tisdag 31 mars 2015

Kan man så näckrosor?Tanken har aldrig slagit mig. Men när min syster var i Thailand hade hon köpt med sig litet frön. Chili, men även näckros.
Hur sår man en sådan?
Jag stoppade ett par frön i vatten.


Fröna svällde och efter några dagar har det kommit ut litet grönt. Men vad gör jag nu?
Näckrosor har ju rötterna i botten, men bladen på ytan.

Jag har lagt litet sand i botten på glaset. Kanske kan den slå rot där.


I övrigt har jag i år sått dahliafrön, vilket jag aldrig gjort. Fröna fådda av Lotta. Först hände inget och sedan inget men nu - hela krukan full av små groddar. Ska bli kul att se vad det blir.


 

16 kommentarer:

 1. Spännande värre! Tala gärna om hur det går :)
  Har funderat lite på potatis odling också. Har bara odlat i säck en gång tidigare. Lite sugen igen.
  Kul ställe ni besökte hos bonden!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Om någon klarar av att så näckrosor så är det du. Det ska bli spännande att följa. Jag trodde att man bara kunde plantera dahlialökar. Jag lär mig mycket nytt från din blogg.

  SvaraRadera
 3. Vad kul! :) Grattis! Jag sådde Lotus för en del år sedan och den kom upp snällt och fick bo i en hög vas med sand i botten! När jag haft (köpta) näckrosor i tunnor ute har jag haft köpt näckroslera i botten. Ska bli intressant att se hur din näckros utvecklar sig! :) Mia

  SvaraRadera
 4. åhh så spännande!! Ja de (näckros) kan man undra hur de skall sås, men som du har gjort är säkert rätt.Dahlia frön har jag inte heller testat, tror jag köper en knöl..men inte ännu för nu har vi vinter igen..ca 10 cm har kommit..
  Häftiga virkade lappar på ett galler..sånt där skulle man ju kunna ha vid vägen, ett säkert blickfång för många!. Vi har inte köpt nån sättpotatis ännu, vi brukar ta op "fröijpärona" till 1 maj..Man säger fröijpäror om sättpotatis.Han hade det fint där i sitt garage, ordning o reda!!

  SvaraRadera
 5. Så spännande med frösådd näckros - hoppas det fungerar så vi får se bilder.

  SvaraRadera
 6. Wow! Så näckros...du är tuff!! Du gör säkert rätt, även om jag tror att näckros kanske vill ha lite kraftigare jord så småningom.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 7. Jamen, det lät väl intressant! Jag tror du kommer att lyckas för det brukar du göra och ser man bara på hur dom har det i naturen så kanske man kan hjälpa dom på vägen! Sen tror jag det finns många olika slags näckrosor, har du googlat på propagation/cultivation of nymphaea? På bilden på fröpåsen ser det nästan ut som lotus, kan det vara det? Då kanske latinska namnet står på påsen......jag har hört mig för och då kan dom heta Nelumbo nucifera......(finns lite lätt sakkunnig i familjen......). Pröva! Lotusblomma är nog min absoluta favorit alla kategorier! Men jag brukar säga att det är vita liljor, men när man ser en lotusblomma då smälter man.....Lycka till!
  Agneta kramar

  SvaraRadera
 8. Så häftigt! Du kan det där med att odla fram nästan vad som helst från frö.=) Tack för dina kommentarer hos mig, så roligt att läsa! Jag har faktiskt deltagit i några fototävlingar och just den bilden du kommenterade lade jag upp igår i en tävling.=) //Scaniatjejen

  SvaraRadera
 9. Jag igen!
  Så roligt att du kommenterade min kommentar.
  När du gjorde det så försökte jag tänka till för jag hade absolut för mig att jag läst i vår lokala avisa om en man som har en lotusblomma häromkring och baske mig, jag hittade artikeln. Titta in på, om du känner för det:
  http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.1292393-guds-gava-till-manniskan-blommar-i-hogstorp
  Nu är det kanske en varietet på den du har, men i alla fall!
  Lite speciellt är det allt!
  Kramar igen

  SvaraRadera
 10. Glömde. Man kan säkert äta blomman för man äter roten. lotusrot är ganska vanligt i Asien om jag inte misstar mig. När vi bodde i Japan åt vi det ofta, jättegott! Men det var roten det, och äter man den kanske det inte blir fler blommor sen.......
  Hej svejs

  SvaraRadera
 11. Näckrosor...så fint! Du får gräva dig en liten damm! Tänk så vackert...
  Önskar dig en skön påskvecka nu!
  Varm kram,
  Titti

  SvaraRadera
 12. Spännande! Detta fixar du säkert, du verkar klurig och så vill jag gärna vara med på varje steg i utvecklingen.
  Önskar glad påsk och kram
  Anette

  SvaraRadera
 13. Så roligt. Jag älskar näckrosor. Jag skulle köpa näckroslera. Näckrosor brukar man plantera i korgar. De är rätt stora, men jag kan tänka mig att det till ett frö skulle gå utmärkt att trycka ner leran i en sådan där insats som brukar finnas i fetaostburkar. Plantera fröet i ler och ställ tråget i en rätt stor balja med vatten - för jämnare temperaturs skull. Fast just de här näckrosorna vill kanske ha lite varmare vatten?

  Det ska bli jättespännande att få följa!

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 14. Det där ser ut att bli en spännande utveckling. Hoppas den vill växa vidare. Om du har ett badkar över kanske den kan bo där ;-)

  SvaraRadera
 15. Så spännande med näckrosfrön som gror. Har nog aldrig kommit på tanken att så näckrosor. Du är ju fantastisk, en riktig fröexpert! Hoppas den växer till och blir stor och ståtlig. Ha en trevlig vecka/ Titti

  SvaraRadera
 16. Spännande frösådder hos dig :)
  Lycka till!

  SvaraRadera