännande växter. Stevia till exempel. Det  har ju först på senare år börjat saluföras som plantor. Men även som pulver. Det sista begriper jag mig inte på. Hur kan en grön växt bli ett vitt pulver. Stevia är enormt sött, ger inga kalorier, påverkar inte blodsockret, men har inte sockrets konserverande effekt.


De flesta gillar sötsaker. Och numera vet man att det inte är bra för tänderna med sötsaker. Och att det är bra med tandborstning.


På 1940-talet kände man sig tydligen inte säker på det. Så man skulle göra ett experiment. Då använde man sig av patienterna på Vipeholm. Det var en så kallad "vanföreanstalt" utanför Lund. Patienterna var iregel från norra Sverige,( med så litet inblick i verksamheten som möjligt.)

Som ung var jag där på studiebesök (ja, det var efter 1940) och de minnena har etsat sig fast. Jag hade varken förr eller senare sett så skadade människor. Och de passade alltså för "kolaexperimentet".

Tre grupper fick  socker i olika form. Men ingen av grupperna fick borsta tänderna!! Vilket stolpskott hittade på något så dumt?
Klart dom fick karies. Med säkert mycket tandvärk.

Vipeholm fanns under cirka 50 år och som mest bodde där 1000 patienter. Massor att experimentera på alltså. Detta kan man läsa om på Google, men jag hittade det i en historisk tidskrift.


Numera lär BVC ut att minsta baby ska borsta tänderna, trots att de inte har några tänder än.

Men fortfarande är man inte helt positiv till andra sötningsmedel än socker. Synd om det är så bra som det låter.Jag har haft Stevia i flera år. Jag tycker dock inte det är helt lätt att använda. Det blir lätt för sött. Det har inte sockrets konserverande förmåga, men det görs pastiller och annat godis med Stevia, så det går ju.
Det var en hel del vetskap och vetenskap. 


14 kommentarer:

 1. Jag använder också Stevia ibland när jag bakar, men det kan vara lite knepigt med doseringen. Min växt har jag mest som prydnad, men jag kanske skulle testa att använda den till något. Jag är nog lite feg när det gäller att prova olika medicinalväxter. Har ingen större lust att vara försökskanin. Trevlig helg.

  SvaraRadera
 2. Spännande med den där medicinalväxten... du får testa så får du se... kanske får du evigt liv :)
  Stevia har jag aldrig testat, men jag har läst om det. Förskräckligt hur de utnyttjade försvarslösa människor till olika experiment... jag ryser!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Jag köpte Stevia lättströ i affären, som jag tänkte att min man skulle använda istället för socker. Han har diabetes, tar spruta varje dag. Men det tänkte inte han - han är (liksom jag) försiktig med nymodigheter, som man stoppar i munnen. Jag har testat Stevia men tycker som du, att det blir för sött. När man saftar och syltar är det ju dessutom den konserverande effekten man vill ha - kanske en orsak till att vanligt socker fortfarande används.

  Indisk ginseng var minsann en spännande växt på många sätt.

  SvaraRadera
 4. Så mycket intressant det var att läsa hos dig idag. Jag har också svårt när jag skall använda stevia. Tycket som du att det blir för sött. Dessutom tycker jag smaken är konstig. Jag odlade den för något år sedan men det blev som sagt ingen succé här.
  Kul med medicinalväxten, så mycket spännande det finns.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 5. Är rädd att jag är en riktig sötgris. Som tur är borstar jag tänderna, värre är det med midjemåttet ;) Jag är lite skeptisk mot sötningsmedel och försöker att undvika sådana så långt det bara går, fast stevia är ju något naturligt. Har du smakat på växten eller använder du din egna? En del ”sockeralternativ” kan ha en lite märklig biton. Vet du hur det är med stevian?

  Jag trodde att du var smålänning från början. Hur hamnade du i Huskvarna? De flesta tycker nog att östgötskan kommer på delad förstaplats vad gäller mindre lyckade dialekter ;)

  Kul att citrongräset rotar sig. Mitt problem är att jag aldrig får tag i citrongräs i affären. Fröerna har jag köpt hos Runåbergs. De gror snällt och smakar gott.

  Ha en fin dag!
  //Linda

  SvaraRadera
 6. Oh, vad mycket jag fick lära mej i ett ämne som är så intressant men som jag har så lite kunskap om! Tack!

  SvaraRadera
 7. Kul att du fick reda på vad din importerade växt var för nåt. Stevia har jag provat att odla, men tyckte att plantorna var ganska oansenliga och sötningsmedel använder jag sällan, så det blev ingen hit.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 8. jag har provat att baka med Stevia o det blev jättebra!Kakan höjde sej jättebra!Och godis har jag också köpt som det står stevia på..Vi ska inte resa så himla långt bort..bara till vår andar syrra.hihi...men det skall bli kul!

  SvaraRadera
 9. Vipeholm - tack och lov att vi förhoppningsvis vet bättre numera. Men då var det kanske så man trodde att man skulle "förvara" en del av oss. Hemskt. Och sockerexperimentet var inte snällt, aj så ont i tänderna man måste ha fått.

  Tänk att du fick reda på vad det var för växt! Intressant och jag säger som du, lite magont kan man väl stå ut med om man slipper allt det andra. Förresten, är det inte alltid roten man använder på ginseng?

  Stevia har jag aldrig provat, men jag vet en del som använder det. Har läst lite om ersättning för vanligt socker och det lär finnas stora globala intressen för att inte ta in någon ersättning för socker från rör och betor, dom stora multinationella bolagen sätter visst käppar i hjulen. Men det är bra att det finns både och, då kan vi välja.

  Själv har jag inget större sockersug, tack och lov, men ibland smakar det gott, när man är riktigt sugen.

  Agneta kram

  SvaraRadera
 10. Det är inte klokt vad mycket konstiga saker dom gjorde förr. Och att "förr" faktiskt inte är alltför länge sen!
  Jag minns när jag jobbade på apotek när jag var ung att det kom en väldigt sjuk kvinna dit och började jobba. För det första var det ju ett väldigt konstigt ställe att låta en mentalt sjuk person jobba på, men det var inte det värsta.
  Hon berättade en dag att hon var med barn och bara några veckor senare togs hon in på sjukhus där hon tvingades göra abort. Sen tvångssteriliserade man henne också! Fruktansvärt!!Det tog inte många veckor efteråt det som hon bröt ihop totalt. Man undrar hur det gick för henne.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 11. Så fruktansvärt att man behandlade människor på det viset! Intressant information om stevia och indisk ginseng, fantastiskt vilka kraftfulla växter det finns. Underbara souvenirer, växter från dina resor.=)

  //Scaniatjejen
  http://www.scaniatjejen.se

  SvaraRadera
 12. Ojojoj den där första skulle väl kanske vara nåt, men sockret nja det lämnar jag till andra.
  Du vad jag vet så heter den " Min lilla ängel" lite konstigt men jag har inte gogglat så jag vet inte om det är så.Det var någon annan en gång som visste vad det var så det är nog så.
  Ha en fin dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 13. Så mysigt med en damm! Jag skulle så väldigt gärna vilja få anlägga en damm någon gång, men jag är tveksam till att jag skulle vilja underhålla den - misstänker att dammar kräver en väldans massa arbete för att hållas snygga. Å andra sidan borde de vara fria från kirskål ...

  Ha en fin dag! Här blåser det rätt så rejält.
  //Linda

  SvaraRadera
 14. Oj, så mycket spännande du delger oss! Det finns mycket nyttigt i naturen, men man måste ha kunskap om hur man använder växterna. Visst är det hemskt hur man använde människor i experiment förr. Stackars människor! / Titti

  SvaraRadera